懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

通常驗到有,可先去家計會/診所再正式驗一次,憑嗰封證明透過「預約通」個app排政府產檢。

一般政府俾第一個期係12週照唐氏。但通常拎到懷孕證明後,都已經要約一次私家產檢在8週。8週照肚就可確定到是否宮外孕及有否心跳,跟住醫生會安排11-13週左右再做T21/Nifty,同我8週醫生已經叫我約定19-21週做結構。結構不是所有醫生有得做,政府也未必一定有結構期,所以要早book。

一般而言,香港好多媽媽都會私家/政府隔住做檢查,唔會淨係旨意政府。

大宅

可打去就近的母嬰健康院問, 佢會教你點做

大宅

cham1234 發表於 20-5-23 14:29
家計會要預約嗎?
我從來冇約過家計會

大宅

calbeexcalbee 發表於 20-5-23 18:04
通常驗到有,可先去家計會/診所再正式驗一次,憑嗰封證明透過「預約通」個app排政府產檢。

一般政府俾第一 ...

多謝你回覆啊(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)睇左大家既番言開始有少少知點做(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Kristin.b 發表於 20-5-23 18:23
可打去就近的母嬰健康院問, 佢會教你點做

母康會係for查詢?仲有咩可以搵佢幫手?

複式洋房

cham1234 發表於 20-5-23 16:14
明白(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)痛但冇血既,都忍痛到

痛到瞓瞓吓會醒,仲要忍?唔太正常啊
快啲去私家婦產科照啦

複式洋房

cham1234 發表於 20-5-23 18:43
母康會係for查詢?仲有咩可以搵佢幫手?

一般香港媽媽check到有咗後嘅做法:
- 去普通私家診所驗孕,開懷孕証明
- 拎住懷孕証明去排公立 (可以拎埋俾公司,等上司知道並作安排,呢40週內公司唔炒得你),公立會比埋期你做OSCAR (抽孕婦血驗唐氏、度頸皮,但得8-9成準),OSCAR係人人都必有。如果你有其他特別嘢,公立有機會offer其他檢查 (例如你高齡、糖尿病、有家族史、之前生過有問題BB之類,咁公立可能安排你飲糖水、抽纖毛/胎水、照結構,但呢啲唔係must)
- 6wk-8wk 可以去私家婦產科,照超聲波,睇吓閃閃(即是BB心跳),confirm有無宮外孕
- 12wk 可以做T21/nifty (抽孕婦血驗BB嘅3 pair 染色體,如果做pro, 會再check多啲嘢)

複式洋房

santse8584 發表於 20-5-23 19:17
一般香港媽媽check到有咗後嘅做法:
- 去普通私家診所驗孕,開懷孕証明
- 拎住懷孕証明去排公立 (可以拎 ...

- 12wk 想約好啲嘅私家結構,呢個時候就要約 (唔好靠公立結構,好撞彩)
- 20wk-22wk 照結構
- 24wk前 touchwood有任何問題就要處理,過咗24wk先發現BB有任何問題,都唔可以唔要
- 28wk 可打百日咳

預睇私家:
12wk前 約2-4星期一次,睇情況
12wk - 28wk前 4星期一次
28wk後 2星期一次

大宅

santse8584 發表於 20-5-23 19:16
痛到瞓瞓吓會醒,仲要忍?唔太正常啊
快啲去私家婦產科照啦

(emoji)(emoji)(emoji)但冇血,應該吾會好嚴重掛(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)約左星期二去睇醫生,想問宜家我大概點計幾多週架?睇醫生可以睇到咩情報?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

santse8584 發表於 20-5-23 19:33
- 12wk 想約好啲嘅私家結構,呢個時候就要約 (唔好靠公立結構,好撞彩)
- 20wk-22wk 照結構
- 24wk前 to ...

多謝你啊❤️❤️,令我更清楚要做d咩(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

cham1234 發表於 20-5-23 20:16
(emoji)(emoji)(emoji)但冇血,應該吾會好嚴重掛(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)約左星期二去睇醫生 ...

如果你period係一般正常週期(約28日一次),咁就由last一次M第一日起計
你可以download 啲app幫你計,有個叫 280days,都幾多資訊嘅

大宅

santse8584 發表於 20-5-23 21:36
如果你period係一般正常週期(約28日一次),咁就由last一次M第一日起計
你可以download 啲app幫你計,有 ...

即刻下載咗(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

cham1234 發表於 20-5-23 20:16
(emoji)(emoji)(emoji)但冇血,應該吾會好嚴重掛(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)約左星期二去睇醫生 ...

如果你週數好細,第一次去拎懷孕証明,記得儘量忍住晨尿,因爲有時HCG唔夠濃,醫務所啲驗孕棒唔夠靈敏,未必驗到
而且初期照肚超要撐到膀肛夠大先照到BB(即是要忍尿)

大宅

santse8584 發表於
如果你週數好細,第一次去拎懷孕証明,記得儘量忍住晨尿,因爲有時HCG唔夠濃,醫務所啲驗孕棒唔夠靈敏,未 ...

又學識一樣野(emoji)(emoji)(emoji)(emoji),google都冇講既

首頁

尾頁

跳至