論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教 - 鐘點工人工作安排

我就來生bb, 都想請鐘點工人做家務(因屋企無地方俾賓賓瞓), 星期一至五, 每日來3-4小時。請問你地會安排鐘點工人做什麼? 每日都掃地/拖地? 駛唔駛佢煮飯? 一個禮拜清潔廚房/廁所幾次? 仲有乜野可以俾佢地做? thanks~

大宅

Re: 請教 - 鐘點工人工作安排

我有段時期都係咁請鐘點...佢幫我...
1.每日都掃地/拖地/洗廁所
2.一個禮拜清潔廚房一次
3.一個禮拜抹窗一次(因為抹窗好辛苦架)
4.每日都抹吓屋企d柜(因為有塵,我仔有鼻敏感)
5.剩低落嚟如果有時間,我會叫佢幫我買d送等我放工返去煮..

複式洋房

I want to ask you whether you need to go to work? I want to know whether you will give her a key? Or, how to check whether she works on time? As I may employ part time if I can't stand for housework after office in future. Thanks for your share planning.
:wave:

大宅

我會比key佢架...因為就算我請工人我都要比key啦...同時我會要佢身份證copy,有咩事上嚟有得追麻...至於話check佢係咪works on time? 我會請鐘點請d年紀大小小果d(四十幾到)...因為果d會珍惜份工,落力小小架...但我會信任佢地囉...至於佢係咪準時去到我屋企...又係得個信字....so far佢幫咗我幾個月都冇乜問題發生過....不過後嚟我個仔朝早要學野,佢又唔想做全職,我先揾個全職本地港傭....
siusin 寫道:
I want to ask you whether you need to go to work? I want to know whether you will give her a key? Or, how to check whether she works on time? As I may employ part time if I can't stand for housework after office in future. Thanks for your share planning.

男爵府

開門見山

你點解會選全職本地港傭? 有什麼好處? 人工係咪高好多? 係咪唔駛留宿? 唔好意思, 無經驗所以好多問題, 麻煩曬~~

大宅

你點解會選全職本地港傭? :-( 我請唔到好工人咪請鐘點工人或者全職港傭囉...
有什麼好處?佢地乾淨d同交帶d...
人工係咪高好多? 你維返條數差不多咋...
係咪唔駛留宿?佢地自己住香港架...你叫佢留喺度訓一晚佢地都唔滯架,有次仲帶埋我仔去佢屋企度訓tim(因我要出外公幹)

大宅

開門見山, 你好丫!

你就好啦, 請到個咁放心既人幫手.
我想請問你果位鐘點在那裏請的, 可否俾有關資料我呢???
因我早前請過一個, 曾經有個極不愉快經驗, 所以想知多些請鐘點既渠道作參考.
麻煩哂你先!

大宅

weewaa,
而家冇啦 :-( 我搬左麻.....
你去百x同惠x睇通告就有喇....

大宅

哦! 唔好喊啦..... 無事嘛!
我都有想過去貼下通告架!!!
經你咁講一講, 我會去試下先~

大宅

weewaa ,
你貼既不如去勞署貼...
去揾既就去百X惠X...

大宅

去勞署貼 <------??? (點貼法)

大宅

拎張表填form....

大宅

明白哂~
真係唔該哂你丫!!!

大宅

唔好意思,想問下你講既本地港傭意思係咪即係佢係香港人,唔係本地完約賓賓印傭個種呀,咁你比幾錢一個月,同一日做幾多個鐘?因為我本依家有個賓賓,但佢健康唔係好店,所以我都想放棄請外傭,請返自己人,麻煩你比d料參詳下!

大宅

香港人囉...唔會請新移民..我果時請鐘點係月薪制..10個鐘一至五$6000,再之前有個返三個鐘就$3200...又係一至五...有時佢地都會做到過哂鐘架...但佢地又冇計返我...好唔好意思

複式洋房

開門見山

Thanks for your advice, that information is most useful for me.

But may I ask where do you buy insurance for them, is it need to buy even they do 3 hrs for you. And, the insurance buy for 1 year or ??? If I change part-time maid, can I change the name of insurance etc.?? Thank you very much.
:wave:

大宅

siusin,
你去道享問吓,果道d職員會根据你工人評估佢返工既時間同性質比個建議你,果時我個全職佢地做緊promot...佢好似收我$300幾一年咋....而兼職都係$100幾蚊tim.....不過係做promot咋喎.......

大宅

如果大家有心請港傭...有三個方法都可以揾架....
1.去勞署拎表填form....因為去得勞署揾工既都係想揾野做既人,多數都係以前做廠但而家冇得做...佢地唔多唔小都識家頭細務既,大家知啦...做得廠既..人工有幾多吖...邊會請到工人???唯有辛苦d自己做返,放工就返屋企煮飯比老公仔女食囉...所以佢地係有做家頭細務既經驗架..
2.去家務通揾....如果做咁長時間既,相信d姑娘揾到人比你in 既機會好微...因為通過再培訓出嚟果d...佢地大部份都喜歡去d志願機構到做...一來人工穩定,ニ來朝九晚六時間亦穩定,留返喺果度登記既都係去揀僱主同喜歡做兼職...呢d我媽試過,不過好彩比佢揀到個好既代替個衰印...
3.去附近百x惠x"立"吓,因為好多上咗小小年既人已經捱大咗d仔女(中學喇)但層樓又未供完未揾囉...但如果你係住豪宅果類又未必揾到喎,住得果d都係有學歷同專業既人,邊會有人做家務助理架....睇吓附近有冇公屋既超市,果度揾人就易好多

大宅

我0岩0岩都見兩個,一個係ywca refer既...無做過家務助理,但就受過訓練...以前做酒樓傳菜.

另一個就話好有經驗..上到我屋企笑哂...不過感覺就好假....

依家都諗緊請邊個...兩個年齡差唔多...想請第二個,因為佢有經驗...但係問佢有乜問題時..佢就問如果有時果日黎唔到,要點通知.....都打左個突...無諗過月薪計,都會有事唔黎...

但第一個就無經驗....不過我老公話一般家務應該無問題...唉.我就未諗掂..

複式洋房

新工人未到香港, 我係家務通請緊工人, 每天12點到學校接女放學, 回家沖涼->著午飯比女女->安排女女午睡->家務..到6:30 我放工回家. 我將會同工人面試, 請問是否要照顧小朋友, 家務方面不能要求得太多呢? 如果我要求她每天一定要洗廁所, 整理房間, 基本清潔抹塵, 拖地, 清潔廚房, 洗衫熨衫等(400呎屋) 是否太多呢? 有什麼要講清楚? 需吾需要替她安排工作? 係咪她自已都識架? 請問你們經驗如何? 急..

首頁

尾頁

跳至