夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

sche5149 發表於 15-3-17 20:41
可能大家觀點有d唔同, 其實我唔明點解新抱呢個角色就要照顧奶奶, 奶奶自己有兒有女, 如果有d新抱係獨生女, ...

我同意佢有乜事囝囡要照顧佢, 不過, 您同佢有感情的話, 佢就好似家人一樣, 到時您會樂意照顧佢的.

大宅

引用:Quote:sche5149 發表於 15-3-17 20:41 可能

原帖由 Nancy20090615 於 15-03-17 發表
我同意佢有乜事囝囡要照顧佢, 不過, 您同佢有感情的話, 佢就好似家人一樣, 到時您會樂意照顧佢的.
我都同意~ 或者我仲需要d時間同佢屋企人相處~

侯爵府

引用:c6係我初戀, 我係愛我c6~ 同c6一齊5年, 結

原帖由 sche5149 於 15-03-17 發表
c6係我初戀, 我係愛我c6~ 同c6一齊5年, 結婚2年, 仔仔歲半, 本身有做野, 但真係唔想仔仔俾99湊, 加上而家陀 ...
你99個度,點解你會同你阿媽去比較呢?兩個唔通背景長大既人,甘樣比較有意思咩?佢中意拜神,佢有咩問題?要你中意先做得?

大宅

引用:Quote:原帖由 sche5149 於 15-03-17 發表c6

原帖由 岚月亮 於 15-03-18 發表
你99個度,點解你會同你阿媽去比較呢?兩個唔通背景長大既人,甘樣比較有意思咩?佢中意拜神,佢有咩問題? ...
我承認我思想上處理得唔好, 我唔應該比較, 因為長期相處, 所以我會不自覺地比較左。 所以婆媳關係方面, 我好希望c6會做到條橋樑,但佢無。

另外拜神當然無問題, 係佢地嘅習俗, 我尊重。 但我只係唔明點解要係我地新屋裝地主, 我有詢問99, 如果有需要, 可以叫c6返去99屋企拜~ 其中一個原因係我氣管敏感, 每次嗅到燒香嘅味道都會咳,而我拍拖day 1已經問我c6, 佢屋企會否有咩傳統習俗,因為我真係唔鐘意, 佢fake我話無。

我只係覺得我同c6結左婚, 有我地嘅屋企, 有自己嘅生活style, 上一輩嘅人可否放手我地呢一代同下一代, 人老左, 仔女大個成家立室,就應該去享受生活, 唔係再為人地個家忙東忙西。

侯爵府

引用:Quote:原帖由 岚月亮 於 15-03-18 發表你99

原帖由 sche5149 於 15-03-18 發表
我承認我思想上處理得唔好, 我唔應該比較, 因為長期相處, 所以我會不自覺地比較左。 所以婆媳關係方面, 我 ...
你既思想已經主導左你既行為。
你地唔同住已經避免左好多野喇。佢要裝地主,你咪俾個角落佢裝囉,系咪日日裝香,邊個知者。
你有你對老人家既睇法,佢地自己一樣有,你地既睇法唔同好正常喔,唔系咩叫代溝者。唔使下下有咩唔同意見都要同老公投訴既,尤其最忌:你阿媽點點點

大宅

回覆:sche5149 的帖子

其實我都好明白,你c6明顯係俾99種出黎,俾著我要在自己屋裝個地主我一定唔俾,佢有佢想法,自己也有自己原則,除非你都冇所謂。都唔係必需品,點解要迫自己接受而仲督眼督鼻,我並非會事事讓步

伯爵府

關鍵是你老公想唔想拜神? 有d人想神保佑, 唔捨得唔拜咁.
人地set左, 你去搞, 又驚唔驚邪呢? 等陣拆走左, 有乜e 郁..會賴你

至於sorry 唔sorry, 門面說話, 閒人都唔駛理佢, 唔爛都爛左. 佢say 但無誠意又如何? 都係奈佢唔何.

複式洋房

回覆:唔係唔愛, 但覺得唔開心

一觸及屋企人, 兩夫妻關係就會變差。到時就感覺到, 夫妻其實不及家人親既感覺。

子爵府

唯有自己睇開d,搵返的

瑪瑙宮

shpfamily 發表於 15-3-18 11:36
至於sorry 唔sorry, 門面說話, 閒人都唔駛理佢, 唔爛都爛左. 佢say 但無誠意又如何? 都係奈佢唔何...

我覺得樓主成日執著呀媽/屋企教落 sor 唔 sorry , 呀爺教落点点点, 99 拉拉鏈教 bb 講唔該係最重要, 唔係計較老人有幾 perfect . 老人家一生波折比您多吧, 人生已盡左全力, 果頭近緊, 您唔關心下佢開唔開心呀, 健康點維護呀, 重要比您 d 初歸新抱批評做得有幾唔好, 要点点点, 局外人我會叫您慳 d . 佢做到就做到, 做唔到都唔會做.

成日諗自己世界 d 野, 我會建意您, bb 大 d 出番去打工, 擴濶一下, 唔好成日咁自我中心.

大宅

引用:Quote:原帖由 sche5149 於 15-03-18 發表我

原帖由 岚月亮 於 15-03-18 發表
你既思想已經主導左你既行為。
你地唔同住已經避免左好多野喇。佢要裝地主,你咪俾個角落佢裝囉,系咪日日 ...
我無同老公投訴, 所以先上黎呻下。

大宅

引用:Quote:shpfamily 發表於 15-3-18 11:36 至

原帖由 Nancy20090615 於 15-03-18 發表
可能我人生經驗不及你, 未考慮到咁多方面, 只係我都有我嘅原則, 我唔會去干擾人地嘅生活, 所以先希望人地都唔會干擾我, 我亦唔係奢望99點點點, 只係覺得有進步嘅空間, 佢唔會做我亦唔會開聲話佢, 佢老人家無唔開心, 我只係希望我c6做到條橋樑。 我暫時只係no pay leave, 生完會出返去做野, 我都唔想我嘅世界只有屋企, 一生只為家庭勞碌。

大宅

引用:關鍵是你老公想唔想拜神

原帖由 shpfamily 於 15-03-18 發表
關鍵是你老公想唔想拜神? 有d人想神保佑, 唔捨得唔拜咁.
人地set左, 你去搞, 又驚唔驚邪呢? 等陣拆走左, 有 ...
c6從來唔會理拜神, 只係99到時到候會打電話叫c6返99屋企拜, 佢拜完就走, c6係只要唔煩到佢佢就唔會理。

sorry唔sorry我睇完大家comment已經放開左, 我會盡自己努力教好個仔禮貌。

大宅

引用:一觸及屋企人, 兩夫妻關係就會變差。到時就

原帖由 rila_ma 於 15-03-18 發表
一觸及屋企人, 兩夫妻關係就會變差。到時就感覺到, 夫妻其實不及家人親既感覺。

...
所以我c6成日話一家人一家人, 但我就睇住佢對佢屋企人嘅態度同對我根本就唔同, 只係佢自己唔知。

瑪瑙宮

sche5149 發表於 15-3-18 13:32
可能我人生經驗不及你, 未考慮到咁多方面, 只係我都有我嘅原則, 我唔會去干擾人地嘅生活, 所以先希望人地 ...

我有一樣野比您好少少, 係我 99 只鐘意捕响自己屋企, 要請佢先會出出黎其他人屋企, 同埋佢囝囡 d 野佢唔會多意見, 佢地只要比錢同多番黎同佢食飯佢已經够. 咁係煩少好多, 兩女相處必有惡鬥. 如果您唔可以反控制到, 您就要變得彈性 d , 目的係自己無咁唔開心同走向極端架咋.

侯爵府

引用:Quote:原帖由 岚月亮 於 15-03-18 發表你既

原帖由 sche5149 於 15-03-18 發表
我無同老公投訴, 所以先上黎呻下。
呻對你既作用唔大啊,你應該要做既就系改變自己既心態啊。

男爵府

執著既性格,除左令你唔開心,就再無其他著數…

99無講對唔住,都咁耿耿於懷,小朋友成長既過程遇到既,你癲都似…

男爵府

回覆 sche5149 的帖子

我身同感受。我老公啲性格同你老公一樣。99又係傳統做錯野都唔sorry,唔講過左骨就算..
跌落水先救阿媽唔緊要,有時啲野實在太愚孝,有問題都係我自找問題搞出黎有個自私又自我中心的老公只有苦自己知

男爵府

回覆 sche5149 的帖子

樓主我和你性格一樣好執著,亦都有出post,都係想呻下同聽意見...
硬鬥硬真係好唔開心,愈想解決就同老公講,愈講佢就話煩..真係在乎自己心態無謂激心搞到關係愈黎愈差,大家一齊努力加油

伯爵府

回覆:唔係唔愛, 但覺得唔開心

講真一句,自己生仔自己教養,你有工人已經好好,我做到有氣無掟抖,有時覺得自己發癲好痴線,但我同你想法一樣,對得99多,就養成多個自私精,爭害了自己和小朋友,c6唔湊仔,唔同仔玩。。我都因為呢樣野,成日發老脾,之前仲搞到想分開,但我同一個比我成熟嘅朋友傾,佢話男人係咁,如其嘈到大家都唔開心又無結果,咁不過唔好再要求佢做咩,諗下如果一日佢有5-10分鐘肯同個仔玩下,講下野,就當佢完成任務,,,我原本都對好多事情好唔開心,但現實係改變唔到,點解要咁執着,當你發覺世界唔係只有c6,你還有小朋友,仲有工人幫手,自己又有能力take care小朋友嘅時候,不過等自己心情好一點,小朋友會係你的覆影,到小朋友大一點,學會對弟弟有愛,互相照顧,先係你最大成就,我好慶幸我的小朋友十分相親相愛,我希望我嘅固執唔會再影響佢地,學會體諒別人

首頁

尾頁

跳至