自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

mercurycc 發表於 15-10-23 11:56
上次老公都係咁頸枕位痛引致頭痛,初時以為枕頭問題,睇西醫又話佢血壓擲界,驗晒所有又話無事,
去睇中醫,醫 ...
我都唔知呀
咁你老公係唔係我圖示所講既位置痛?

我都係照X光都睇唔到有問題, 只係話頸椎有小小直, 小小退化但唔大影響, 我直頭講得好清楚我係呢個位痛痛到連頭都痛埋, 都無用, 門診只係比止痛藥, 中醫師話我C1頸椎有小小風濕, 開左中藥, 推下頸, 針炙下, 只係覺得針灸針到嗰個位會舒服一D, 但隔日又會再痛番

我尋晚真係好想換左頭佢, 係痛到想切左個頭出來

伯爵府

畀面勳章

回覆:頸枕位引起頭痛, 應該針灸推拿

我同你好相似,但我係右頸則近頭的位置感覺塞左, 血上唔到腦而頭痛, 嚴重影響集中力. 我未揾到解決方法, 我暫時係用刮痧板定期自己刮頸同頭, 刮完後起碼有覺好瞓. 平時留意自己姿勢, 不要dup頭縮膊, 挺直腰行, 感覺好D
另外有氧運動幫我行血上腦, 通常行山跑步後個日就無頭痛

象牙宮

zoie_w 發表於 15-10-23 12:09
我都唔知呀
咁你老公係唔係我圖示所講既位置痛?
正確位置要佢放工比佢睇下先.睇西藥咪叫佢痛食止痛藥,老公其實唔喜歡睇中醫的,
但佢肯日日去睇知佢係一痛好辛苦的.
我都有問過醫師去針灸得唔得,佢話食藥會好d.

禁止訪問

象牙宮

老公話係果個位佢開始唔係痛係好"軟",跟住就半邊頭痛,
可能一痛就去睇醫生,所以而家已經醫好晒.
你盡快搵出原因,祝早日康復.

大宅

引用:Quote:bkfans 發表於 15-10-23 10:20 我覺

原帖由 zoie_w 於 15-10-23 發表
係咪頭蓋骨最低啱啱lup入去,又唔係好摸到痛點,痛起上黎成個頭會好痛好痺 ?
我最後睇針灸好返的,佢話淤血積係頸,加條頸有d咩,做埋拔罐會仲好。

子爵府

回覆:zoie_w 的帖子

我以前都有
做左瑜珈之後無事

公爵府

bkfans 發表於 15-10-23 13:05
cheechi提醒左我一樣嘢. 之前有人教過我用刮沙板治頭痛. 我以前都間中頭痛, 一個月總有一兩次. 我老公有偏 ...

今日才看到大家的留言, 謝謝大家呀

刮痧板我有呀, 同埋我仲有學緊刮痧呀! 都有請教阿SIR呀, 咁我都多D刮下頭先

我留言嗰日頂唔順, 下午請左SL去睇脊醫, 因為真係太痛, 頂唔順, 我話比醫生聽, 我一DUP低哂個頭再拎去左邊, 會扯住D位超痛, 我都有帶埋早前照開D X光片比佢睇, 心諗如果佢話D片太舊先再照過囉, 帶定去先

佢就話我C2第二節頸椎移左位, 另外我成日話好痛好痛嗰D位, 係D肌肉拉傷左, 佢即時有同我按同埋做治療, 咁第日我都有做推拿同針灸

駛左好多錢, 仲要唔知要醫幾耐 我問醫生我既CASE難唔難攪, 佢話唔難, 希望啦~

最後佢叫我照番張片, 主要係想睇下頸椎弧度有無直到, 只係去照一張, 唔駛三張

公爵府

hingguu 發表於 15-10-24 10:46
係咪頭蓋骨最低啱啱lup入去,又唔係好摸到痛點,痛起上黎成個頭會好痛好痺 ?
我最後睇針灸好返的,佢話淤 ...

我應該係再加小小, 個桃紅圈嗰個位痛, 但其實我仲有其他地方都扯住痛, 右邊頭痛, 同埋右邊頸位

岩岩再試一次再DUP低個頭再拎向左, 都仲有痛, 但好似好小小了, 現在唔郁佢無事, 上星期嗰幾日唔郁個頭, 個桃紅圈位都好痛

我都有睇脊醫同中醫呀! 中醫幫我針灸, 但就唔係針痛嗰個位, 係其他, 我問佢, 佢話係針番條經絡, 我問佢駛唔駛拔罐, 佢又話唔駛, 其實我想拔番鬆佢, 甚至走罐痛D我都可以, 但問佢佢又話唔駛, 我有提出問駛唔駛拔同刮痧, 佢話都唔駛, 只係針灸, 加小小電

公爵府

Hahamc 發表於 15-10-24 11:13
我以前都有
做左瑜珈之後無事

我有做瑜伽架!

公爵府

mercurycc 發表於 15-10-24 09:47
老公話係果個位佢開始唔係痛係好"軟",跟住就半邊頭痛,
可能一痛就去睇醫生,所以而家已經醫好晒.
你盡快搵出 ...
請問妳老公係睇咩野醫生呀?
我現在就見左脊醫同中醫囉!

象牙宮

zoie_w 發表於 15-10-26 10:02
請問妳老公係睇咩野醫生呀?
我現在就見左脊醫同中醫囉!
佢睇中醫,隔日日去睇,睇左大半個月.

公爵府

mercurycc 發表於 15-10-26 10:14
佢睇中醫,隔日日去睇,睇左大半個月.
妳老公係食中藥食好左?
唔駛針灸? 我都有食中藥呀, 不過係FOR內在調理

象牙宮

zoie_w 發表於 15-10-26 09:55
今日才看到大家的留言, 謝謝大家呀

刮痧板我有呀, 同埋我仲有學緊刮痧呀! 都有請教阿SIR呀, 咁我都多D刮 ...
你係頸椎移位,係要醫耐架.朋友之前都係咁,佢朋介如紹興睇個中國國家隊醫師,
被佢醫好左.

象牙宮

zoie_w 發表於 15-10-26 10:17
妳老公係食中藥食好左?
唔駛針灸? 我都有食中藥呀, 不過係FOR內在調理
中醫話佢係經絡不通引起,食藥已經醫好.睇你係頸椎問題,應該唔好的.

公爵府

mercurycc 發表於 15-10-26 10:22
你係頸椎移位,係要醫耐架.朋友之前都係咁,佢朋介如紹興睇個中國國家隊醫師,
被佢醫好左.
...

哦! 咁請問你朋友睇嗰個國家隊中醫師喺邊度來架?

我嗰日係睇脊醫佢話我有移位囉! C2頸椎第2節, 另外扯得痛既地方就係肌肉拉傷

象牙宮

zoie_w 發表於 15-10-26 10:35
哦! 咁請問你朋友睇嗰個國家隊中醫師喺邊度來架?

我嗰日係睇脊醫佢話我有移位囉! C2頸椎第2節, 另外扯 ...
前排另一朋友想睇,原來個醫師已經退休去左美國定居.

水晶宮

我又係咁..所以呢排成日頭暈.
我去睇跌打, 醫師未按就已經話睇到我條頸冇左弧度.
之後比佢按, 佢話我第4,5舊頸骨有D 移左位. 壓住神經線.
按落去痛到.....依家雖然有點腫, 但舒服左好多.

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係咪枕頭唔啱高度? 換過個可能係最簡單既方法~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至