自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章

rosalaw 發表於 20-3-20 10:47
話比姐....都仲係6299名,況且裝修又用左幾十萬,唔會走啦...

裝修完,都係朋友住,算佢哋自己享受番。

只是你冇提之前交幾多家用,計落可能以幾千蚊租,住到市區600尺單位。

6299度,收少咗租,都有犧牲。

洋房

LoveChild 發表於 20-3-20 10:40
我覺得樓主朋友認為, 如果早知要俾租, 咁不如自己買一層, D租金可以去供樓, 加上要俾重新裝修的費用, 嗰度 ...

諗住6299話係「俾」個仔,點諗到要收返租,如果一早講咗租,就唔會幫佢裝修,一早買層樓好過。

伯爵府

rosalaw 發表於 20-3-20 10:45
Exactly...如果早知要俾租..佢會唔要.....6299又可以照收人地既二萬幾蚊租,佢地又可以買到自己心水樓~
...
即係如果佢唔住層樓就諗住一毫子都唔使俾6299?

侯爵府

個問題重點係要收返租冇問題,應該一早出聲講清講楚

侯爵府

rosalaw 發表於 20-3-20 10:23
有點長篇....是我的朋友...
她老公搵二萬八,自己搵三萬尾;62退左休,99開舖,有兩層供完既樓;一層自住, ...

邊區?

水晶宮

BK Milk勳章

她老公搵二萬八,自己搵三萬尾;62退左休,99開舖,有兩層供完既樓;一層自住, ...

自己買樓
收租事係係少咗
呢個係老人家既收入
6299既恩惠真係無謂接受

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實最最當初,樓本朋友兩公婆唔識計數啫。

既然層樓係租開畀人有兩萬幾租,照計係照收租囉,而自己兩公婆去買多層樓囉,點都係自己名下嘛,而應該坦白同99商量下,陳述利害嘛。

當初,作為仔既就應問明之後既各種條件啦,當時唔問清楚佢自己爸媽想點?

而62、99而家都唔算有咩著數左喎,本身佢地收開2萬幾架嘛,而家只連家用收返18000咋喎,佢地收少一截喎,仲算過份?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

我就覺得同父母錢銀都係清楚D好。

除非對方對錢睇得好淡。

子爵府

佢奶奶好精打細算,果然係生意人

有冇叫c6同佢傾下計先?

珍珠宮

環保接龍勳章

自己出面買樓:
首期+月供+裝修+家用(唔知有冇比開)

住99層樓:
裝修+18000租金連家用

即係自己買樓死慳死抵自己事,但住6299度比租就叫佢地收順D?

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋房

6299搵自己仔笨,想個仔住近自己,幫佢裝修間收租樓,之後就暗示要俾租
個仔唔係無能力租/買,做咩要局佢租自己層樓?6299繼續放租俾外人,咪無事無幹囉

珍珠宮

NNbaby 發表於 20-3-20 10:54
諗住6299話係「俾」個仔,點諗到要收返租,如果一早講咗租,就唔會幫佢裝 ...

老人家應該都係比層樓個仔, 但係等百年歸老先

佢原來有個收入, 因為比個仔住左層樓所以無左, 叫仔比番佢, 係因為老人家無收入靠收租生活, 點都要收錢

如果樓主真的覺我咁樣安排好貴, 咁不如搬走啦

我識有一家人, 個女帶埋老公細路回外家住, 家用唔比, 只係比左10萬蚊裝修間屋, 但是要求父母把屋比左佢, 唔肯就飯都唔煮比老人家食又當老人家透明, 不聞不問, 老人家病左都唔理
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

一家人一講錢,就失感情,當初真係唔應該接受呢個offer。太多利害關係。

長痛不如短痛,自己租開,住遠d(有能力買,更好),間屋一於還返比62出租。

自己請姐姐湊,奶奶得閒上黎玩下孫就好。

你不欠我,我不欠你,大家咁關係會仲好。

別墅

rosalaw 發表於 20-3-20 10:45
Exactly...如果早知要俾租..佢會唔要.....6299又可以照收人地既二萬幾蚊租,佢地又可以買到自己心水樓~
...

而家擺明俾人呃咗入去住又搬唔番出嚟啦,所以話邊有咁大隻蛤那隨街跳,千祈唔好貪人便宜,層樓都唔方會轉佢哋兩公婆個名,同喺出邊幫人供樓有咩分別,只係慳咗家用果幾千蚊囉,第日有咩冬瓜豆腐你朋友乜都分唔到

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

回覆 VickiC 的帖子

觀塘...

珍珠宮

關於錢既野,最好一開始講清楚,就大家唔洗估估下。人地又可以選擇自已想要既意願。當然,有無樓俾,有能力既都需要俾家用父母。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

tester5 發表於 20-3-20 11:04
一家人一講錢,就失感情,當初真係唔應該接受呢個offer。太多利害關係。

長痛不如短痛,自己租開,住遠d ...

呢個提議唔錯!!

翡翠宮

牛年勳章

fantabb 發表於 20-3-20 11:04
而家擺明俾人呃咗入去住又搬唔番出嚟啦,所以話邊有咁大隻蛤那隨街跳,千祈唔好貪人便宜,層樓都唔方會轉 ...

完全係尼種感覺
以為兩母子無計俾層樓個仔成家,點知要收租
一開始講明租俾佢哋,個仔新抱會寧願自己買樓揀間鍾意既
尼個故事真係警世,第日拎嚟教女

hungng    發表於 20-3-20 16:20

公爵府

回覆樓主:

我會當蝕咗畢裝修費,俾返層樓佢。自己再買一層自己住。

首頁
12345...11

尾頁

跳至