夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

opl2 發表於 16-3-19 19:08
樓主講哂我心聲,絕對同意

我細個果陣就係成日夾喺中間,好想佢地離婚,唔洗日嘈夜嘈,日日哭哭啼啼,其實 ...
父母離婚可能會避免了在家的糾紛但也會有其他唔好的影響給小朋友,不可看單一事件而下結論。意見only.

公爵府

回覆:其實我好憎聽到d人話為左小朋友唔離婚點點點

同感! 夫妻關係唔和諧 單親好過免強一齊...

別墅

最關心BB問題熱投勳章

同意,所以我寧願做單親都唔想勉強一齊!反而男方就叫我要為小朋友著想,比返個完整既家佢地-.-我想話我個小朋友而家得個幾月人仔,鬼知咩叫完整既家

大宅

終於有人同我一樣感受,做仔女有苦說不得個種感覺好難受

複式洋房

兩夫妻冇愛免強係埋一齊,有D搞到有小三出現,還拖拖拉拉話要為小朋友為個家,是對小朋友最不好,係BK睇不少這類CASE,離離合合對小朋友來說仲大陰影,真係當小朋友傻的嗎?夫妻不和諧唔愛免強一起不會幸福開心,好來好去分開可能還輕鬆,如真心是要為小朋友,就好好安排點去處理撫養問題,不要攞小朋友做磨心,作藉口,互相折磨對任何人都不會有好結果!

大宅

young8888 發表於 16-3-20 01:22
父母離婚可能會避免了在家的糾紛但也會有其他唔好的影響給小朋友,不可看單一事件而下結論。意見only. ...

agree, 個個 case 唔同的。咁當然, 成日家嘈屋閉, c6 鞋口鞋面, 自己有本事的話梗係帶埋啲細路走啦

珍珠宮

好認同!
只要有心,單親一樣好有愛!
但攞小朋友做藉口,唔離婚,根住俾小朋友從小係父母嘅恩怨中長大,真係仲衰過啲有愛單親~

別墅

十分同意樓主嘅講法!我幼稚園個時已經要求父母離婚,我媽咪都係用我同哥哥仲細,唔可以俾人地睇低我地同埋唔可以係一個冇完整嘅父母愛下成長…我當時有同媽咪講…如果日日見住你地打交,日嘈夜嘈,我寧願去孤兒院住!
當然…最尾佢地都係冇離…到我1×歲先正式離婚…但期間爸爸有二奶,媽媽後期又出現第二春,不停咁嘈交打交,咁耐以來我一直都好討厭佢地人前人後做恩愛夫妻…
我可以話俾所有JM 知…你地嘅認為,你地嘅顧慮,其實會影響小朋友一世!

伯爵府

引用:我既角度講得呢句野既人根本就自私一相情願

原帖由 LingSiuYu 於 16-03-19 發表
我既角度
講得呢句野既人根本就自私
一相情願咁唔想小朋友係單親下長大
日日嘈咪影響小朋友。

複式洋房

就算唔會嘈交,唔會黑口黑面,但冇愛的相處,你估小朋友會唔知道?你們行為上心理上都唔同哂,免強冇幸福,還有可能會將事情推到更差(婚外情,離離合合,等等),何必為左唔忿氣,找藉口唔分開,大家仲要困獸鬥,互相精神折磨,帶住個面具免強一起呢?有愛的單親更幸福!

琥珀宮

為仔女只係其一,最重要根本係唔捨得放手

男爵府

我認同樓主的話

大宅

我本身單親家庭下成長,我爸爸好細個過身,可能細個仲細,唔知媽咪有幾難過,不過我的童年唔算過得好差,可惜命運整定,我嫁左俾樓主以上講的家庭,老爺奶奶日嘈夜嘈,嘈到現在我奶奶訓閣樓,好百痴,佢地都係我面前講過n次離婚,唔係我黑心,我都係好想佢地離婚,我夾係中間超辛苦,仲會影響我同我老公的感情

大宅

我覺得要睇情況,如果係比老公打果d梗係早走早著啦。
做女人好難,有邊個想行到果一步。尤其拖住仲未大的小朋友,好難鼓起勇氣去離開個家庭。選擇留低同離開其實一樣要好大勇氣。

禁止訪問

大宅

同意!我父母又係由我有認知開始已經日嘈夜嘈,最後我爸爸選擇去外地工作,我變相假單親。總之佢地一見面就吵,試過吵到我媽冬天困自己係洗手間淋濕哂自己喊自殺.(當時我小學),又試過企係窗邊要死,又試過想拎菜刀斬人,仲試過我老爸自己打999叫人拉佢因為佢痴線架。
呢d都成為我一生人的創傷,我成日諗不如佢地離婚啦,我已經好累,次次都擔驚受怕。

珍珠宮

我覺得明明係自己唔捨得或者唔甘心 但就擺仔女上枱。

我都係咁 爸爸之前試過偷食 當時我媽發晒癲要生要死 最後我媽話為左我地幾個仔女留低 呢廿幾年我爸安守本份 但我媽有時就會喺度潤我爸搞到全家人唔開心 我媽仲成日同我地幾兄妹講到自己幾偉大 係因為我地先留低...

我成日都想同阿媽講 如果你原諒唔到就離婚啦… 咁樣搞到大家都唔開心...

翡翠宮

有好多人吾肯認自己吾想走/無得走
咁,咪話為仔女囉

瑪瑙宮

Lovelovebear 發表於 16-3-23 20:32
我都係咁 爸爸之前試過偷食 當時我媽發晒癲要生要死 最後我媽話為左我地幾個仔女留低 呢廿幾年我爸安守本份 但我媽有時就會喺度潤我爸搞到全家人唔開心 我媽仲成日同我地幾兄妹講到自己幾偉大 係因為我地先留低 ...

我有個朋友父母又係咁, 復合之後佢老豆無好日子過, 佢呀媽會潤佢發佢脾氣, 幾廿年都係咁, 咁又有乜謂呢? 您係折磨個男人定折磨自己呢, 早早分開各自精彩好過.

複式洋房

我的育兒心得勳章

首頁

尾頁

跳至