自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

BKFinder 發表於 22-4-17 07:58
網民在facebook發帖,指日前在將軍澳乘坐的士往寶琳,下車前將1張100元紙幣遞給司機,惟對方即發火怒罵,「 ...

希望的士有八達通
自由太多會令世人失去平衡

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

daijuju 發表於 22-4-17 08:23
香港的士極度落後,支付寶又無微信又冇八達通好多都冇,內地比電子支付好耐,又唔使1毛當1蚊比,幾多就輸入 ...

的大司機為左逃稅, 點會裝電子支付, 依世都唔洗希望香港的士會有電子支付

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

個個都比散子, 鬼知咩? 不如貼係架車度, 不找錢, 淨收散纸。

痴線架。$500, 要找就話啫。

大宅

網民在facebook發帖,指日前在將軍澳乘坐的士往寶琳,下車前將1張100元紙幣遞給司機,惟對方即發火怒罵,「 ...

100好正常,又唔係1000

瑪瑙宮

大廚勳章

個司機想點啊?

法例好似規定司機要有$100散紙找。。。你話晨早比$500你就有啲過分姐。。。

個客點知會搭幾多錢落車。。。比$100冇問題喎
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

希望個司機出街買嘢比現金都比返嗰件貨嘅價錢,唔好要人找

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

司機更年期

大宅

daijuju 發表於 22-4-17 08:23
香港的士極度落後,支付寶又無微信又冇八達通好多都冇,內地比電子支付好耐,又唔使1毛當1蚊比,幾多就輸入 ...

有Uber taxi ,好方便

珊瑚宮

回覆樓主:

我記得好似有法例要求的士司機……帶備某一數額零錢開工 有冇人知係咩?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

$100 好正常喎,$500 我會一上車就講唔好意思先。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

咁都鬧?
放下自在

子爵府

2024年龍年勳章

$30車資,比$500/$1000,就麻煩
但比$100,正常事

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

mickeywinnie3 發表於 22-4-17 08:49
希望的士有八達通
為咗唔使交稅佢哋唔會裝。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

個司機搵野鬧啫,如無必要我一定唔搭的士。

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

今次唔撐DC了
感覺上曲線嫌短途
可以講句,
系日本的話,客輸
不過系香港DC蝕桌小小

不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

子爵府

我覺得係佢嫌你短程車程多d
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

珍珠宮

回覆樓主:

只能話唔好彩

珍珠宮

大宅

100就好少嘈嘅 應該之前有啲爭執 正常司機有一百蚊散紙嚟做找續

男爵府

帶小朋友去學野,搭五十幾蚊的士比$100,司機話無散紙,找晒d$1 $2 $0.5比我

全部神沙兩隻手都放唔晒,落車去學校門口個維他奶機買咗好多野飲,買完勁重,請咗幾包同學仔飲

首頁

尾頁

跳至