烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無人用緊?之前聽人講好好用就買左,諗住好用唔嫌重啦,但我唔知係咩原因煎咩都痴底,連煎隻蛋都痴,買既時候教話凍鑊落油唔會痴,已經跟住黎做都痴,落多d油又試過,細火大火都試過,係咪出左咩問題?有無人知?

複式洋房

回覆:求救!天上野生鐵鑊

我那個都勁痴,但我阿媽那個又無事,佢話千其唔好俾隻鑊太熱喎。

大宅

唔好太熱?但明火點都會熱,好難攪!

大宅

我媽個個都痴到癲!我而家諗住買返易潔鑊,真係痴到驚!

禁止訪問

男爵府

我無痴..我開爐即落油..

子爵府

引用:請問有無人用緊?之前聽人講好好用就買左,

原帖由 chingching27hk 於 13-05-06 發表
請問有無人用緊?之前聽人講好好用就買左,諗住好用唔嫌重啦,但我唔知係咩原因煎咩都痴底,連煎隻蛋都痴, ...
我用左好耐都吾會痴鑊喎
試下查D油比佢索下油先

大宅

chingching27hk 發表於 13-5-6 13:26
請問有無人用緊?之前聽人講好好用就買左,諗住好用唔嫌重啦,但我唔知係咩原因煎咩都連煎隻蛋都痴, ...
睇tvb今日食乜餸啲主持煮啲嘢都痴底啦,所以我唔敢買,本想心思思.

大宅

引用:Quote:原帖由+chingching27hk+於+13-05-06+

原帖由 joewong911 於 13-05-07 發表
我用左好耐都吾會痴鑊喎
試下查D油比佢索下油先
試下先!

大宅

引用:我無痴..我開爐即落油..

原帖由 傻婆 於 13-05-07 發表
我無痴..我開爐即落油..
我都有試過,連未開火落都試過,一樣痴

子爵府

呢隻出面係痴地,之前好多JM 都講過。

禁止訪問

引用:Quote:chingching27hk+發表於+13-5-6+13:26

子爵府

天上野,真係信唔過!

別墅

呢隻鑊真係出名痴底。。。你睇都市閒情真係煮親嘢都落勁多油都痴底就知

複式洋房

我果隻 lock and lock, 超正, 無得頂

珍珠宮

大廚勳章

iamjovy 發表於 13-5-7 23:45
呢隻鑊真係出名痴底。。。你睇都市閒情真係煮親嘢都落勁多油都痴底就知

...

唉 ~ 電視台班友仔 又點識得同隻鑊 "開鑊" 吖
就算 生產商 預先 將隻鑊 "開" 咗 , 電視台班友都唔會特登同佢 "養鑊" 啦
佢哋多數都係 有理/冇理 都用 "洗潔精" 嚟侍候 ..... 唔生銹都算好彩㗎 la ~
隻鑊 黐過底 之後 , 佢哋肯用 百潔布 嚟省甩 d 積 已經算好好㗎 la ...
省完之後 仲邊會同佢 再 "開鑊" 吖

唔係話佢哋煮餸 唔掂 , 而係佢哋做戲咁做 , 但求交到功課就算 ....
之前 , 好多 show 都係用 易潔塗層鑊 , 但係次次都係用 "金屬" 鑊鏟 !!!!
嗰班場務人員 邊會咁好心 , 特登去買隻 "塑膠" 鑊剷 吖 ; 總之 , 有鑊鏟用就算㗎 la .....
咁嘅心態嚟做 show , 電視台班友仲點會跟足隻鑊嘅使用守則嚟用吖 ?
我見過 李錦聯 好多次 "乾燒" 隻 易潔塗層鑊㖭啊
碟餸煮出嚟 , 佢哋夠膽食落肚已經算好好㗎 la

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章

其實 , 天上野嗰隻鑊 , 應該就係大陸嘅所謂 "氮化鐵、改性鐵鍋、真不锈" 鑊 .

呢種鑊嘅表面 係經過 "化學處理" , 冇 "生鐵" 咁易生銹 .

用法方面 , 似乎 真係 唔及得 傳統嘅 "生鐵"鑊 咁好用 .
難用程度 同 不銹鋼鑊 差唔多 .
如果 , 想買 "氮化鐵、改性鐵鍋、真不锈" 鑊 , 其實 唔駛幫襯 天上野 .
油麻地 上海街 有其它大陸牌子嘅 "氮化鐵、改性鐵鍋、真不锈" 鑊 , 價錢起碼平一半以上 !!!!!

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

原來唔係真係生鐵鑊黎架,我都係放棄用返易潔鑊!

大宅

o...Lucky i didn't buy....

What's the wok "fat Ma" is using now? it's look not sticky even for fried rice

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

以前用過,又係痴到飛起,結果掉咗,換番傳統果隻算數

首頁

尾頁

跳至