跳至

首頁

尾頁

別墅

Hi all,

Long time no see! Happy New Year to all!

Katrina only has 8 teeth now, and she can only say: Daddy, Baba, Gor Gor (all boys older than her), ball, bump (when she falls down and bump her head), wo-wo (dog).

When she is frustrated, she will say mama, but I don't know if she is calling me.

So I think she is also a slow talker. I tried to teach her, but she does not seem to want to learn, sigh.... When I see other babies smaller than Katrina already talking to their parents, I can only envy them. I really hope Katrina can talk soon!

大宅

我個囡講野都係麻麻, 但係這個星期突然進步得驚人..教佢講野都叫ok, 識得跟住講...
佢都係這幾天先識叫呀媽,婆婆, 哥哥, 呀姨,

係由唔多識講....變 "突然識講好多野"
所以你地都講得好啱 ... 要 "耐心等待"

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 bonnie_chan 於 08-11-26 09:16 發表
17個月 有冇BB未識講野

Don't worry, my baby is also.

複式洋房

He can read and one day he 背 A-Z (but only 2 times and of course the pronounication is not exactly as clear as us) e.g. R - he will reay "ravol". And he can say no. from 2-10 in english, however 0 he will say O...he can say ba ba, po po (grandma), ma ma (grandma), bowl, key...

http://snugglepie.com/cb/137592.png[/img][/link][/link][/img]

大宅

bb 已經19個月, 唔知係咪放假多咗時間同佢一齊, 佢表達同理解方面有明顯進步, 例如識講"去街街"同"搭車車", 問佢"orange/橙橙 o係邊度?", 佢都識得去果籃拎個橙, 教過佢屋企有隻熊貓公仔同帶過佢去見樂樂盈盈, 昨晚電視見到熊貓, 佢就不停叫同拍手示意我同佢一齊睇, 我比bb睇咗"baby can read"三個月, 前幾日發現原來佢已經識聽同睇上20個英文生字, 不過識講就少d, 有時叫佢講佢唔肯只會搖頭, 再叫佢講就喊, 迫唔到, 都唔知點先可令佢主動d開聲講, 最 就係叫佢嗌"媽媽", 佢都係嗌"爸爸", 同佢講"唔係爸爸係媽媽", 佢就會搖頭, 始終都冇講, 又或者講"mum mum"講唔到"ma ma", 唔知幾時先嗌得啱~~

btw, 我囡11個月先出第一隻牙~~

大宅

原帖由 conhui1223 於 09-1-29 12:22 發表
bb 已經19個月, 唔知係咪放假多咗時間同佢一齊, 佢表達同理解方面有明顯進步, 例如識講"去街街"同"搭車車", 問佢"orange/橙橙 o係邊度?", 佢都識得去果籃拎個橙, 教過佢屋企有隻熊貓公仔同帶過佢去見樂樂盈盈, 昨晚 ...

我個仔講野都仲係慢...不過佢就同你相反,
識叫ma就唔識叫ba!

佢其餘好多野會明我講咩,會指比我睇...
又會大叫"呀~呀~"但點都唔肯學個正音,
gill唔開佢個口!

佢只係識"奶奶"、"媽"、"靚靚"、"mum mum"、"bunny"、"嫲嫲"、
"duck"、"wowoo~"、"meow"...
亦都曾經叫過下"daddy~"就係咁多,
想佢講佢偏唔講,
但久唔久自己都會up到呢d音,
都唔知佢真係識定係開口中!

大宅

我個仔都係懒講同硬頸,知道及識聽大人講野但唔鍾意跟人學,幾個月前識講mama, baba, 婆婆, 哥哥,姐姐,dog, apple, 最近識26個英文字其中1x個,見到自己水壺會講water, 但叫佢再講就唔肯講, 好難開佢把金口...唉....

大宅

我個女都係慢, 不過最近好小小, 肯講多左DD,
MAMA, LOOK, NO, 踢..
26個字母認得晒, 但只係識講O:;pppp:

大宅

咁你地d b認得26個英文字母己經好叻啦~

大宅

agree! 見有d bk moms 話亞b歲半就認得晒英文字母同1-10, 我都幾羨慕~~

原帖由 wing2003 於 09-2-1 16:09 發表
咁你地d b認得26個英文字母己經好叻啦~

大宅

可能用dwe同your baby can read, 個女識好多生字啦, 不過唔識讀
我寫出來, 佢只係指比我睇, 例如, pen. sofa, chair...
而家想佢快d講野

大宅

我個仔19個月啦, 都未識講野, 2歲再去健康院

禁止訪問

大宅

your baby can read係下列網站訂:
http://infantlearning.com/cn/

dwe=disney美語世界

首頁

尾頁

跳至