夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

樓主。既然已看清此男人真面目。
現在離開他還未太遲, 31歲還有本錢找個好男人再嫁。但再過多幾年都唔知道了。
要下決定就快。
千其唔好覺得, 噢, 我已經付出左咁多年感情, 唔捨得掉左呢件垃圾... 結果賠埋下半生幸福比佢。
再加上... 你又知係你無得生? 話唔定係你老公無得生。未去驗過者都未知。

大宅

最憎睇人面色做人

大宅

揀咗個cheap佬,生咗做死你!如果男家催你生,你答你人工少,冇錢養!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

但供樓雜費都好大份架啦。
而家公一份婆一份好普遍,老婆負責買餸日用品子好少數啫
搵工好d, 讀書後話啦。

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

pixelskin 發表於 18-10-31 01:02
一個唔肯花錢係你身上既男人,你仲諗住同佢生仔,生左b 後悔死你

無錯。
樓主話個老公人工高學歷高。但對樓主一毛不拔... 咁其實佢人工高樓主一啲都享受唔到。ok 係有間私樓比佢住, 但可能個男人有冇老婆都會住果間私樓。只係比多少少水電媒, 就有人幫佢做家務貼錢買餸買日用品仲要上埋床。

工人姐姐都有份人工落袋, 買餸錢僱主出, 被炒有錢賠。樓主呢? 做埋工人姐姐果份仲要倒貼...

呢個男人生b前已經咁, 你覺得生b後你會好過? 你只會更痛苦。唔好諗住生b會另個男人改變, 好多咁諗既女人最後都發現男人根本唔會變。但b已生... 最後痛苦既又係自已...

男爵府

回覆樓主:

生仔真係要講清楚安排無論係錢定照顧,唔係到時下下嘈,你c6真係要取捨要老婆湊b就工作上無得博殺洗費自然增加,咁你讀左都未必可增加收入

子爵府

回覆樓主:

1.樓主有啲焦慮情緒, 有bb情緒更加容易波動所以首先要處理好自己嘅負面情緒

2.樓主嘅老公
經濟上同心理上都畀唔到你支持
除非 你喺心態同埋經濟上都可以完全獨立
否則一係唔好要bb
一係要搞掂咗個老公大家商量好有改善
先去要

子爵府

greenflower 發表於 18-10-29 18:51
今年已經31歲,同老公結咗婚1年,我啱啱辭咗職 (因為太辛苦),依家企係人生既交叉點,兩頭唔到岸,請教一下 ...

我覺得要攤出黎傾清楚,
例如同佢講如果生bb要為bb打算下,每個月叫佢俾少少錢你儲起佢for BB將來用,同埋傾一傾以後係做ftm定wk,邊個湊bb,如果ftm每個月開支係幾多等等

別墅

回覆樓主

樓主建議你搵新工、再讀書。唔好生。
因為你件野同我件野好似。不過我已經生左。

我件野又係人工高。會供樓比水電煤(比野都有說話我聽,例如我唔付出,無供獻等....)
其他雜項用品,佢只會買佢用既,我買就大家用。
我既收入要包自己全部加個小朋友全部。
我件野覺得,佢已經支出好多(供樓水電煤)所以小朋友係我包。

當然,重點是,每天說話單單打打,批評等,唔會幫手做屋企野,放返放工就打機睇波或者瘟女(Wecxxx)。

你可以接受假單親再付出更多,而沒人欣賞再加批評,但為左小朋友兩難既局面。咁就生。

如果唔係就唔好生。有得咩事上黎就簽紙換人。
明天會更好。唔好拖多個小朋友做蝸心。個小朋友好慘。

Ps:諗清楚對方對你既態度

伯爵府

2024年龍年勳章

greenflower 發表於 18-10-29 18:51
今年已經31歲,同老公結咗婚1年,我啱啱辭咗職 (因為太辛苦),依家企係人生既交叉點,兩頭唔到岸,請教一下 ...

如果你唔介意自己養自己及bb, 咁就生吧。
又要生又要怨人唔幫手的話,就唔好生。
人的性格好難變的,不要因為自己的奢望,害了自己的bb

珊瑚宮

畀面勳章

aptcan 發表於 18-10-29 19:10
你老公咁斤斤計較,我係你就唔幫佢生,佢根本就唔錫你,生咩呀!

完全同意。
不過樓主同老公一齊十年,咁都唔清楚佢為人?!

男爵府

我三十幾了都仲未有B,不要太介懷,陀B也要緣份,順其自然,不要讓自己太大壓力。

大宅

靠人不如靠自己,有收入鬧交都大聲的,否則有排你忍!

洋房

一個真正愛你既人係唔會咁斤斤計交。人工高、老婆失業都唔比家用!唔駛買餸煮飯。有無搞錯!同佢要求攞家用,佢唔比就唔好煮飯,你話無錢買餸。

仲有話你人工低幫唔到手!點解要將老婆同人比較!樓主31仲好年輕,唔好咁快覺得自己無選擇,覺得咁就要一世!生左你仲多問題。你諗清楚以後既日子係咪都想比呢個人投訴你呢樣唔好果樣唔好。一個愛你既人應該係識得欣賞你既好,成日讚你有幾抵錫。而唔係成日踩你!

大宅

無家用就唔洗考慮,傾好洗費先生bb。就算周圍既人俾壓力都好,又唔係佢地生又唔係佢地養,講梗係容易。
同老公有共識生又點,無共識養,洗自己積蓄可以洗到幾多年,當你返工唔湊、又當佢父母肯幫你湊,bb&屋企日常樣樣係開支,下下靠自己積蓄,點解要咁辛苦?(唔係計較,而係現實生活真係會發生)
我係ftm再part time讀學位,讀書既錢都係老公俾。如果洗積蓄,個度又要洗一筆架啦。同埋其實身心都吃力,陀bb先十個月,生完其實個學位都仲未讀完,假如邊湊bb邊讀書邊返工,仲會更大壓力,所以讀之前一定要好好計劃。

子爵府

回覆樓主:

咁嘅情況仲諗生bb,諗下條路點行仲好啦!

伯爵府

回覆 greenflower 的帖子

你應慶幸自己未同他有小朋友。我係你就增值自己,然後鋪路走!
根本同唔嫁都無咩分別!
應多謝佢教識你,幾親都唔夠錢親!

大宅

我好想知你地當初決定結婚時, 有無傾過婚後問題....

洋房

31歲不是大年齡, 不要讓自己太大壓力, 放鬆心情, 平靜下來, 自然想到妳想行的路.
祝妳幸福, 快樂. 妳是妳人生的劇本, 加油 !!

侯爵府

讀完大學就可以搵到一份人工高的工作?

首頁

尾頁

跳至