婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

原來六個月係唔可以飲橙汁的??? 但係我外甥係出世無幾個月, 就飲了喎(梨汁)~ 仲要係日日TIM~~~

別墅

原帖由 麟媽媽 於 09-2-20 18:19 發表
仲有我想問,
我見有人話BB 唔使飲水,
只係飲人奶便可以?!
我以前真係未聽過,
而家揍BB 同我10年前已經咁唔同,
所以唔好怪99,世界變得好快。 ...

飲全人奶係唔駛飲水, 因為母乳中已經有足夠的水份, 不過如果食奶粉就一定要啦...

另外, 而家話食橙係會容易致敏, 所以都唔好咁早俾B食喎..

別墅

原帖由 tinlingyuetka 於 09-2-20 20:51 發表
原來六個月係唔可以飲橙汁的??? 但係我外甥係出世無幾個月, 就飲了喎(梨汁)~ 仲要係日日TIM~~~

梨汁, 蘋果汁都得, 不過要稀釋....

係橙汁唔得嘛

大宅

原帖由 chiurebecca 於 09-2-20 11:59 發表

真係好鬼激氣, 佢地成日覺得佢地老一套的方法係啱o既, 以為俾佢食就係好, 但害o左佢又唔知.

我老爺夠以為咩都食得啦,朱古力又話無所謂榴槤又話無所謂,連醉雞都話無所謂! 無益的野細路仔可以唔食就唔好食啦,更何況對佢地唔好的食物。仲話我多限制寸我唔開通

大宅

原帖由 麟媽媽 於 09-2-20 18:15 發表
我真係好OUT 啊!
而家d BB 唔食得橙架?
我仔今年10 歲,
當時無問題架喎,
佢6個月可以飲橙汁同蘋果汁,
不過要溝水,兒科醫生話飲得嘛。

係囉!我個仔未足6個月我都比橙汁加水佢飲,而家14歲囉!咩敏感事都無發生過喎!唔通我地真係咁out?我諗老咗都係唔好幫手湊孫嘞!世界變得好快。

大宅

唔係唔飲得橙汁, 但bb每接受新的食物都要比佢試少少, 睇下佢有無特殊反應, 如無就可以放心比佢飲, 呢d唔係我 講先, 係我媽媽教我, 佢三十年前嗰套教返我, 我覺得都無問題, 我覺得佢湊阿b真係用個心, 而唔係覺得funny , 有時佢仲緊張過我, 呢樣唔得嗰樣唔好, 係煩d, 但佢出發點very good, 至少佢湊阿b時, 我可以安心工作

男爵府

好媽媽勳章

谷鬼氣, 今日叫媽咪比梨bb食, 佢又走去比香蕉, 我發現雪櫃有幾粒士多啤利, 問佢地有冇比過bb食, 佢地先肯認, 不過bb唔肯食,.. 真係激死話極都唔聽........

男爵府

橙唔止會過敏仲會好野風!
不過好多人都唔知,由其老人家,因為好多人都叫我比橙汁呀女飲!
仲有係瑤柱粥,有朋友佢個仔同我個女同年月日生,9個月大時d呀婆叫佢煲比呀仔食,佢仔食完敏感佢都唔知咩事,仲叫我煲我解釋完佢先原來如此.....
都係果句:無事就無事有事就真係大餐,可能會c!d老人家真係要咁講,以前d細路點解無啦啦c咗?你問佢地知唔知,真係未見識過會有幾嚴重!我9962我都係咁不段講d個案比佢聽,所以佢地唔敢比嘢呀女食!
好似我澳洲家姐個女,唔可以食蛋類.芝士類.奶類食物,唔好話屋企人連教會d人都知,唔敢比嘢佢女食,咩都要問過呀媽,因為試過8個月大唔知,搞到嘔血入院幾大餐呀!
佢呀女有個同學食親花生果仁,就會氣管收縮,佢媽咪直頭出埋通告,叫d媽咪唔好比小朋友帶返學食!

大宅

原帖由 peggy@_@ 於 09-2-22 04:57 發表
橙唔止會過敏仲會好野風!
不過好多人都唔知,由其老人家,因為好多人都叫我比橙汁呀女飲!
仲有係瑤柱粥,有朋友佢個仔同我個女同年月日生,9個月大時d呀婆叫佢煲比呀仔食,佢仔食完敏感佢都唔知咩事,仲叫我煲我解釋完佢先 ...

瑤柱粥-我都覺得唔好煲比小朋友食, 而家d瑤柱唔同以前的, 一d唔靚的瑤柱大多只浸味精水, 小朋友食左即使無事都唔健康啦, 真係唔建議。其實瘦肉再加d蔬菜煲粥咪得羅。

大宅

My99 gave bread to my younger son when was nearly 4 months old. My poor baby choked so hard that scared me to death.

It's best not to give orange or citrus juice to baby under a year old because citrus can cause gas. Babies will be very fussy when their little tummies are gassy.

別墅

飲橙汁呢件事我叫c6同99講啦, 唔可以俾bb飲住, 點知佢發爛, 仲話我管住晒佢俾咩阿b食,仲話我再出聲投訴, 佢唔幫我地湊, 要佢湊, 就唔好咁多事, 跟住c6又同我講啦, 叫我自己諗解決辦法, 又話一係叫我唔好做野啦, 湊仔, 但一切我個人洗費(包括我俾我媽的家用)佢都唔會理, 咁我同我媽商量, 一係我同公司講返半日工,我媽幫我湊半天, 我媽都同意, 咁我講番我的idea俾c6聽啦, 點知佢即刻發癲, 又話連阿b的尿片, 奶粉及一切阿b用的錢佢都唔理,咁即係迫我屈服姐, 咁就唔好一開始就講叫我唔好做野, 湊b啦,真係激到我死, 到最後, 我而家要屈服, 冇計, 做阿媽o既都唔可以出聲, 唔可以理, 都唔知邊個先係阿b個阿媽, 就算99幾鍚bb都好啦, 做咩都係想阿b好, 但我覺得有時佢都要接受下新一代的湊法啦, 唔係你以為舊一套的就一定好, 完全唔聽人意見. 遲早谷到肺爆.

禁止訪問

別墅

原帖由 EVA222 於 09-2-24 11:55 發表

我個女都係6個月飲橙汁,就快24歲喇,其實健康院姑娘、診所醫生,個個講法都唔同,究竟邊個啱呢?真係無所適從,湊孫一定會有矛盾,工人因為出糧,就話要聽你支笛. ...

唔係話要聽我支笛, 但而家有咁多資訊俾我地知道, 食咩會令bb引起敏感, 咁係應該盡量避免呢?而家又唔係冇其他野食咩, 點解明知係會容易敏感, 都要食呢?遲d先食呢d野會有咩問題呢?如果食了呢d野真係有問題, 邊個負責呢?就算我唔怪你, 咁最受罪咪又係個bb, 咁樣係叫鍚個孫咩?

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 chiurebecca 於 09-2-24 11:31 發表
飲橙汁呢件事我叫c6同99講啦, 唔可以俾bb飲住, 點知佢發爛, 仲話我管住晒佢俾咩阿b食,仲話我再出聲投訴, 佢唔幫我地湊, 要佢湊, 就唔好咁多事, 跟住c6又同我講啦, 叫我自己諗解決辦法, 又話一係叫我唔好做野啦, 湊仔, 但一切我 ...

唔好意思, 恕我直言, 嘜你c6咁野蠻架? 最憎人用要脅呢招. 都係想bb好啫, 自己係呀媽, 唔通唔緊張咩?

不過, 我c6都係差唔多, 佢成日都亂咁俾野bb食, 叫咗唔好都要偷偷俾. bb差唔多一歲時, 唔單止俾橙, 雞肉, 雜果, 仲想俾蛋白添, 姑娘都話蛋白要再遲d至好食, 佢都唔理照俾, 只因我c6係愚孝仔, 99曾經講過"以前我地喺bb1歲時, 嘜都食得", c6就信晒佢, 99仲話唔明點解我嘜都唔俾bb食, 好似我刻薄自己個女咁. 個女咳咗3個月都要俾"碌柚"呀b食, 連醫生都話再咳會變哮喘, 一定要戒口, 佢都唔理, 只因有人話"天生天養, 粗食粗肥". 真係俾佢地激死, 係都等好番先食啦.

上年我睇到一篇報導, 原來小朋友3歲前唔好食蝦, 如果小朋友有敏感唔知, 會誘發咗出嚟, 嚴重既真係會死, 唔知大家有無睇過?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

如果大家咁驚食錯致敏感食物,
咁唔在於邊個比BB 食,
亦唔在於早食與遲食,
何不唔同仔女去測致敏源,
咁咪唔怕食錯野中招囉。

大宅

原帖由 chiurebecca 於 09-2-24 11:31 發表
飲橙汁呢件事我叫c6同99講啦, 唔可以俾bb飲住, 點知佢發爛, 仲話我管住晒佢俾咩阿b食,仲話我再出聲投訴, 佢唔幫我地湊, 要佢湊, 就唔好咁多事, 跟住c6又同我講啦, 叫我自己諗解決辦法, 又話一係叫我唔好做野啦, 湊仔, 但一切我 ...

如果我同阿媽共識左, c6反口又呢樣唔負責, 嗰樣唔負責, 我會直接同佢講, 麻煩你負責比贍養費, 我會跟住抱b返阿媽度, 唔好煩
當初我比99湊, c6都係咁同我講比得佢湊, 佢鍾意點湊咪點湊, 叫我唔好理, 我咪同c6講, 而家我接受唔到, 我自己湊返, 唔需要勞煩佢老人家,

大宅

原帖由 麟媽媽 於 09-2-24 14:32 發表
亦唔在於早食與遲食,
咁咪唔怕食錯野中招囉。

我絕對同意你講法.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

6個月飲橙汁冇問題,我個女6個月已經食爛飯仔.
[img]http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=212624&do=album&picid=839365[/img]

伯爵府

原帖由 麟媽媽 於 09-2-24 14:32 發表
亦唔在於早食與遲食,
咁咪唔怕食錯野中招囉。

首頁

尾頁

跳至