自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

girafflau 發表於 14-6-24 17:49
阿囝早幾日係發燒, 手腳無紅點, 睇過E生, 已退燒,
但個口就成口靡滋, 平時佢好鐘意食嘢. 哩幾日唔點肯食嘢. ...
食完西藥係會燥熱d,如果佢肯食中藥,可以去看中醫,應該兩三劑便會冇事,比起自己煲野好

子爵府

回覆:3.5歲男仔成口靡滋

以前在 bk 睇話俾雪糕 BB 食會舒服d

公爵府

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

會係手足口嗎?個身有冇紅點?

C'est La Vie

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

girafflau 發表於 14-6-24 17:49
阿囝早幾日係發燒, 手腳無紅點, 睇過E生, 已退燒,
但個口就成口靡滋, 平時佢好鐘意食嘢. 哩幾日唔點肯食嘢. ...
我女前兩個星期都有相同病況,醫生話係咽喉炎

男爵府

睇醫生啦

男爵府

回覆:girafflau 的帖子

睇中E,好快好。唔好拖了。

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔都有此情況,睇過醫生,係菲茲黎既,唇內有白色一點,幾日後會流濃。其實係熱氣引致,清熱就會退。一有菲茲就唔想吃野,試下煲粥比佢食。

水晶宮

BK Milk勳章

引用:可以試試熟透奇異果,又軟又淋,加上維他命

原帖由 fatty126 於 14-06-24 發表
可以試試熟透奇異果,又軟又淋,加上維他命C,小朋友應該不拒抗。
呢个得

翡翠宮

鹽水漱口、蜜糖搽非滋,多飲水,必要時可含冰(小心誤吞)
成年人可另外用漱口水(之後要用清水再漱口)
本人偏方:食西瓜、飲益力多、每日最少兩次鹽水兩次漱口水漱口(尤其進食後)。飲食清淡

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

大宅

湯水: 大豆芽,豆腐滾魚 or 豬肉
生果: 奇異果, 西瓜 (雪凍可用黎冰下飛滋)

伯爵府

引用:似係手足口

原帖由 CathyChan1126 於 14-06-24 發表
似係手足口
我仔女上個月都係咁,小小低燒,喉嚨勁痛,醫生一照,成個喉嚨都係白點,一星期左右好返,期間竹蔗茅根水日日雪凍當水飲。

水晶宮

好媽媽勳章

girafflau 發表於 14-6-24 15:37
請問各JM, 3.5歲男仔成口靡滋, 可以點幫佢呢?
阿囝成日話痛唔肯食野, 有無D合適湯水可以減少D ...

口腔潰爛一次治愈的神奇食療方法! 必看!看了請分享!不要自私!謝謝!口瘡這東西,長上了,再輕也不會一兩天好。

就算到藥店買那種藥粉或者噴劑,至少也得弄個兩三天吧。

而且那些藥弄到潰瘍上會很疼很疼。

大概五六年前吧,在電視上看到一個神奇的食療方法。

當時媽媽正在長口瘡,並且不算輕,所以很認真的看了節目。

前面賣了好久的關子,最後揭密,原來是獼猴桃啊!

長口瘡的時候,要一次性的吃5個以上的獼猴桃,

是的,只有獼猴桃!果然是水果之王啊~

要熟的正好的那種,熟大點也沒事。

一般吃完第二天口腔潰瘍就好了,

就算是比較嚴重的,第二天也至少大大減輕。

只要再吃一次5個以上的獼猴桃,就可以完全好。

媽媽看了後馬上去買了一袋子獼猴桃,

沒想到吃一次就好了,第二天就沒事了。

真是神奇的讓我們驚呼!

在這些年中,我們全家已經多次驗證過這個方法的神奇。

而且都是吃一次痊愈!只有一次,媽媽吃了2次獼猴桃才好。

今天想起來發這個,其實是我前幾天舌頭上長了瘡。

我媽立刻去買了一些獼猴桃,我打成果泥喝掉了。

第二天就好了,不過是快到晚上才完全不疼的。

本來想吃第二次,結果不用了,嘿嘿。

突然想起,拍照發個博吧。

雖然口腔潰瘍不是常常遇到的,但這麽好的方法還是要分享的。

便宜,健康,奇效!

【獼猴桃果泥】

材料:

獼猴桃5個。

做法:

1、獼猴桃洗凈,對半切,用勺子挖出果肉,放入料理機。

2、啟動料理機,把果肉打成果泥,如果酸就加一些糖、蜂蜜之類的調和下。

首先說下哈,直接吃或打成泥是一樣的效果。

只是現在這個季節的獼猴桃口感比較酸,直接吃我是吃不下啊。

所以打成泥,加了點無糖的果糖喝下去了。

如果正好是獼猴桃成熟的季節,直接吃就好了。

不過當然了,打成泥肯定比直接吃吸收的更好。

就算是反季節的獼猴桃也有效哦!

被口腔潰瘍困擾的朋友不妨試試

http://tw.gigacircle.com/504149-1

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

翡翠宮

牛年勳章

手腳無出粒粒可能係過濾性病毒

男爵府

喉嚨有冇?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

會唔會手足口病呀? 睇醫生好啲喎 小心啲都會傳染大人架
煲竹蔗茅根馬蹄紅羅白啦 要當水飲 飲多啲呀

大宅

一日食5個金奇異果,一兩日咩都好曬

首頁

尾頁

跳至