在職全職

跳至

首頁
12345...35

尾頁

禁止訪問

大宅

原文章由 Elim_mama 於 07-7-4 16:24 發表
我今日整左藍莓豬屎蛋膠喇

唔該妳幾拾歲人講嘢咪好似講粗口咁啦 原來唔駛用焗架、咁重好呀、好方便喎、好吖..........咁我點買啲嘢呀?打旦機其實可唔可以就咁買一支唔用電果隻、得唔得架? 如果唔得咁部機又大約要幾銀呀?全部又要用幾銀呀?我咁大個女未試過整過旦榚架、真係唔識架、唔係講笑架。食我就識、而整就...........

大宅

我個仔果部湯乜、因為個仔返咗學之後又加上課外動、都冇咩時間踩、架車好新架。我後尾係yahoo拍賣埸度放咗出去lu.........但我個仔好鍾意交通城度踩、我每次都係酒店度租車、重方便、以前個仔踩完車返屋企、我都要同架車清洗、好煩架、依家重好、我問個仔捨唔捨得唔要架車。佢話捨得、佢話鍾意租車、我個仔好鍾新鮮架、新環境......新面貌........重之新ge...佢都好屎鍾意架.........

大宅

原文章由 堯堯豬媽 於 07-7-4 16:37 發表

堯豬果架家陣封塵

查實妳有冇心帶個仔去玩車架啫

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 堯堯豬媽 於 07-7-4 22:00 發表

打蛋器2百蚊有找都有,我都係買呢款:D
整蛋糕不如整cookies仲易喇,
不過就要有焗爐:)

咁都唔算貴、其實我層經都好想整吓旦榚架、都想同個仔玩吓、咁我去書局度睇啲書、嘩........唔明呀.........好復雜咁喎、書內ge份量好煩咁呀......搞到我唔想整囉......等我聽日八吓先

大宅

原文章由 堯堯豬媽 於 07-7-4 21:57 發表

唔係我肯,係佢唔制,
事關佢每次踩親都整到個pat "luck"皮
而家咁熱梗加唔肯
佢寧願去沙灘好過

我唔明點解會甩皮?

大宅

大e媽妳講吓整芝士旦榚ge整法嚟聽聽:lol: 等我睇吓有幾易。

子爵府

噴火﹗
我幾薯有講初口呀?妳講得多就真﹗:tongue:
妳話咩唔駛用電果 d 打蛋器呀?妳兩隻手呀?
一陣發到妳個仔唔認得阿媽........都未發到出黎呀
我買呢個 HK$99 咋﹗ 平過3499 果部呀 :D

材料都唔貴,最緊要係 MADE BY MAMA 丫嘛﹗
主要係忌廉豬屎 (cream cheese) -- hk$10/次
、淡忌廉(whipping cream) -- hk$15/次
牛油、消化餅、魚膠片、蛋黃(唔要蛋白一樣咁多$)--無幾多錢姐
如果整豆腐味,就豆腐加落去
藍莓味就買藍莓醬加囉,芝麻味都得呀
禾整到,妳都整到架喇,最緊係自家制,少糖、無防腐劑嘛
妳阿仔生日整個出黎開心死啦
總之妳預 HK$50/次左右 (應該唔駛)

子爵府

我講左喇,妳聽唔聽到呀?:lol
主要都械將 D CREAM 打起,倒埋一兜咁啦
消化餅就壓碎後,用溶左O既牛油撈埋黎做個餅底囉
之後就將 D混合物倒落個餅模度囉

係喎,唔記得講重要買個餅模,
廿雞一個,六吋直徑(響花園街買)
六吋夠喇,妳已經相當寸啦嘛 

原文章由 hoho1105 於 07-7-4 23:56 發表
大e媽妳講吓整芝士旦榚ge整法嚟聽聽:lol: 等我睇吓有幾易。

子爵府

咁我o岩妳河車喇
我至憎磅乜磅物,我個同事特登走去買個磅,我無架,
人地話要 150g 豬屎,咁個盒寫果舊野成舊係250g
咁我就切五份三出黎囉,駛鬼磅咩﹗
d whipping cream 話要150g,一小盒係 200g
我倒晒落去架,最多加番多少少豬屎之嘛
淨番果 d 屎咁多助咩喎,唔通要黎飲咩

原文章由 hoho1105 於 07-7-4 23:54 發表
咁都唔算貴、其實我層經都好想整吓旦榚架、都想同個仔玩吓、咁我去書局度睇啲書、嘩........唔明呀.........好復雜咁喎、書內ge份量好煩咁呀......搞到我唔想整囉......等我 ...

[ 本文章最後由 Elim_mama 於 07-7-5 00:19 編輯 ]

子爵府

我都唔明點解會甩皮喎
咁妳有茅沙灘好介紹呀?
我淨係識帶個女去馬鞍山果個咋
不過我又覺得媽媽地......最好有得沖埋身

原文章由 堯堯豬媽 於 07-7-4 21:57 發表

事關佢每次踩親都整到個pat "luck"皮
而家咁熱梗加唔肯
佢寧願去沙灘好過

子爵府

妳成日話有得租車,我都唔見
我淨係見隧道口有架單車掛舍牌響樹咋
我旎住如果十蚊租一次,租廿幾次都買到架啦
成日租驚破產呀,我又住得近,茅所謂啦

原文章由 hoho1105 於 07-7-4 20:22 發表
.........但我個仔好鍾意交通城度踩、我每次都係酒店度租車、重方便、以前個仔踩完車 ...

大宅

大e媽:
1.魚膠片係咩嚟係邊度買?

2.我總共要買幾多樣器具?請例明。

3.妳講果啲咩豬屎係點架?係邊度買?

5.打旦器買一支定係兩支棒?(妳果支咁屎平、電屎妳呀)

6.妳係咪睇書學架?

7.唔凖妳話我串呀吓?-( 作屎妳呀..........妳係好似講初口嘛.......

大宅

原文章由 Elim_mama 於 07-7-5 00:18 發表
妳成日話有得租車,我都唔見
我淨係見隧道口有架單車掛舍牌響樹咋
我旎住如果十蚊租一次,租廿幾次都買到架啦
成日租驚破產呀,我又住得近,茅所謂啦

酒店後面有檔租單車架、十蚊一個鐘、即學校對面囉.........豬抦。

大宅

[quote]原文章由 Elim_mama 於 07-7-5 00:15 發表
我都唔明點解會甩皮喎
咁妳有茅沙灘好介紹呀?
我淨係識帶個女去馬鞍山果個咋
不過我又覺得媽媽地......最好有得沖埋身

唔通冇著褲踩 冇奶油吖........就算冇著褲都唔會甩皮架、佢果架都唔知咩車嚟架。

大宅

Elim_mama
禾而家明白 "回應" 同 "回覆" 個分別 lu......<br />
..................................................................................

我唔明wor~~咩分別呀???

子爵府

妳快 d 去食腦啦,3499 都知喇.........
妳試下咪知囉

原文章由 shadowlau15 於 07-7-5 01:57 發表
Elim_mama
禾而家明白 "回應" 同 "回覆" 個分別 lu......
..................................................................................

我唔明wor~~咩分別呀???

子爵府

1.魚膠片係咩嚟係邊度買?--> 賣蛋膠材料o既地方,一包hk$15/10片,整一個6吋蛋膠要兩片,一包夠整5個6吋蛋膠

2.我總共要買幾多樣器具?請例明。
a. 打蛋器,電動果隻
b. 蛋糕模 ,6吋得喇,當然妳想買大 d 我阻妳唔到
c. 不秀鋼兜兩個,如果搵到係直筒形最好,我買果 d 械一般果
d 闊口兜,打 cream 果時飛晒出黎,我同事果個係好似個筒咁

3.妳講果啲咩豬屎係點架?係邊度買?
--> 響賣整蛋糕材料o既地方囉,不過我見超級都有得賣

5.打旦器買一支定係兩支棒?(妳果支咁屎平、電屎妳呀)
我未見過得一枝棒果 d 喎,我用過巧多次,禾 d 舊同事一人 一個都茅樹 bor,妳用就唔知喇 有平野話妳知都咁講野,真械丫

6.妳係咪睇書學架? ...
禾個同事教禾地成班卡啦鬚整架,佢自己就響上樓舖學囉

禾今日響石門o既上樓蛋膠舖買架,果度有埋打蛋器,乜屎野都有呀﹗埋黎睇,埋黎揀啦:http://www.cakebase.com/zasp/rehtm.asp?htm=contact.htm

首頁
12345...35

尾頁

跳至