婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 Agneschoi 於 08-12-20 12:17 PM 發表
其實我的情況同你差不多,
但我沒有比囝囝我媽媽湊, 因她年齡太大(70years old)
又要幫我弟弟看2個仔女, (雖然有請個工人幫手)
我99居然話 "比你媽媽湊啦, 有工人ma...."
我答"其實我媽已70多了, 太辛苦啦" ...

好嘢

大宅

我奶奶都係咁架, 咩都話唔識, 我地搬屋要拜四角和攪所有野都係我媽咪攪, 我媽咪煮埋比佢食(入伙要在家開爐煮食), 佢都唔識做幫下手! 見到我媽咪仲話, "呢d野我真係唔識, 都係要你先得" 我都算了, 我地第二次搬屋, 我daddy mammy一早來幫我, 我62好d, 有來幫下手(我6299好得閒架), 搬好後去飲茶叫埋99來, 佢話要在家做家務喎! (佢係家庭主婦, 日日都有時間做). 我地叫佢晚上來食飯, 99話煲左湯, 咩都唔洗佢做, 只是來食, 都咁樣, 真係比佢激死!

大宅

咁咪仲好, 咪佢黎到亞芝亞佐, 仲煩.
佢主動劃清界線, 我哋咪順應民6囉!

原文章由 cwtlovelkm 於 08-12-21 13:08 發表
我奶奶都係咁架, 咩都話唔識, 我地搬屋要拜四角和攪所有野都係我媽咪攪, 我媽咪煮埋比佢食(入伙要在家開爐煮食), 佢都唔識做幫下手! 見到我媽咪仲話, "呢d野我真係唔識, 都係要你先得" 我都算了, 我地第二次搬屋, 我 ...

大宅

原文章由 晞玥 於 08-12-20 12:03 發表
而家好似係你99想唔認個孫喎,有左都叫你唔好要,連bb有事入醫院都唔理又冇關心過,我真係諗唔到有咩理由仲要俾佢地見囉!
佢地有當過bb係孫咩?我就實行企硬點都唔會俾佢地見,叫你老公唔好痴心妄想會俾佢阿媽見bb! ...

咁bb入醫院時,我99自己有黎過,但我媽媽響電話同佢講話要番屋企洗bb既衫同奶樽,同執下屋先再番醫院,特登叫99黎幫下手,吾駛我自己一個睇住阿b,完全吾行得開!我媽媽咁講,你吾係應該當接我媽媽更,響醫院等到我媽媽黎先走架咩?點知未夠5點,我媽媽都未番醫院,佢就話天就黎黑啦,怕天黑認吾到路(佢吾係好老果隻),要走啦喎!!我真係吾明點解佢咁怕天黑,佢已經吾係第一次講呢樣野!!!

大宅

labelwah,

我老公當然要俾家用啦,佢吾駛俾就好啦!!

我老公其實對我媽媽都叫ok既(當然啦,我媽媽服侍佢多過佢阿媽服侍佢呀!!!)!但試過幾次有咩涉及佢阿爸阿媽既野,佢始終都係幫住佢阿爸阿媽囉!

大宅

原文章由 Agneschoi 於 08-12-20 12:17 發表
其實我的情況同你差不多,
但我沒有比囝囝我媽媽湊, 因她年齡太大(70years old)
又要幫我弟弟看2個仔女, (雖然有請個工人幫手)
我99居然話 "比你媽媽湊啦, 有工人ma...."
我答"其實我媽已70多了, 太辛苦啦" ...

呢d人真係好差架!!你吾做都算啦,吾該你就收聲啦,仲要講風涼話,仲要開口叫人做!!!!!!

大宅

俾阿媽催瞓覺添...........仲想再呻都吾得住.......因為呢件事,果日攪到同老公嗌哂交呀!!真係憎c佢地!!!.......

珍珠宮

原文章由 pino 於 08-12-23 00:59 發表

呢d人真係好差架!!你吾做都算啦,吾該你就收聲啦,仲要講風涼話,仲要開口叫人做!!!!!!

同我隻99一樣, 有親咩事就話唔識, 次次都講:"叫你呀媽做啦", 我呀媽又唔係你工人, 做完出嚟就呀之呀左, 又話佢個女都唔係咁做, 咁唔該一早就跟你個女果套啦, 一係就真係唔好理, 麻Q煩.

大宅

原帖由 baby1123 於 08-12-20 12:40 發表
我就話..
唔見咪唔見囉...有咩所謂...
樓主99都出到聲講到明叫個BB跟樓主丫媽姓...
樓主99根本就唔當樓主兩母子係一家人.....
所以樓主出唔出席...都冇麥所謂...
如果個老公再迫...只好講悔氣說話...
(如果我唔係睇 ...

如果我唔係睇你頭....BB都跟左我丫媽姓啦...-->>你呢句又講得好喎!!我老公實無聲出!!!

大宅

KiuShaBB,cwtlovelkm,

我99就係成日話吾識吾識!!我62仲衰,吾想佢老婆做,直情試過夠膽話我99吾識洗杯喎!!我真係想話,咁樣我真係吾知你點做人!!!我62仲試過開口話等我媽媽做喎!!!我真係想講粗口呀!!!

大宅

雖然過左咁多日(我吾得閒online),但我都想呻番.....

之後,我99出動我老公契媽打黎,話佢都去,叫我地做完正經野再去,佢地等到9點幾都得喎!!咁我老公竟然又真係話,等我做完正經野,同埋bb坐taxi出去,仲要係過海!!我即刻忍吾住同佢鬧交!!講真,我覺得而家都已經有個咁好既excuse吾去,咪就咁算囉!!我同bb做完正經野,可能已經8點幾,已經咁晏,之前下午又同bb出完街累到死,佢地屋企食飯又走到過海咁遠,我老公竟然仲想我抱bb出去,係咪想累死我地?!!同埋,最重要係,我覺得佢屋企人吾值得我花咁多$同精力!!我老公仲發哂脾氣話:"而家做冬呀!!你呀媽如果d仔女吾同佢做節都鬧啦!!.......你係咪想我斷6親呀?"我真係忍吾住話:"你阿媽點同我阿媽呀?我阿媽乜都係為仔女,過節都係佢辛辛苦苦響屋企煮架,你父母點對仔女呀??"

結果我地鬧交收場,無去到!!我老公最終都係一貫反應,最後都係話係佢吾啱,但下次,咪又係幫佢父母!!!唉.......

大宅

99琴日已經打定黎叫我年29食飯啦!!! 我對佢好冷淡!真係聽到佢把聲就煩,好鬼吾想去呀!!

首頁

尾頁

跳至