跳至

首頁

尾頁

大宅

Rexrich 發表於 15-2-13 08:41
Renew 過一次五年,今年要再renew,上次renew 好簡單,填完form後再搵張A4紙寫有乜野ties to oz,我寫遲下 ...
第二次會難過第一次,第三次仲難,最後通牒一樣

複式洋房

引用:我自己覺得張HK+ID+暫時吾係甘重要,一來我

原帖由 queencaribbean 於 15-02-12 發表
我自己覺得張HK ID 暫時吾係甘重要,一來我吾打算回流,二來細路日後在澳洲入學或伸請其它野你出示澳洲出世 ...
我同老公係阿女出世時係pr,回流香港時已攞citizen,結果阿女冇資格拎hkid,要用受養人簽證先可留港居住。

別墅

回覆:兜兜要轉轉 的帖子

你有試過嗎?可以Renew到第三次嗎?

別墅

引用:Quote:原帖由+queencaribbean+於+15-02-12+

原帖由 kelserie 於 15-02-13 發表
我同老公係阿女出世時係pr,回流香港時已攞citizen,結果阿女冇資格拎hkid,要用受養人簽證先可留港居住。

...
如果已定居海外的PR的父母,BB在海外定居的地方出世,小朋友就只有dependent visa啦

大宅

vivianchau 發表於 15-2-13 16:03
你有試過嗎?可以Renew到第三次嗎?
我識得兩個生意人都係要續到第三次下最後通牒,佢地全家都係澳洲,一個人年紀大了應該最後成功移民監,另一個都住唔滿,過多兩年會到期,我知道佢地第三次都係要出好多證明材料同寫信請求

別墅

回覆:兜兜要轉轉 的帖子

多謝你的資料!好有用呀!

有冇識人RRV expire咗之後成功renew的case? 想睇下有冇辦法拉長些時間!

伯爵府

好似話父母 PR 仔女都係 PR 唔會係 CITIZEN?

我朋友夫婦都只拎 PR 唔想入籍(入左籍返內地探親會麻煩D),佢地個 B 我印象中都係 PR,佢地話呢樣野係跟父母
優悠在澳洲

公爵府

引用:好似話父母 PR 仔女都係 PR 唔會係 CITIZEN

原帖由 jump.jump 於 15-02-17 發表
好似話父母 PR 仔女都係 PR 唔會係 CITIZEN?

我朋友夫婦都只拎 PR 唔想入籍(入左籍返內地探親會麻煩D) ...
PR 父母在澳洲生b,bb出世已經系公民。可能你朋友declare 左个b唔要公民?

所以好多系hk 住緊嘅PR 父母想黎oz 生b,之后再返hk 生活揾錢。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

回覆:jump.jump 的帖子

内地人入左藉,要放棄其中国藉,持澳洲passport 返中国要申請visa.

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

回覆:jump.jump 的帖子

香港人入咗藉都重有回鄕証,返大陸冇問題

伯爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 15-2-18 08:23
内地人入左藉,要放棄其中国藉,持澳洲passport 返中国要申請visa.
係,佢地係上海人,話如果入左澳籍去中國大使館搞回鄉 VISA 時 D 職員好唔友善,好似你係賣國賊咁
優悠在澳洲

別墅

一批左pr, bb系au生就拎唔到hkid.

別墅

引用:一批左pr,++bb系au生就拎唔到hkid.+

原帖由 normi06119 於 15-02-20 發表
一批左pr, bb系au生就拎唔到hkid.
就算父母是PR,只要仍然在香港定居,BB在澳洲生,BB都試過可以拿到HKSAR Passport 同 HKID card,是中國藉的。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+normi06119+於+15-02-20+發表

原帖由 vivianchau 於 15-02-22 發表
就算父母是PR,只要仍然在香港定居,BB在澳洲生,BB都試過可以拿到HKSAR Passport 同 HKID card,是中國藉 ...
我就係呢個例子

vivianchau    發表於 15-2-22 08:55

複式洋房

我搵到呢個website, 唔知適唔適合你的情況:
http://www.gov.hk/tc/residents/i ... roa/faqroa.htm#/q10

不過個人認為要遞申請先知確實既答案...good luck

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我兩個囡囡都在澳洲出世,現在回流香港定居,入境處批了我大囡有Hkid, 但細囡無,原因係我生細囡時已有PR 兼長時間居住澳洲

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 earlgrey18 的帖子

我都覺得香港生好好多,有親人朋友照顧差好遠,錢並唔係最重要...

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 兜兜要轉轉 的帖子

想問下我2011年批PR , 現在香港居住.,是否要去領事館renew?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 kelserie 的帖子

咁你地会唔会同小朋友—齊住滿七年申請HKID?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

kelsericitizen, 5-2-13 16:03

...
我同你有D似,但我同我老公未係citizen只係PR,阿囡已經無資格

首頁

尾頁

跳至