自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

candy_kiki2005 發表於 21-8-29 11:46
多謝你回覆
不是為女張羅,只係做媽都想對電腦產品有些概念,唔好十問九唔識,畀錢都要畀得物有 ...
如果budget唔係大問題,買部macbook 加ipad pro就一定冇錯,大部分大學生都係用呢兩部

男爵府

candy_kiki2005 發表於 21-8-28 23:55
請問丫囡剛讀U, 應該揀邊個牌子及型號手提電腦比較適合?
本身佢有部iPad 7, 其實做下文書/PowerPoint...之 ...

睇你個女讀邊科,如果文商科做吓文書嘢一般手提電腦足夠佢用到 u grad…

如果讀工程、IT 好大機會要睇圖寫 code,建議買部螢幕大小小、中高階嘅機…

如果讀設計、multimedia,成日要用繪圖、rendering 片嘅 app,咁就最好買部高階、top spec 嘅機…

另外要考慮買 Windows 定 MacOS 嘅機,唔係個個 app 都有對應版本,如果無果個 app 就要行 virtual OS,效能又打咗折扣…

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

whyyou 發表於 21-8-29 12:23
如果budget唔係大問題,買部macbook 加ipad pro就一定冇錯,大部分大學生都係用呢兩部
...

多謝回覆
就係budget有限,所以先難決擇

子爵府

renapapa 發表於 21-8-29 12:29
睇你個女讀邊科,如果文商科做吓文書嘢一般手提電腦足夠佢用到 u grad…

如果讀工程、IT 好大機會要睇圖 ...

多謝你回覆 資料好詳盡,好有用
女讀文科,咁行Window 定 MacOS 邊個比較好?

男爵府

candy_kiki2005 發表於 21-8-29 12:43
...

讀文科基本都係用 MS office (Excel, Word, Powepoint),相對比較輕盈嘅嘢,買 windows 定 macOS 都無乜所謂;大部分嘅 app 喺兩個平台都有出,MS office 記得出機時買埋學生版本,平啲…

如果買 mac 機,最好 RAM 攻頂,因為佢唔可以後加,HDD 買 256GB 已經好夠,唔夠可以用 USB 手指 / 外置 HDD…

candy_kiki2005    發表於 21-8-29 13:01

男爵府

candy_kiki2005 發表於 21-8-29 12:43
...

另外要考慮重量,成日帶出帶入都幾係嘢…

大宅

回覆樓主:

借位問下,小兒升中一,已有智能手機和iPad, notebook要否需要買?或幾多年級才有需要?

用戶要求終止服務

牛年勳章

...

文科對電腦要求唔高,budget 有考慮就用 Windows。性價比高都係 Lenovo。

candy_kiki2005    發表於 21-8-29 13:28
未經許可,請勿轉載

伯爵府

回覆樓主:

華碩最快最好用

candy_kiki2005    發表於 21-8-29 13:29

用戶要求終止服務

牛年勳章

renapapa 發表於 21-8-29 12:49
讀文科基本都係用 MS office (Excel, Word, Powepoint),相對比較輕盈嘅嘢,買 windows 定 macOS 都無乜所 ...

Office 唔使買,用大學 email 登記教育版

candy_kiki2005    發表於 21-8-29 13:29
未經許可,請勿轉載

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

pinkcar 發表於 21-8-29 12:56
借位問下,小兒升中一,已有智能手機和iPad, notebook要否需要買?或幾多年級才有需要?
...

如有iPad, 家中有desk top, 又冇其他家人爭住用電腦, 唔洗另外買notebook, 帶出帶入加埋書簿好重.

淘個iPad keyboard、mouse、 保護套可包住iPad+ keyboard, 輕便很多. 回家可轉files入desktop用.

如家人爭機用才買notebook俾佢用, 但帶回校, iPad 就夠. 很多中小學用iPad software 上堂互動交功課.

Notebook 買Apple 定 Microsoft Windows 系統,要睇佢讀咩科. 要設計畫圖的要Mac 機. 普通文書Lenovo唔錯

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

renapapa 發表於 21-8-29 12:49
讀文科基本都係用 MS office (Excel, Word, Powepoint),相對比較輕盈嘅嘢,買 windows 定 macOS 都無乜所 ...

MS office 可以用大學email address, 就可以用免費365 office 教育版, 跟到讀完大學

不用另外付費買ms office

candy_kiki2005    發表於 21-8-29 14:29

男爵府

...
windows 大路,Mac 文青(裝逼)
不建議台灣品牌(雙A),不建議三叔。
正路都係聯想惠普咁啦。

candy_kiki2005    發表於 21-8-29 14:30

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

candy_kiki2005 發表於 21-8-28 23:55
請問丫囡剛讀U, 應該揀邊個牌子及型號手提電腦比較適合?
本身佢有部iPad 7, 其實做下文書/PowerPoint...之 ...

我囡中學時用普通 notebook,升讀 hkcc 轉用 macbook pro & ipad

candy_kiki2005    發表於 21-8-29 14:45
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

大笨鐘 發表於 21-8-29 13:06
Office 唔使買,用大學 email 登記教育版

多謝指教,又學到嘢!

我讀大學果個年代無呢啲嘢…

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

renapapa 發表於 21-8-29 14:42
多謝指教,又學到嘢!

我囡都裝左 OFFICE365,只要入返學校 ACCOUNT 就用到,所以唔使咁急買 OFFICE 俾佢
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

用戶要求終止服務

牛年勳章

renapapa 發表於 21-8-29 14:42
多謝指教,又學到嘢!

近年嘅事,我地年代要自己買,中學生如果學校有參加計劃,都可以用學校 email 登記教育版
未經許可,請勿轉載

男爵府

就算notebook都唔好太細,我好後悔買咗MacBook pro,太細睇到眼都花。

男爵府

大笨鐘 發表於 21-8-29 14:48
近年嘅事,我地年代要自己買,中學生如果學校有參加計劃,都可以用學校 email 登記教育版
...

透露咗年齡…

我返香港讀 Master 果時(講緊十幾年前)都係要自己買…

子爵府

onegreen 發表於 21-8-29 14:49
就算notebook都唔好太細,我好後悔買咗MacBook pro,太細睇到眼都花。

多謝回覆
你買幾吋? 但16" MacBook pro最平都要$17xxx 我唔係咁寫得買

首頁

尾頁

跳至