自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

mizuho 發表於 21-8-15 10:36
我睇阿里內聯網,裡面更激動

睇嚟冇咁易平息

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

網民點睇個呢個事態發展?

水晶宮

2024勳章

三個都唔清白

珍珠宮

mizuho 發表於 21-8-15 10:36
我睇阿里內聯網,裡面更激動

我相信警方嘅通告多過個女嘅長文。而家啲網民咬住個女第二日一早打電話俾第二男主角,仲開門俾對方,逗留喺房個半鐘,但第一次報警隻字不提呢件事唔放。而且底褲係第二男主角攞走,同間房嘅避孕套都係第二男主角,但個女就話係男上司,確實係疑點重重嘅,切勿跟車太貼。

珍珠宮

Moti 發表於 21-8-15 10:50
我相信警方嘅通告多過個女嘅長文。而家啲網民咬住個女第二日一早打電話俾第二男主角,仲開門俾對方,逗留 ...

你針對嘅係有沒有法律上認可嘅強姦事件
我嬲嘅係高科圈嘅#MeToo事件
憑什麼要強迫女下屬頂酒?
憑什麼女下屬已經酒醉不清醒仲走去買dom送去女仔住嘅酒店?
憑什麼話吃飯桌上扭扭抱抱係正常不過?呢個係公事出差啊!
佢自己都住阿里內部調查承認了,仲搞到P10都要辭職,逍遙子直接道歉,呢啲都證明確確實實發生了問題。現在係冇確實證據證明發生了強姦事件,但唔代表呢個賤人冇利用職權侵犯了女下屬,咁大個人而且受過優質教育(畢業於浙大),避嫌都唔識,真需要考驗智商?

珍珠宮

mizuho 發表於 21-8-15 11:12

大陸仍是男權社會
女仔發聲要好大勇氣
涉及自己名聲前途

goldpiglet    發表於 21-8-15 11:28

珍珠宮

咁你睇吓微博嘅評論就可以解答晒你list出來嘅問題。我未試過咁認真睇微博,你講嘅嘢,好多人都分析晒。結論係,如果警方係冇俾阿里XX收買嚟出呢篇通告嘅,咁呢個女人好多嘢都係隱瞞/講大話。同埋,我冇你咁上心,我並無針對佢究竟係自願定非自願,我嘅原則係只要佢真係有講大話或者隱瞞,我已經唔會相信佢。

珍珠宮

72leelily 發表於 21-8-15 11:16
大陸仍是男權社會
女仔發聲要好大勇氣
涉及自己名聲前途

同地域冇關係,高科業全球都係男多女少,女性員工大概係20%左右
一個已婚女孩要搞到去飯堂排全單,大大聲話比全世界知自己被上司性侵,呢種勇氣係要多絕望才有?
竟然有人會覺得係個女仔自己嘅責任?
在中國人社會,呢個女仔以後點面對生活、家人、工作?

goldpiglet    發表於 21-8-15 11:30

珍珠宮

Moti 發表於 21-8-15 11:18
咁你睇吓微博嘅評論就可以解答晒你list出來嘅問題。我未試過咁認真睇微博,你講嘅嘢,好多人都分析晒。結 ...

相信微博評論…
吳亦凡應該都係無辜的

珍珠宮

mizuho 發表於 21-8-15 11:26

一件事還一件事啦,唔好扯其他嘢埋嚟講。吳亦凡啲嘢我冇睇微博有咩評論。而家呢件事係警方出調查報告,除非你話警方唔可信啫。(都有評論話警方俾阿里收買嘅,睇你信唔信囉

水晶宮

2024年龍年勳章

Moti 發表於 21-8-15 10:50
我相信警方嘅通告多過個女嘅長文。而家啲網民咬住個女第二日一早打電話俾第二男主角,仲開門俾對方,逗留 ...

在微博看了整件事的時間線(濟南警方公佈),綜合多方証人証供,我相信,王某同張某係有借意對周某做了非禮行為,包括張某在宴席間,王某在周某的酒店房間。而張某是在早上收到周某電話以及經周某親自開門讓張某進內,發生強制猥褻行為(唔等於強姦)。

周某在中午12:34分報警,一開始報警話懷疑被強姦.....但佢早上7:59分開門給張某進入房間.....

我個人認為王某張某犯下了猥褻罪可以被起訴,但周某的供詞同樣有問題,會唔會因為自己做了對不起老公的事,就將錯就錯.....

珍珠宮

Rita 發表於 21-8-15 11:39

在微博看了整件事的時間線(濟南警方公佈),綜合多方証人証供 ...

而家都啲人都已經稱呼佢之前篇嘢係「小作文」,評論裏面有講警方調查話冇強迫佢出差甚至冇灌酒。孰真孰假就唔知。不過個男上司買咗套都唔攞,第二日仲掉埋(警方講)就同女主角嘅供詞好大出入。而且第二日開門俾個男人係做咩,仲逗留個幾鐘,仲要退房後先報警,呢啲都係好奇怪嘅。睇吓你信警方定女主角了。而家啲人信警方嘅就話個女嘅想整走個上司,因為佢篇長文大部分都係控訴個上司。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

內地監控咁勁, 點可能有野隱瞞到, 唔明女事主諗乜!!!!

水晶宮

2024年龍年勳章

Moti 發表於 21-8-15 11:50
而家都啲人都已經稱呼佢之前篇嘢係「小作文」,評論裏面有講警方調查話冇強迫佢出差甚至冇灌酒。孰真孰假 ...

警方公佈,經多番調查結果都說明,無強迫出差,無強迫飲酒。連周某飲了幾多ml白酒都有公佈,唔相信警方調查,難道相信一個人一面之詞?警方看了酒家的CCTV,看了酒店大堂、房間走廊的CCTV(我想,房間內應該沒有CCTV吧),綜合幾個當事人証供得出的事件拼圖,點都立體過一個人的証供卦?而家習主席統領下的國家,仲有隻手遮天這回事嗎?
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

mizuho 發表於 21-8-15 09:32
呢件事發生真係令我好嬲好嬲
呢啲文化一直在各個大廠都有,阿里出身嘅仲好喜歡賣自己陣阿里味,覺得咁樣先 ...

敬佩你!

伯爵府

不要把大陸女人想得太單純,好多都係扮豬食老虎。

象牙宮

2024年龍年勳章

Rita 發表於 21-8-15 12:02
警方公佈,經多番調查結果都說明,無強迫出差,無強迫飲酒。連周某飲了幾多ml白酒都有公佈,唔相信警方調 ...

大陸懟酒文化, 男人都頂唔順.

客1:你唔飲呢杯即係唔俾面. (see, 唔係强逼, 但唔飲就唔好傾生意)

供應商:飲一杯
客2、3、4、5..9輪住上, 一人一杯白酒(講緊50度以上), 肝臟受損呀.

但呢D飲酒傾生意文化, 真係歷史悠久.

象牙宮

2024年龍年勳章

件事發生後, 記者搵到客戶方男人渣, 人渣竟然係件事熱爆全國時, 仲話飲咗酒摟抱一下, 好正常.

女性打份工, 要做埋陪酒&被揩油.

翡翠宮

畀面勳章

Rita 發表於 21-8-15 12:02
警方公佈,經多番調查結果都說明,無強迫出差,無強迫飲酒。連周某飲了幾多ml白酒都有公佈,唔相信警方調 ...

中央而家明顯有心整頓阿里,如果真的涉及強姦,相信不會有人願意替它遮掩。

但另一方面,職場上的侵犯女下屬文化亦必須要整頓。
日日是好日

珍珠宮

goldpiglet 發表於 21-8-15 08:59
http://news.tvb.com/greaterchina/6117ebb034b031b054dd425d

公安指無証據事主曾被强姦 ...

算啦,件事好多問題,可能雙方解決咗

首頁

尾頁

跳至