自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:學校海外旅行

老師係去返工照顧小朋友,唔係去玩去旅行,段估老師想去旅行,都唔會搵自己學生去啦!
帶隊唔係一件容易既事。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你去報團, 你就佢時間, 佢可以買平機票(你可以揀日子架, 未必成團之嘛)
學校團, 學校俾晒時間日期, 機票貴都要訂

男爵府

冬日勳章

上年亞囡學校去左新加坡4天, $5,9XX全包

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 reverof 於 15-01-26 發表明

原帖由 miss321 於 15-01-26 發表
打工仲要自己貼錢???搵鬼去。
自費打工都居然有人提出

公爵府

回覆 reverof 的帖子

我仔五年班,學校去台灣,四日三夜,收七千幾,貴過自己去成倍,不過冇計,個個同學都去,唔通唔比佢去

我攞左學校比嘅資料詳細睇過,原來佢地搵翠x假期搞,唔貴都唔幫襯;老師加隨行學校工作人員加旅行社領隊導遊,大人對小朋友嘅比例係 1:5,老師同學校工作人員嘅旅費當然係家長攤分,學校好謹慎,請左 International SOS 幫所有遊學團做緊急醫療支援,羊毛出在羊身上,費用當然也是家長承擔。

冇辦法,冇家長同行,學校責任重大,佢地唔敢托大,樣樣嘢情願做凸都唔想做得不足,萬一有事發生,家長要追究真係唔知點交代,所以咁貴囉

公爵府

cscsmlkyh 發表於 15-1-26 09:46
其實而家幾大會有海外旅行?通常去邊??
我仔四年班開始有,最初只係二日一夜廣州團,之後就台灣,西安,北京,等等。我大仔中學了,去過 KK 爬神山,去過尼泊爾行山,去過寮國做義工(幫手起孤兒院),佢話明年想去越南義工團,其實都唔錯嘅,呢d都唔係平日家長會帶去嘅地方,學校帶著去,我都放心,小朋友見多d嘢,我覺得幾好

珍珠宮

好媽媽勳章

如果有得揀,
雖然唔洗$, 我估未必個個老師都想去.

細女P5, 今年搞了2團,
4月去NZ (AROUND $19K), OR 7月去CA ($25K),
佢地有限人數,
細女話唔去, 因為死黨同學仔唔去.

如果細路肯去都好架,
同同學一齊去旅行, 應該都幾難忘.

男爵府

負擔到,咪去,自己去咪吃喝玩樂,照顧周到,5同的

大宅

回覆 reverof 的帖子

咁咪姐係自己貼錢OT?其實學校團通常在假期去, 老師好想去咩~ 仲要自己貼錢去, 咁實無人去喇....(不過有些機構/學校係用學校既支出俾帶隊老師, 不用家長額外俾老師個share既)

大宅

引用:幼稚園有一次台灣親子藝術遊,4天索價+$4xx

原帖由 canies 於 15-01-26 發表
幼稚園有一次台灣親子藝術遊,
4天索價 $4xxx ,老公話貴冇去,
之後睇相有少少後悔,因為一來成班同學去好 ...

幼稚園都有遊學團~

jlshe

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:有無jm知道團費點計出來?點解仲貴過自己報

原帖由 reverof 於 15-01-26 發表
有無jm知道團費點計出來?點解仲貴過自己報團?
咁你地會唔會年年都比小朋友參加學校呢D海外旅行?
老師和照顧你小朋友的人機票你吾使比丫?

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

琥珀宮

引用:明白哂,但老師費用點解唔係學校出或老師自

明白哂,但老師費用點解唔係學校出或老師自費?
老師自費都up得出!

水晶宮

hedhed 發表於 15-1-26 09:15
覺得貴就唔好參加,何必費神,我會選擇相信學校。
100% 同意

瑪瑙宮

大廚勳章

老師自費?帶錢打工?出勞力仲要出財力。

我如果出錢去出國,一定不是同學生去,你老闆叫你出trip話自費你點睇?

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

想生BB熱投

貼錢打工,你制唔制?你老闆叫你自己出錢帶客去歐洲參觀/遊覽,你會點?

I am Agent P

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我女中五去韓國一次,因讀旅遊與款待,但不是所有學生都去。點知到中六又話去台灣,一年都無,隔八個月,實在負擔唔起,同時人數少,團費又貴d.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔小學....大前年同前年都有海外交流...但係有限額唔係人人JOIN到...自由參加要面試又要作文...回港後又要同全校分享經驗...

我覺得幾好...可惜到我仔高小...就冇晒依D海外交流得番上個月被迫全級參加的同心同根廣州遊而且要做GROUP PROJECT介紹果個TRIP的景點...

如果上到中學...仔將來的學校有乜海外旅行...我都一定會比...最好就係要選拔果D...由仔仔自己面試作文去爭取名額的咁就最好

禁止訪問

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+reverof+於+15-01-26+發表明

珍珠宮

好媽媽勳章

我問過幾間學校,肯定一毫子不會要學生出老師果份。不過我問的是津校,不是私校。

貴是因團費已包保險、導遊費,行程亦不會購物,導遊不會有回佣。

D人成日話要出埋老師果份,其實有冇求證過?亂up真的不負責任。

我問過我家人、朋友,都是教津校的。仲有問過一些家長,都是家教會/法團校董會有份睇數的。

首頁

尾頁

跳至