論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我8月已經簽約.姐姐已經係印尼開始搞passport!但琴日打去問agent佢話未搞掂!我問佢幾時搞掂佢話應該今個月之內.

請問姐姐如果今個月之內整好passport.咁11月頭黎唔黎到我度呢? 因agent話ok!但我唔太信.

大宅

回覆 HelloMifty 的帖子

You are right not to believe her. Think about it:
1. Passport done (within september ?);
2. copy of passport, + documents to Indonesian consulate in HK for notarization - 1 to 2 weeks
3. Submit to HK Imm. Depart, - 4 to 6 weeks (normal time, with no "hurry" letter)
4. Send visa to Indonesia - (assume fast)
5. Arrange cheapest air ticket to HK (may take 1 to 2 weeks, depending on availability of cheap ticket).

大宅

陪月勳章

不需要那麼長時間的,我7月十幾號簽的工人,8月十六號就到香港了,一個月就搞定全部了。不好全部靠嗮agent,你如果想快,自己打電話去入境處check並跟進會快點的

男爵府

f-f-肥媽 發表於 11-9-10 17:17
不需要那麼長時間的,我7月十幾號簽的工人,8月十六號就到香港了,一個月就搞定全部了。不好全部靠嗮agent ...

我AGENCY叫我自己寫信到入境處加快, 想問打咩電話 ? 有無話咩DEPARTMENT呀 ??

rainbowsend  通常agent都幫你整埋架喎  發表於 11-9-10 18:21

別墅

回覆:Rowena 的帖子

Thank you . I'm worry about that!

別墅

回覆:f-f-肥媽 的帖子

我想問passport and visa 係兩樣野定一樣嫁.我好擔心呀因為我12月生bb na

複式洋房

回覆:HelloMifty 的帖子

我果時都比咗四個月時間agent公司~到我生完幾日先到我之前咪一星期打去丙佢一次

大宅

回覆 HelloMifty 的帖子

Passport is the travel document that the maid needs to travel out of Indonesia. People who have never been out of their own country don't have a passport, so they need to apply for a new one. Just like your SAR or BNO passport.
The visa is that granted by the Hk Imm Dept to allow the maid to come to HK to work for you. Physically, it is a label stuck in the maid's passport.

You had better clarify with the agent whether they are still doing the maid's passport or whether the process of applying for the visa has started.

But, don't worry too much. It is bad for the baby and you. Try to relax and perhaps ask your husband to chase the agent every week for progress report. Take care.

別墅

回覆:Rowena 的帖子

Thank you ... U are so nice!!
但我媽咪話可能係我地fullpaid晒所以佢冇跟好喎唔知關唔關事呢! 同咪我係呢段期間除左吹agent係咪nothing can do ?

男爵府

agent 會唔會呃我?

我個時請工人唔急 一個月多d就搞掂 我仲無 expect 咁早仲問agent可唔可以遲d接 入境處出左no就好多

日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

別墅

回覆:jazzcnl 的帖子

你果個係oversea??

珍珠宮

HelloMifty 發表於 11-9-10 13:55
我8月已經簽約.姐姐已經係印尼開始搞passport!但琴日打去問agent佢話未搞掂!我問佢幾時搞掂佢話應該今個月 ...

Agent ? 幾時都唔好信啦?一切只可參考......... 即係好似酒樓菜譜咁, 圖片只供參考!

Bluestar  100 % !  發表於 11-9-13 10:54
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

別墅

回覆:SandraLo 的帖子

咁我可以點

別墅

係咪印尼手續快d架?我8月尾簽左個賓賓,agent話佢早兩日先accept份job,開始搞visa... 仲話我起碼要等多兩個月... 點解咁耐!

大宅

回覆 tongtongma 的帖子

你小心果姐姐轉過名... 所以咁耐... 我之前apply 果個就係咁... 等左三個月先知... 好彩agent 未搞好個visa.. 所以立刻唔到呀... 你要小心呀

別墅

回覆:patsyko1437 的帖子

Really?! 謝謝你的提醒!但我點知佢有無轉過名呀?問入境處得唔得?

珍珠宮

HelloMifty 發表於 11-9-11 19:27
咁我可以點

係我會拎住Rowena 俾嘅 schedule 打去 Immigration, 睇吓 Immigration 俾嘅料係咪咁, 跟手打去 agent 問佢個程序邊個位搞耐咗, 最壞打算要等幾耐, 錄埋佢音, 有乜事兇佢要佢退錢都有證據! 另一方面, 睇吓駛唔駛按情況揾定個陪月或鐘点頂住!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

大宅

引用:我8月已經簽約.姐姐已經係印尼開始搞passpo

原帖由 HelloMifty 於 11-09-10 發表
我8月已經簽約.姐姐已經係印尼開始搞passport!但琴日打去問agent佢話未搞掂!我問佢幾時搞掂佢話應該今個月 ...
我8月中扑鎚請咗個海外,早2日個agent打比我話個visa出咗,今個月尾前會到,我諗你打去入境處問一問好d

~~MAG~~

別墅

引用:Quote:原帖由+HelloMifty+於+11-09-10+發表

原帖由 pkmama 於 11-09-13 發表
我8月中扑鎚請咗個海外,早2日個agent打比我話個visa出咗,今個月尾前會到,我諗你打去入境處問一問好d

...
但佢passport 關入境處事嫁咩?我打咩電話可以check 到呀thanks

大宅

引用:Quote:原帖由+pkmama+於+11-09-13+發表我8

原帖由 HelloMifty 於 11-09-13 發表
但佢passport 關入境處事嫁咩?我打咩電話可以check 到呀thanks
你呢個未出過境?

~~MAG~~

首頁

尾頁

跳至