自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

回覆:求意見, 我個仔拎咗幾千蚊買裝備!

平心靜氣同佢傾,問佢買左乜?如果真係買game裝備,就話佢知你嘅睇法~錢係佢嘅,佢一定覺得無錯~最怕比人呃咋~

子爵府

catnapper 發表於 16-5-2 17:39
事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢, 新年到而家已經儲了幾千蚊, 昨天查看時發覺錢箱得返百幾蚊, 從各種證據 ...

已經見唔少中學生因智能手機變咗好多,講大話 ,偷拍,瘋狂買點數

只覺得中學生冇自制能力,咁早畀智能手機係害死佢哋。

子爵府

引用:事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢, 新年到

原帖由 catnapper 於 16-05-02 發表
事源佢升上中學我俾佢自己管理金錢, 新年到而家已經儲了幾千蚊, 昨天查看時發覺錢箱得返百幾蚊, 從各種證據 ...
嗰d錢其實係佢自己嘅,因為你話你比佢自己管理金錢嘛,我唔明點解你會覺得恐怖囉 用自己有咩問題? 定還是你話就話比佢自己管錢,但實質洗$1都要問過你??

幾時先上到車.....

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

佢覺得值就得,最多哦下佢金錢得返黎不易,唔好亂駛。錢係佢嘅,講到底果d都係閒錢。如果佢買心愛波鞋又合格嗎?買晒生日禮物俾同學又點呢?如果你有指定用途應該一早約發三章。

jolo    發表於 16-5-2 18:26

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

可能我第一次遇到呢d事, 真係好錯愕阿仔會咁, 我從來都唔讚成佢買點數或武器, 仲要幾個月洗咗幾千蚊, 我承認我自己接受唔到。

你地話d錢係佢嘅佢買喜歡嘅野無問題, 你地都講得啱。 又正如其他jm講價值觀問題, 我諗我要好好同佢傾下, 教佢理財及價值觀問題。

mtkc    發表於 16-5-3 12:07

伯爵府

月牙兒♡ 發表於 16-5-2 18:05
已經見唔少中學生因智能手機變咗好多,講大話 ,偷拍,瘋狂買點數

只覺得中學生冇自制能力,咁早畀智能手 ...
唔好話中學生,我前排都玩到500蚊500蚊咁買點數,不過宜家的起心肝,最盡都係比自己一個月買200蚊點數控制力差d玩呢D game好易出事

nita2012    發表於 16-5-2 18:12
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

男爵府

用錢買裝備唔係問題,問題係用太多錢買 佢想買既錢又係佢係佢自由,但你可同佢傾用絕大部分錢買一樣野第時需要錢,或者佢鐘意其他野都唔會有得買

侯爵府

我覺得無問題,只要唔係搶,偷

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我會問清楚佢D錢去左邊到先, 最怕係佢借左比人

如真係想D GAME o野 我就唔會鬧, 點講d錢都係佢自己o既

但之後就會慢慢同佢講 買game o野其實好唔抵, 祗不過比佢嚮隻game 入面威下咁解, 打後亦會留意佢會唔會越買越犀利, 因為呢樣o野都好易上癮

伯爵府

每個人都有佢自己想買既野,你都識講d錢比佢自己管理,不如放手啦
我以前中學都好鐘意買日牌/牌子野,我媽知道都唔會講咩,因為佢比左錢我係食飯加零用,係咁多就咁多,你駛多左都唔可以問佢拎(以前為左買野真係可以lunch食個麵包/2個女仔share lunch)

伯爵府

catnapper 發表於 16-5-2 18:10
可能我第一次遇到呢d事, 真係好錯愕阿仔會咁, 我從來都唔讚成佢買點數或武器, 仲要幾個月洗咗幾千蚊, 我承 ...
jm你可以勸下你仔,就算買點數/武器都要留返D錢,叫佢諗下危急關頭父母唔係身邊佢都有錢用丫我宜家諗起都覺得自己之前買點數買到痴左線咁,真係500蚊500蚊咁買,一個月可以買好多次
但你用強硬態度你仔實覺得你好煩,我諗佢都知買點數/武器實比你鬧先死口唔認, 但一下子話唔比佢買佢實唔彩你。你可以同佢傾計咁話唔係唔比佢買, 但希望佢唔好將所有錢投入隻GAME度, 再慢慢同佢傾。
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

大宅

佢一問就認左的話你個心會唔會好過D?又如果佢用左D錢買參考書的話,你又會唔會咁嬲?

你俾得佢自己管理自己D錢,如果無事先約法三章規定D錢可以用响邊,又無叫佢用錢之前同你商量一下,之後又鬧又嬲的話,我覺得佢都好無辜。不如你好好地同佢傾下。

至於玩遊戲買裝備,呢個係價值觀問題,正如有人喜歡買名牌而節衣縮食,有人寧願要食好住好但牛記笠記,百貨應百客。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

佢用自已錢買其實冇錯, 錯就錯在唔識理財,好好同佢傾吓

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

可以心平氣和坐低同佢佢講啲錢係佢既佢可以自己決定點洗

只係,如果佢可以理性一點處理金錢會更好

男爵府

岩岩自己管錢係咁架喇!你個佢先比佢管,不過佢唔係跟你方法處理金錢,所以你咁嬲!

其實好多人都會咁,錯下先識後悔,我以前一出黎做野都係咁,經歷過就識珍惜架喇

等你無咁嬲同佢講,你嘅想法,唔好迫佢,越迫越反感,你都試過買過貴野後悔啦,點解唔比佢試呢?

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

我細個都成日用零用錢扭蛋,我阿媽都會覺得好無謂,但我買到開心喎…
大個咗就買衫買袋,都係買開心啫,ok嘅…
不過你都可以俾d建議佢,除咗game仲可以用喺其他嘢上面,但如果佢覺得買game先帶俾佢最大快樂,咁又冇話唔得嘅…
正如男人都唔明女人用咁多錢買袋買鞋為乜咁囉…

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

必經㗎啵我以前又咪咁拎哂D利是錢去買嘢,仲係3千幾,呀媽話比我keep嘛
扮吓嬲咁囉,好少事

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

價值觀人人不同,既然比得佢管理要放手,何況中學都不小,阻佢一時阻不了一世。佢又不偷不搶,買自己喜歡的東西有咩錯?不要假民主吧,也不要迫孩子說謊。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

你仔仲細未識咩叫賺錢辛苦,而且佢知洗哂仲有屋企可以痴

慢慢教la, 但我覺得儲錢買自己喜歡的嘢無錯,正如有人買iphone 買鑽石買名牌買波鞋,佢都只是買自己喜歡的東西。反而我覺得要教佢有應急錢果d concept重要,btw,對佢來就,屋企咪最大應急錢,有咩都可以問父母拎

首頁
12345...6

尾頁

跳至