論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

件阿姐頭先送我個仔返學,一般去程20-25分鐘,回程20-25分鐘,點知佢足足去咗1個鐘頭有多,佢再唔返,我諗住去報警架啦,返黎問佢係咪行錯路,問佢出門口行“left” 定 “right” (廣東話左同右都係唔識分,所以要講LEFT RIGHT),佢淨係話依邊嗰邊,我話唔好講依邊嗰邊,答我left定right啦

跟住我話先生話要炒佢,不過我想聽佢解釋,比個機會佢,跟住條阿姐話喎:太太妳要炒我,我冇所謂架

:;pppp:

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

yes, many helpers would say it easily, shxt!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

珍珠宮

你炒佢, 佢收多個月糧, 又唔憂搵唔到人請, 無人請咪返屋企透囉, 機票你俾嘅, 怕咩你炒呀?

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

其實外傭工資調高後 ,
都聽唔少工人博炒的案例 .

我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我之前果件都成日咁講,之後咪成全佢囉....

複式洋房

I hear this even during interview on webcam....first thing the maid said "太太妳唔要我,我冇所謂架"...dou m gi hai m hai looking for a job gei!

大宅

送佢一程啦

大宅

大宅

有的真係無心做野, 自己做錯野, 都仲係問下佢姐, 就已經聲淚區下咁叫你送佢返Agent度(即係叫炒佢). 唉...我最終都係願佢心願. 不過, 真係好吾值, 無端端咪吾見筆

男爵府

點解唔出封warning letter俾佢?!

佢儲夠兩封,就即刻可以如佢所願換個大信封
My little Son

複式洋房

回覆:件阿姐又話“太太妳要炒我,我冇所謂架”

其實可否先比警告信佢,還掂佢博炒,想撈我地僱主一筆,出左佢再犯咪唔駛倍lar

大宅

回覆 k-k-mummy 的帖子

agree

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢D工人,真係好嘔血呀

大宅

哎呀,係咩? 如果有 warning letter 2 封, 炒佢吾駛比代通知金一個月的咩??
我以為如果我炒佢,佢要告我吾比一個月代通知金佢,warning letter都冇用喎.係咪?

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

男爵府

佢已經唔係第一次咁講

佢上個月25號先黎,第一日黎乜都冇帶黎,毛巾冇梳又冇,洗頭水同bath form,牙膏都必然冇架啦,我話佢啱啱黎,咁我買毛巾牙膏比佢,咁洗頭水同bath form訧同我地用,點知阿姐話,佢話前太太包佢衛生巾,又話前太太屋企好大,又話前太太做生意,又話佢要飲奶茶,我話屋企冇奶茶,比咗盒美祿佢,飲晒之後仲要連續兩日都催我買比佢

阿姐第一日黎就駁咀,而且日日都做錯野,仲要講大話唔認,兼賴落我個女度,就算唔係鬧佢,佢第一句都答我:唔係/冇呀

今日我同agent講佢工作態度差,日日都做錯野,廣東話唔明,英文又唔認,仲要唔止一次同我講炒佢佢冇所謂,agent翻譯打黎同佢傾,佢話佢係度做唔開心喎,話佢自己日日做野都好小心,但係日日太太都為啲小事鬧佢喎,所以太太炒佢佢都冇所謂

我同翻譯講我當佢係一份子,見佢冇短褲,做野唔方便,我去買條短褲比佢,佢要飲美祿,我都買比佢,我淨係想佢留心聽人講野,比心機去做,如果佢個心一直係諗住前太太,又成日覺得太太鬧佢,佢一定唔會做野做得好囉

佢話我講野大聲,我同翻譯講我同我媽咪講野都係咁大聲,除非我有病,我就冇氣講野嘞

依件阿姐超冇禮貎,翻譯話佢一向講野都係咁喎,我話我夠一向講野咁大聲啦

佢冇禮貎唔止係講野語氣,而係第一日食飯,碟蝦一放低,就伸手去拎不停咁摵,我日同我媽咪帶住佢去超市,我比咗兩罐貓罐頭(超細罐嗰啲)佢拎住,佢可以對比我媽咪拎,頭先又係,我拎到成手野,佢唔幫我手拎,我開口同佢講幫我拎一拎啲野先啦,佢淨係推開枱面啲野就走咗去

依個阿姐成36歲,真係老屎忽唔話得

cattz288  真係想醒巴佢...  發表於 11-6-10 21:54

男爵府

態度差可唔可以出warning letter?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆 pandacat_bb 的帖子

同我舊果件一樣, 老SF一名, 不過佢喺3個月後先開始露真身, 6個月之後仲衰到鬧我媽添, 我媽都唔潟佢, 仲用英文鬧番佢...結果佢係resign走....呵呵~
放下自在

大宅

除非個工人犯嚴重錯誤先可以唔駛補一個月,但係如果個工人告你,就要等個官點樣判,所以平時工人有犯錯就一定要出warning letter用黎support 自己。

男爵府

咁出warning letter比印姐可以用英文嗎?

ci8  有印文最好...要佢親手寫or抄免第時唔認數, 佢唔肯就出1個月通知信佢即簽  發表於 11-6-11 01:18

首頁

尾頁

跳至