自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

mmya 發表於 18-5-8 10:29
我朋友公司最近無啦啦上網好慢,跟住it去check有咩問題, 先至捉到原來某幾個同事返工時間睇mytv super, 拖 ...

嘩,咁又太過份

公爵府

SSKwny 發表於 18-5-8 10:10
你都啱,我同好應同,問題系我唔系太多工作,唔知怎樣打發時間。(基本上我放假幾日回來,本照左右就可以追 ...

宜家啲數據plan有幾貴?份工悠閒嘅我一定豪俾佢,費事俾人check到仲麻煩。

寶石宮

2023年兔年勳章

SSKwny 發表於 18-5-8 09:52
近排來了新的HR Mgr,公司剛出了通告,實施監控各同事使用電腦(包括幾時上過什麼網頁,上了幾耐……),自此 ...

有公司直情block咗啲site例如gmail

公爵府

2023年兔年勳章

大檸樂 發表於 18-5-8 10:19
低能一問,WIFI點樣CHECK到自己部手機上過邊D網? 我公司有差唔多一百人,係咪一CHECK就CHECK到? ...

咪講笑啦,一百人咁少點會監控唔到。

幾億人上網,每分每秒去過邊個網到俾人監控緊, 一百人只係極少數,微不足道嘅數目。

有啲茂理傻到用公司電腦上鹹網,兩嘢就 查到即刻 炒魷唔使補錢。

大宅

唔好煩我 發表於 18-5-8 10:29
我覺得呢d公司好老土,除非員工表現有問題,否則應該比返d彈性大家。樣樣計住,大家都唔開心
...

這個講法我十分認同,總之大家準時做好工作,俾d寬鬆,大家都無甘大壓力。

最慘我哋做細衣家唔敢上,經理/ 秘書個d應該不受影響,唔同HR mgr/IT mgr 知道會敢話佢哋咩!

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主:

公司好多年前已經係咁。
如果真係因為有啲同事唔生性,上咗啲網頁,令到公司電腦中毒、損失數據,電腦部同事係可以調查到出來的,當時人都會被警告

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢啲係自律。
如果個個都用公司嘅資源做自己嘢,最終令公司蒙受損失,最後大家都冇好處。
唔好去投訴點解花紅少咗,連annual dinner 都冇埋,羊毛出在羊身上。
利申:不是老闆,只是一個普通打工仔

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

近排來了新的HR Mgr,公司剛出了通告,實施監控各同事使用電腦(包括幾時上過什麼網頁,上了幾耐……),自此 ...

用手機加公司wifi的話妳將個電話改其他名例如abc咁,佢就唔知abc係邊個

珊瑚宮

大檸樂 發表於 18-5-8 10:19
低能一問,WIFI點樣CHECK到自己部手機上過邊D網? 我公司有差唔多一百人,係咪一CHECK就CHECK到? ...

係,想整個表出來又得,例如十大上Facebook最高紀錄嘅人,十大上BK最長時間紀錄 etc 因為wifi都有流量。

大檸樂    發表於 18-5-8 11:19

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

去到咁樣管咪盞老土

大宅

JD930 發表於 18-5-8 10:52
用手機加公司wifi的話妳將個電話改其他名例如abc咁,佢就唔知abc係邊個

請問怎樣改,請指教,謝謝

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你愛看書嗎?我無野做時日常就用電腦看小說。又唔洗連網。開住個word又無咁易比人知。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珊瑚宮

SSKwny 發表於 18-5-8 10:55
請問怎樣改,請指教,謝謝

我Samsung機,係setting入面嘅about device改

大宅

JD930 發表於 18-5-8 10:58
我Samsung機,係setting入面嘅about device改

系米這個畫面,衣家我名稱show" galaxy note 8" 甘佢系米check 唔到呢?謝謝指教!

大宅

mcdullyiu 發表於 18-5-8 10:56
你愛看書嗎?我無野做時日常就用電腦看小說。又唔洗連網。開住個word又無咁易比人知。
...

點怎把小說放入word ? 要上網download 嗎?那處有免費小說提供,謝謝

珊瑚宮

SSKwny 發表於 18-5-8 11:06
系米這個畫面,衣家我名稱show" galaxy note 8" 甘佢系米check 唔到呢?謝謝指教!

...

係呀,佢份report只會見到Galaxy note 8 成日上咩網,去咗幾耐 etc

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

SSKwny 發表於 18-5-8 11:08
點怎把小說放入word ? 要上網download 嗎?那處有免費小說提供,謝謝

只要下載的是TXT FILE, 就可以用WORD打開, 你GOOGLE一下「下載TXT」,
好多網頁提供, WORD可以直接簡體轉繁體。

唔想在公司網頁下載的話,你可以在家下載好, 然後電郵給自己, 開YAHOO哪些,公司一般都不會留難的。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

畀面勳章

好多公司都係咁, 差在話唔話你知

大宅

JD930 發表於 18-5-8 11:09
係呀,佢份report只會見到Galaxy note 8 成日上咩網,去咗幾耐 etc

謝謝,連Galaxy Note 8 個名都改埋,Yeah !

甘佢會唔會跟公司wifi check
到邊個電話號碼用? 用公司有哂我哋所有人的私人電話號碼

大宅

starrymama 發表於 18-5-8 11:17
好多公司都係咁, 差在話唔話你知

衣家佢話我哋知都叫好人啦!

首頁
12345...8

尾頁

跳至