想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇sister係睇佢呢?我覺得佢個人幾細心,應該會搵佢做iui.

佢而家係Dr Ho的診所註診,有冇sister可以share經驗呢?

男爵府

畀面勳章

我都係睇藍醫生呀,book左佢聽日開始做IUI。上星期第一次見藍醫生,佢睇完我同C6啲報告,分析畀我聽C6個丁丁形態差可能要做IVF,但因為份報告都舊年5月,佢建議重驗或者可以試做natural IUI或IUI,因為做嘅過程都順便驗到丁丁。我覺得佢都幾nice,畀我感覺唔錯呀 :)
感恩

別墅

我都book左. JM 有冇 sharing 呀.

別墅

Hello, Mrs Chu. 你行動好快,祝你一次成功!!!
上次見藍醫生太驚,忘記了問她有沒有iui package,可否告知?

藍醫生建議我先照輸卵管,才決定用邊種方案.我c6想我再睇多一個醫生先決定搵邊個醫生做,但其他醫生真係要等好耐,真擔心.

我自己就希望快些做啦,真係人生交叉點!

原帖由 chu.c9 於 11-2-25 22:21 發表
我都係睇藍醫生呀,book左佢聽日開始做IUI。上星期第一次見藍醫生,佢睇完我同C6啲報告,分析畀我聽C6個丁丁形態差可能要做IVF,但因為份報告都舊年5月,佢建議重驗或者可以試做natural IUI或IUI,因為做嘅過程都順便驗到丁丁。 ...

別墅

第一次見藍醫生?記得帶你已做檢查的報告同結婚証書,上次我就冇帶結婚証書啦. mouth:

原帖由 小Meow 於 11-2-25 23:14 發表
我都book左. JM 有冇 sharing 呀.

男爵府

畀面勳章

原帖由 Daisy88 於 11-2-26 09:40 發表
第一次見藍醫生?記得帶你已做檢查的報告同結婚証書,上次我就冇帶結婚証書啦. mouth:mouth:" />mouth:" />

冇帶佢係咪唔可以開始幫你做架? 後補得唔得架 @@?

係架係架, 同埋第1次見醫生, 如果係唸住直接做iui, 咁啱係m到第2,3日就最好, 因為驗野都一次過, 醫生費應該可以平d.

男爵府

畀面勳章

原帖由 Daisy88 於 11-2-26 09:35 發表
Hello, Mrs Chu. 你行動好快,祝你一次成功!!!
上次見藍醫生太驚,忘記了問她有沒有iui package,可否告知?

藍醫生建議我先照輸卵管,才決定用邊種方案.我c6想我再睇多一個醫生先決定搵邊個醫生做,但其他醫 ...

iui應該係$10000左右, 我個fd都係響藍醫生度做iui, 最終總數用左$10800呀!

其實生育科醫生, 都係會睇你試左幾耐而建議你要做咩檢查, 好似我之前睇家計會, 都係排卵各樣正常, 醫生都有叫我去照輸卵管, 因為咁樣先知可唔可以做iui呀.

我自己就覺得, 就算你係想搵個出名醫生, 可能佢都係會建議你check清楚先決定做咩治療, 倒不如你先check清楚, 到時排到就可以即做嘛! 我自己就唔想等啦, 所以搵藍醫生做iui~

頭條有個專欄講生育問題, 同你分享依篇文, 你可以同你c6量下先呀
http://news.hkheadline.com/dailynews/headline_news_detail_columnist.asp?id=125919&section_name=wtt&kw=11

別墅

多謝你地提點. 我唔知要結婚証書呀. 其他醫生真係要等好耐, 我都唔知點算.

男爵府

畀面勳章

我今日開始做iui啦! 因為要m到第2,3日開始做, 所以要血淋淋咁照陰超, 藍醫生問左我對雙胞胎&多胞胎o既睇法先決定用藥o既分量~

跟住就姑娘幫我抽血驗子宮機能, 同埋姑娘教左我打左第1針! 我好驚自己打會打埋空氣入去, 不過姑娘話依d係皮下注射係好安全o既, 結果個過程又順利又唔痛, 令我好放心

提提大家, 姑娘話每日打針時間係正負2個鐘, 如果要返工就要就下時間打第1針啦~~

別墅

我覺得佢好好, 好nice. 請問藍醫生去左邊到呀?

別墅

佢現在係Dr HO道掛診,abby123你以前睇過Dr Lam?
可否share詳情?

原帖由 abby123 於 11-2-27 00:09 發表
我覺得佢好好, 好nice. 請問藍醫生去左邊到呀?

別墅

Mrs Chu,你好勇感,我本身好驚打針,不過為佐一家大細,點會試.

請問是否筆形針?係咪打gonal-f?定Pxxxxx個隻?

你一定要加油!

我最近情緒不太好,覺得好孤單.加上c6成日話想自然多些,攪到自己好多餘咁...唉..錢係自己出,痛係自己受,檢查係自己book自己去..有時真係有些難受..

原帖由 chu.c9 於 11-2-26 17:04 發表
我今日開始做iui啦! 因為要m到第2,3日開始做, 所以要血淋淋咁照陰超, 藍醫生問左我對雙胞胎&多胞胎o既睇法先決定用藥o既分量~

跟住就姑娘幫我抽血驗子宮機能, 同埋姑娘教左我打左第1針! 我好驚自己打會打埋空氣入去 ...

男爵府

畀面勳章

原帖由 Daisy88 於 11-2-27 07:51 發表
Mrs Chu,你好勇感,我本身好驚打針,不過為佐一家大細,點會試.

請問是否筆形針?係咪打gonal-f?定Pxxxxx個隻?

你一定要加油!

我最近情緒不太好,覺得好孤單.加上c6成日話想自然多些,攪到自己好多餘咁... ...

唔好咁啦, 嘗試同你C6傾下啦, 兩公婆實會互相諒解o既. 我第一次同C6去見藍醫生, 走果時我C6都問, 其實生BB應該係好自然o既事, 唔明點解要畀錢. 咁我都同佢解釋番, 既然試左都有一段時間, 如果做IUI都只係用科技去幫一把, 因為最終都係要靠丁丁自己游去搵蛋蛋. 同埋有D野唔通真係要等到高齡先去做咩, 既然係有問題就要正視, 我C6宜家都好D啦, 我仲叫佢要睇我打針, 因為我覺得依件事我地要一齊面對呀!

你咁犀利o既連啲針o既牌子都識, 係GONAL-f呀 (1 ml的), 我就打75iu, 冇野架, 真係唔痛的, 過左果下心理關口你就發覺好簡單~ 不過宜家你就先要決定搵邊位醫生先. 有時男人對依D野係鐘意逃避o既, 搵個機會同佢傾傾啦 ^^

別墅

Mrs Chu, 多謝你的鼓勵!!! 我唔會放棄.

只是有時同C6上個月傾好話4月開始做iui, 今個月問佢就話5月先.再問佢點解,佢就話佢冇發言權..唉..即係話我自把自為啦..

佢又唔明白我係同時間競賽....我好想什麼也不用做...就可以做媽咪...邊個唔想呀..

原帖由 chu.c9 於 11-2-27 09:26 發表

唔好咁啦, 嘗試同你C6傾下啦, 兩公婆實會互相諒解o既. 我第一次同C6去見藍醫生, 走果時我C6都問, 其實生BB應該係好自然o既事, 唔明點解要畀錢. 咁我都同佢解釋番, 既然試左都有一段時間, 如果做IUI都只係用科技去 ...

男爵府

畀面勳章

回覆 1# Daisy88 的文章

唉... 係啦, 邊個唔算natural bingo呀, 大家都想留番D錢等有BB之後用啦. 但既然有問題, 唯有積極D面對啦.

你C6都有D詐型, 搵次大家都心平氣和問佢有咩打算呀. 等5月唔緊要呀, 但有D野如果可以先做左 (例如要check輸卵管), 咁到時就可以即刻開始做iui. 學你話齋, 大家真係同時間競賽呀. 加油加油~

別墅

我06年左做左2次iui 都出失敗左,後經一位醫生介紹去pwh(藍醫生)佢都解釋得好長細,原本我想再做iui 但佢叫唔好浪費時間喇如果做就ivf 喇.而且當我有左bb 5w試過見紅入院,佢見到我都好nice 來問候,當時感覺好舒服.所以我好感激佢.

sorry, 我真係唔知片邊個dr. chan, 請講全名呀?我好耐無上bk 喇, thanks!!

希望大家都可以快d成功.

別墅

我就係覺得佢太小朋友,有時都唔知好嬲定好笑。你打針後感覺還可以嗎?個肚會唔會好谷?加油呀!
原帖由 chu.c9 於 11-2-27 15:20 發表
唉... 係啦, 邊個唔算natural bingo呀, 大家都想留番D錢等有BB之後用啦. 但既然有問題, 唯有積極D面對啦.

你C6都有D詐型, 搵次大家都心平氣和問佢有咩打算呀. 等5月唔緊要呀, 但有D野如果可以先做左 (例如要check ...

別墅

多謝你的分享。藍醫生係Dr clement ho的診所掛診。
原帖由 abby123 於 11-2-28 00:25 發表
我06年左做左2次iui 都出失敗左,後經一位醫生介紹去pwh(藍醫生)佢都解釋得好長細,原本我想再做iui 但佢叫唔好浪費時��喇如果做就ivf 喇.而且當我有左bb 5w試過見紅入院,佢見到我都好nice 來問候,當時感覺好舒服.所以 ...

男爵府

畀面勳章

Daisy88,ok喎又冇乜唔好反應,不過我尋日第2針,好早覺得眼訓囉,唔知有冇關係!今晚要趕住7點前返去打針,要返工就真係幾唔方便。

哈哈,可能因為㐦育問題有壓力,所以你C6有啲詐型啫。咁咪問佢想點,大家交流多啲囉。有一排我都有開工恐懼症,我第二日都同C6講呀,傾完佢知我想要啲咩佢都有改善^^
感恩

別墅

好多謝你的提點,我會耐心同C6解釋啦,希望佢多點體諒。

其實我可以驗的項目已驗晒,包括輸卵管及卵巢功能指數。一切正常,但卵巢功能指數比較低,即是有衰老的情况,這亦會影響排卵。再加上C6的驗精報告只是僅僅合格,活躍程度稍差。我會於覆診時再同藍醫生傾吓。我希望等
DaY2 再去見藍醫生可以慳D錢。

原帖由 chu.c9 於 11-2-28 12:11 發表
Daisy88,ok喎又冇乜唔好反應,不過我尋日第2針,好早覺得眼訓囉的,唔知有冇關係!今晚要趕住7點前返去打針,要返工就真係幾唔方便。

哈哈,可能因為㐦育問題有壓力,所以你C6有啲詐型啫。咁咪問佢想點,大家交流多啲囉。有一排我都有 ...

首頁

尾頁

跳至