自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

李 克 勸 唱 衰 天 水 圍   業 主 要 求 賠 償

**Copy by Appledaily 22/11/2006**

元 朗 天 水 圍 位 置 偏 遠 社 會 問 題 又 多 , 李 克 勤 新 歌 《 天 水 . 圍 城 》 以 此 為 題 材 , 大 唱 社 會 弊 病 。 新 歌 受 歡 迎 , 天 水 圍 居 民 Maytin 卻 不 太 欣 賞 , 指 歌 詞 醜 化 及 抹 黑 天 水 圍 , 令 樓 價 驟 跌 , 在 網 上 號 召 天 水 圍 居 民 聯 同 區 議 會 要 求 立 即 禁 播 《 天 水 . 圍 城 》 , 要 求 唱 片 公 司 賠 償 。

《 天 水 . 圍 城 》 由 林 夕 填 詞 , Maytin 認 為 歌 詞 多 處 唱 衰 天 水 圍 , 如 「 圍 住 了 冰 雹 , 圍 住 了 刻 薄 」 似 誹 謗 居 民 都 是 刻 薄 的 人 , 用 不 久 的 濕 地 公 園 則 被 指 是 「 赤 地 太 濕 , 這 地 球 沒 芳 草 」 的 不 毛 之 地 , 學 生 只 能 在 區 內 「 圍 住 了 升 學 」 無 前 途 , 居 民 想 出 外 也 因 交 通 昂 貴 而 寸 步 難 行 , 「 要 見 步 行 步 , 無 車 票 又 怎 去 覓 去 路 。 」
天 水 圍 樓 價 多 年 來 無 起 色 , Maytin 指 現 時 更 無 望 返 家 鄉 , 「 天 水 圍 比 佢 咁 毒 唱 法 , 樓 價 立 即 急 跌 , 居 屋 、 私 樓 無 一 倖 免 。 」 他 又 解 釋 針 對 歌 手 而 不 批 評 填 詞 人 , 是 因 為 林 夕 有 情 緒 病 「 告 佢 唔 入 。 」
Maytin 怪 論 引 起 不 少 網 友 討 論 , 長 氣 妹 稱 , 「 真 係 乜 人 都 有 , 樓 價 急 跌 又 關 首 歌 事 ? 首 歌 有 冇 咁 大 影 響 力 呀 。 」

社 工 官 員 都 唔 高 興

qkps2 認 為 天 水 圍 多 問 題 , 有 人 唱 是 好 事 , 「 有 問 題 要 正 視 , 俾 多 人 了 解 係 好 事 , 唔 通 唔 講 就 會 解 決 到 咩 ? 」 元 朗 區 議 員 周 永 勤 透 露 , 有 些 社 工 及 官 員 對 歌 詞 負 面 描 寫 天 水 圍 「 唔 高 興 」 , 但 他 認 為 流 行 曲 令 人 更 關 注 區 內 問 題 也 非 壞 事 。

珍珠宮

Re: 李 克 勸 唱 衰 天 水 圍   業 主 要 求 賠 償

要告不如告黎明啦,當年加芙山莊個廣告係佢拍o既,仲有歌tim 告黎明引左佢搬入 tsw 好過啦
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

Re: 李 克 勸 唱 衰 天 水 圍   業 主 要 求 賠 償

聯想力真係高

珊瑚宮

咩人都有呀~~~
咁勁,不如叫克 勸唱番首回家鄉啦
(等啲大陸人返家鄉先生bb啦)

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

webjen 寫道:
要告不如告黎明啦,當年加芙山莊個廣告係佢拍o既,仲有歌tim 告黎明引左佢搬入 tsw 好過啦
[size=medium]乜妳咁心水清嘅
路遙知馬力,日久見人心!

珍珠宮

我 99 聽左黎明話lor

hehalady 寫道:
[quote]
webjen 寫道:
[size=medium]乜妳咁心水清嘅 [/quote]
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

phoebelamlam 寫道:
咩人都有呀~~~
agree! 等啲大陸人返家鄉生bb!!
I think that lady is ?-( this is not Hacken's nor his song's fault!!

大宅

me too!
wingmonly 寫道:
聯想力真係高

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

嘩, 班業主姓 " 屈" 架!!

複式洋房

[size=large]我地只好對號入座o拉~~~~ :-( :-(
係作詞的衰o者

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好同意呀∼∼

quote]
cissie 寫道:
phoebelamlam 寫道:
咩人都有呀~~~
agree! 等啲大陸人返家鄉生bb!!
I think that lady is ?-( this is not Hacken's nor his song's fault!![/quote]

而家唱歌咋番.但香港唔係有言論自由架咩?唔通唱歌就唔當係言論自由?

呀∼我知啦, 因為克勤只係唱天水圍, 唔唱其他地方, 可能佢地怕天水圍起唔切樓賣比人, 或又怕太多人上公屋只係要天水圍, 咩地方都唔要, 咁佢地咪洩左囉.
[img][/img][img align=left

子爵府

唔係呀, 咁都可以要求賠償? 好有想象力.

大宅

事實係點大家都知啦,駛乜賴人唱衰唔唱衰... 姓賴架????

禁止訪問

大宅

D人冇文化 天 水 圍D樓價可以話全港至平,全港攞宗援比例
最多

別墅

talkative 寫道:
[quote]
webjen 寫道:
我 99 聽左黎明話lor

[quote]
hehalady 寫道:
[quote]
webjen 寫道:
[size=medium]乜妳咁心水清

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

螞蟻人 寫道:
依家興乜,就係D 人乜都話賠錢。姓賴既族人在這年間多左好多。

別墅

webjen 寫道:

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至