在職全職

跳至

首頁
12345...23

尾頁

男爵府

大廚勳章

原文章由 wyk 於 07-11-21 10:57 發表

阿仔學校噚日至派咋,我種植物唔太叻,請問每日要加幾多次水?分量又係幾多呢?有無需要晒太陽架?

我地而將棵一串紅放係露台曬太陽..家每日淋一次水...淋好少JA...每邊幾滴幾滴咁落...原來一串紅曬到太陽果時D葉會升起...到夜晚冇太陽D葉就會DUP底...留意下..幾得意GA

珍珠宮

原文章由 臭bb媽咪 於 07-11-20 17:29 發表

我地D有幾塊葉開始爛...唔識種..點算好...
你有冇同佢施肥GA?

施肥.....冇丫......都唔買邊d
我只係將佢放左係窗邊咋, 我屋企向東, 所以只會早上晒正, 另外夜晚比d水佢lor, 仲要係記得就比, 唔記得就冇

珍珠宮

原文章由 veroshea 於 07-11-21 10:25 發表
你地好呀
我細仔今個月三歲, 你地小朋友返學ok嗎? 有無成日問你地d字點讀呀

阿囡係開頭唔多習慣, 不過呢個月好ok, 仲返得好開心tim丫
有丫, 不過佢好固執地將[去上學], 一定要讀成[上學去]?-( ?-(

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

原文章由 臭bb媽咪 於 07-11-21 11:02 發表

我地成日玩字咭..好好玩..你地平時同小朋友玩咩 ...

放工返去都成七點,無乜時間同佢玩,只係教佢做功課,跟住讀下中文單字、認顏色、再認音符(依樣係興趣班學)。

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

原文章由 臭bb媽咪 於 07-11-21 11:06 發表

我地而將棵一串紅放係露台曬太陽..家每日淋一次水...淋好少JA...每邊幾滴幾滴咁落...原來一串紅曬到太陽果時D葉會升起...到夜晚冇太陽D葉就會DUP底...留意下..幾得意GA ...

thanks

男爵府

大廚勳章

原文章由 wyk 於 07-11-21 11:54 發表

放工返去都成七點,無乜時間同佢玩,只係教佢做功課,跟住讀下中文單字、認顏色、再認音符(依樣係興趣班學)。

返緊咩興趣班呀?學彈琴??我仔而家返緊台拳道+唱遊英語班

男爵府

大廚勳章

原文章由 phibow 於 07-11-21 11:34 發表

施肥.....冇丫......都唔買邊d
我只係將佢放左係窗邊咋, 我屋企向東, 所以只會早上晒正, 另外夜晚比d水佢lor, 仲要係記得就比, 唔記得就冇

我尋日係旺角花X,買左支叫做通用有機肥..$10/2支.個SALES哥哥話大約3星期左右用一支..如果想佢快D開花就一星期用一支..我怕佢太快開花...所以我應該4星期左右先用一支

珍珠宮

原文章由 臭bb媽咪 於 07-11-21 12:27 發表

我尋日係旺角花X,買左支叫做通用有機肥..$10/2支.個SALES哥哥話大約3星期左右用一支..如果想佢快D開花就一星期用一支..我怕佢太快開花...所以我應該4星期左右先用一支 ...

係丫, 不過我冇咩時間去丫, 唔知花店有冇得買呢?-( ?-(
我見學校比個張傳單就叫每10日施一次肥wor

珍珠宮

原文章由 wyk 於 07-11-21 11:54 發表

每日都有功課做啦
豆豆學校冇功課做, 就算有都係親子功課, 即係我做

我而家夜間會同佢玩一陣玩具, 會睇最少一本書lor

複式洋房

jessicah

hi,你小朋友咁多節目!!咁就唔使返n班啦,其實佢開心d 就冇所謂啦.:lol: :lol:

男爵府

大廚勳章

原文章由 phibow 於 07-11-21 12:34 發表

係丫, 不過我冇咩時間去丫, 唔知花店有冇得買呢?-( ?-(
我見學校比個張傳單就叫每10日施一次肥wor

應該有GA..今晚影張相比你睇丫:loveliness:
我諗施肥係睇下施邊種肥,SALES哥哥都有講..如果用有機土壤施就要隔10日左右一次..因為我懶...所以選擇比佢飲肥仔水:lol :lol

伯爵府

原文章由 臭bb媽咪 於 07-11-21 12:20 發表

返緊咩興趣班呀?學彈琴??我仔而家返緊台拳道+唱遊英語班

音樂啟蒙班 + 手鈴班,鋼琴會遲D,諮詢老師意見睇下阿仔幾時可以學,到時就唔學音樂啟蒙班。
出年應該會學跆拳 + 普通話,不過都要睇阿仔鐘唔鐘意,或者能否應乎得到,再加上都要爹D點頭至得。

珍珠宮

原文章由 臭bb媽咪 於 07-11-21 12:51 發表

應該有GA..今晚影張相比你睇丫:loveliness:
我諗施肥係睇下施邊種肥,SALES哥哥都有講..如果用有機土壤施就要隔10日左右一次..因為我懶...所以選擇比佢飲肥仔水:lol :lol ...

好丫....
咩咁o岩丫, 我都係懶媽媽一名

男爵府

大廚勳章

原文章由 phibow 於 07-11-21 12:36 發表

每日都有功課做啦

係啦...每日放工陪佢玩一陣...睇下d功課..
簽下回條..而家佢學校仲搞緊講悅讀獎勵計劃...每晚要講一本故事..第二朝老師就問返佢本書講乜..想懶下都唔得...
我以為淨係我仔果間先係咁...原來好多學校都係做親子功課..

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我尋晚終於買多2盆花苗返屋企種吖!
老闆娘叫我每日淋水一次,仲要晒太陽喎!
施肥就唔洗,最多只係淋d洗米水就得喎!
宜家我都驚佢好快開花,到時二月交功課時可能無花睇添!
仲有到時要交埋"成長記錄"報告,您哋記得由宜家開始幫盆花苗影相呀!

伯爵府

原文章由 phibow 於 07-11-21 12:36 發表

每日都有功課做啦

上年N班,佢都有一本功課,主要填色或者再加一兩條線,今年每日就有兩樣,都係填色,不過一本係要阿仔用下腦,星期五就會有四樣,都係一本填色,一本要用腦,一張功作紙(都係要用腦),一張圖畫紙(無主題任你畫,或貼圖片),依樣一定係我做。

因為我無乜時間,部佢玩、睇碟、睇書就要交比姐姐做。

男爵府

大廚勳章

原文章由 wyk 於 07-11-21 12:56 發表

音樂啟蒙班 + 手鈴班,鋼琴會遲D,諮詢老師意見睇下阿仔幾時可以學,到時就唔學音樂啟蒙班。
出年應該會學跆拳 + 普通話,不過都要睇阿仔鐘唔鐘意,或者能否應乎得到,再加上都要爹D點頭至得。 ...

我見好多家長都有幫小朋友報跆拳班..反正平時跳跳扎扎..不如將佢d精力用嚟學下野..出返身汗嘛
我都係試完堂睇下阿仔反應先同佢報..
萬一報左唔鍾意就浪費晒喇~

伯爵府

原文章由 臭bb媽咪 於 07-11-21 12:59 發表

係啦...每日放工陪佢玩一陣...睇下d功課..
簽下回條..而家佢學校仲搞緊講悅讀獎勵計劃...每晚要講一本故事..第二朝老師就問返佢本書講乜..想懶下都唔得...
我以為淨係我仔果間先係咁...原來好多學校都係做 ...

你都懶唔得過我啦,我一見到個閱讀獎勵計劃,就搖晒頭啦,邊到有時間同佢講故仔,只係每星期在學校借本圖書,叫姐姐陪佢睇下咋。
我諗間間學校都有親子活動,只係多與少分別。

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我亞囡間學校又無乜功課喎!
多數係親子功課囉,每星期睇一本圖書咋!

原文章由 wyk 於 07-11-21 13:06 發表
上年N班,佢都有一本功課,主要填色或者再加一兩條線,今年每日就有兩樣,都係填色,不過一本係要阿仔用下腦,星期五就會有四樣,都係一本填色,一本要用腦,一張功作紙(都係要用腦),一張圖畫紙(無主題任你畫,或貼圖片),依樣一定係我做。

...

珍珠宮

原文章由 wyk 於 07-11-21 13:06 發表

...

好多下wor

首頁
12345...23

尾頁

跳至