家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

ydoris 發表於 17-4-12 11:51
回覆 katrinamama 的帖子

食緊血壓藥架啦.係佢引起都好大件事啦...血壓睇左好耐,所以先報姐.. 點先叫由血 ...
你攪錯咗, 唔係保險公司話由高血壓引起, 而係醫生報告講, 保險公司只係根據醫生報告行事, 你應該問醫生點解咁寫, 何況買之前已經有, 唔保係正常, 如果唔係, 會有好多人濫用咗醫療保險.以你所講, 應該係claim到住院, 而claim唔到危疾, 因為危疾只賠包嘅, 咁危疾係唔包高血壓, 所以唔賠.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

吾清楚醫生咩報告.我只俾張單佢.吾知醫生個邊點.吾再考究...覺得受保人好難知道要點..以後都吾靠佢..無錢C左佢算我吾係買危疾.只係想有事夠錢睇..

公爵府

Handsomewoman 發表於 17-4-9 10:23
咁在職時自己再買 一份好,定退休先買?退休年齡先買會否貴很多呢?

一定自己買住院plan.

禁止訪問

畀面勳章

大宅

回覆 Hoining 的帖子

邊間好?你地又用開邊間?
希望保費在3000~5000/年
:sm: Auntie_Winnie

琥珀宮

katrinamama 發表於 17-4-10 12:47
而定好多都係保證續保, 唔需要年年review, 唔需要擔心claim過就下年唔保, 呢D已經係好好舊嘅知識. 不過仍然 ...

公司包醫療,如果後生買份平plan,退休後加額會不會包已有疾病?

子爵府

我都諗緊如果就黎失業,仲買唔買醫保

侯爵府

Auntie_Winnie 發表於 17-4-17 10:59
回覆 Hoining 的帖子

邊間好?你地又用開邊間?
主要睇年齡同保障而定. 你D員工平均幾多歲?

侯爵府

木土土 發表於 17-4-17 12:10
公司包醫療,如果後生買份平plan,退休後加額會不會包已有疾病?
如果後生已經買咗, 就已經包啦, 退休後如果想upgrade, 要睇下個計劃本身有無得俾你免體檢upgrade, 如果有, 就照包, 如果無, 就未必包

民房

公司有包的醫療保障.首先要了解公司果份是否能夠滿足真正有事發生的費用以及退休後 還有保障嗎?
如果到退休才選擇投保.到時就是保險公司接不接受你的投保申請
香港人到了四五十歲,很容易會中三高一低 其中一樣
現時很多規模較大的保險公司,只要投保人有糖尿病就基本上不會受保。
如果想清楚更多,歡迎透過私人信息找我

水晶宮

Handsomewoman 發表於 17-4-9 10:23
咁在職時自己再買 一份好,定退休先買?退休年齡先買會否貴很多呢?

如果係住院醫療保險, 我會自己再買1份。 正如其他jm所講, 你會唔會係1間公司做一世? 就算你會都唔擔保公司唔會執笠或裁員。 我自己就係1個例子, 係公司做超過15年, 或都打算做到退息。但1個金融海嘯, 公司裁左2x幾人, 我係其中1個。
天空之城, 快樂之地

大宅

老闆連同事共6人平均應該50左右

:sm: Auntie_Winnie

洋房

回覆 Handsomewoman 的帖子

如果有公司醫保,唔建議買多份basic plan. 你可以睇睇市面上嘅topup plan,30歲一個月大概幾十蚊,但係可以提高醫療保障到一百萬

洋房

回覆 Auntie_Winnie 的帖子

公司醫個方面我自己做過四至五間公司。如果員工人數係四至六人,建議可以睇睇package plan. axa, aia 或者bupa.axa價錢最抵,aia同bupa就cover好啲。

複式洋房

小心比保險佬!假如客人有公司醫療保, 佢地會話公司保險唔夠cover ,叫你買份高端醫療! 假如客人話唔需要公司的夠用, 佢地又會話你敢唔敢保證你公司做可以到退休!萬一到時開除,到時你年紀大,又話有可能買唔到or好貴!佢講晒總之就你無論任何時候都需要保險,最可笑的是大部分自己都冇買

複式洋房

小心比保險佬!假如客人有公司醫療保, 佢地會話公司保險唔夠cover ,叫你買份高端醫療! 假如客人話唔需要公司的夠用, 佢地又會話你敢唔敢保證你公司做可以到退休!萬一到時開除,到時你年紀大,又話有可能買唔到or好貴!佢講晒總之就你無論任何時候都需要保險,最可笑的是大部分自己都冇買

侯爵府

Auntie_Winnie 發表於 17-4-24 19:14

老闆連同事共6人平均應該50左右

首頁

尾頁

跳至