懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:因為要返工,諗緊泵奶會麻煩,十五十六中,

原帖由 babyden18 於 15-04-13 發表
因為要返工,諗緊泵奶會麻煩,十五十六中, C6叫我到時堅持
其實要睇下返工時間能否配合,除左食飯外,可以有多1,2次小休(泵奶),
都可以全人奶,但mama 會辛苦
又或者可以試試半人奶,返工前,放工後就餵人奶,中間時間就餵奶粉

珍珠宮

回覆:有冇決定飲人奶的jm

我喂左半年,真係無辦法嘅,又要上班。

男爵府

想盡量餵到就餵,但我工作未必俾我成日去到泵奶,因為我做training的,唔通教教下,叫啲學員等等,我泵奶
所以應該餵到產假完就無了

大宅

我都係諗住餵人奶...對BB同媽媽都好...
希望到時有奶...

複式洋房

冇咩藉口俾自己唔餵人奶, 為左BB, 更辛苦都係值得嘅

男爵府

回覆:babyden18 的帖子

我想可以全人奶

大宅

引用:希望最少餵到6個月人奶呀

原帖由 celiaceliayip 於 15-04-14 發表
希望最少餵到6個月人奶呀
我都係咁諗

複式洋房

想盡力試試餵人奶,已經要番工無得親自湊b,唯有餵人奶地位無法取替!
見有jm話大肚期間已經有奶水分泌,真心想知點可以上奶啲!

男爵府

引用:因為要返工,諗緊泵奶會麻煩,十五十六中,

原帖由 babyden18 於 15-04-13 發表
因為要返工,諗緊泵奶會麻煩,十五十六中, C6叫我到時堅持
我會盡量試,餵唔到都唔會俾太大壓力自己,c6都無所謂。

複式洋房

引用:哈哈...見到topic寫飲人奶...我都打算餵人

原帖由 WINCEKWOK 於 15-04-14 發表
哈哈...見到topic寫飲人奶...
我都打算餵人奶,已o係gmarket訂左一個9+,等收貨,不過第一胎真係乜都唔識, ...
Me2 ar. 我都唸緊spectra 定 amazon order medela or 香港租機,有咩意見?

大宅

我第一胎都係全人奶 餵到1.5歲
我係working mama 係公司都pump兩次 諗番都幾勞累 不過睇住bb健康成長都覺藉得

希望第二胎都可以繼續

男爵府

引用:我啱啱生完,依家餵緊母乳+奶粉。生之前都

原帖由 candiceLingLing 於 15-04-14 發表
我啱啱生完,依家餵緊母乳+奶粉。生之前都決定左三個月假期中餵母乳,之後番工就轉奶粉,因為工作地方同時 ...
其實返工唔使停餵人奶...日晚各泵一次都ok...或者夜奶 or 放假先埋身...我就係用呢個方法

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+candiceLingLing+於+15-04-14

原帖由 Liukut 於 15-04-15 發表
其實返工唔使停餵人奶...日晚各泵一次都ok...或者夜奶 or 放假先埋身...我就係用呢個方法

...
謝分享!唔會越來越少嗎?同埋早晚間隔咁耐會唔會谷得好緊要?我好想可以繼續呀!

別墅

引用:我啱啱生完,依家餵緊母乳+奶粉。生之前都

原帖由 candiceLingLing 於 15-04-14 發表
我啱啱生完,依家餵緊母乳+奶粉。生之前都決定左三個月假期中餵母乳,之後番工就轉奶粉,因為工作地方同時 ...
請問你有無試過石頭胸?

別墅

引用:Quote:原帖由 babyden18 於 15-04-13 發表

原帖由 曈曈媽咪 於 15-04-14 發表
我細個就飲人奶,大個左,我決定唔飲喇,講笑
我上一胎,全人奶,埋身餵到3.5歲
今胎如無意外都會餵 ...
3歲半你好叻呀,但你係咪全職主婦呀?

別墅

我想餵但c6 同佢屋企人極力反對,話而家啲奶粉好好嫁喇!唉未試過又點知我唔得喎

男爵府

引用:Quote:原帖由 Liukut 於 15-04-15 發表其實

原帖由 candiceLingLing 於 15-04-15 發表
謝分享!唔會越來越少嗎?同埋早晚間隔咁耐會唔會谷得好緊要?我好想可以繼續呀!

...
如果你可以lunch time泵10mins都ok...我多數起身6..7点泵...跟住5..6点放工時間再泵...回家後埋身...真係會少咗...但好過無...人奶係最好的藥物...每次bb唔舒服 or 打完針...我會密密埋身...好快bb就精神返...完全唔使食退燒藥加油呀

複式洋房

我都決定餵人奶,有左幾個月已經開始做功課,預計定到時會有咩情況,老公叫我盡力,唔好太勉強自己,餵到就餵,餵唔到就奶粉

大宅

回覆:babyden18 的帖子

要同老公傾下
叫他唔好比壓力你
因為男人唔會明

男爵府

其實如工作配合唔到,或者自覺得無咩所謂,甘咪轉奶粉,無謂迫得自己太辛苦。
利申:bb2個月,全母乳,下星開返工,會繼續泵奶俾bb,希望最少餵到6個月

首頁

尾頁

跳至