自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

我仔女上到中學都無打機
只會放假朋友上屋企玩先會打switch
由細灌輸佢地打機浪費時間
佢地對打機無心癮
見到阿爸打機會話佢

公爵府

2023年兔年勳章

易放難收喎!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

別墅

granja 發表於 22-12-26 21:32
中1 定小1?

P1

別墅

Charlotte_mom 發表於 22-12-26 21:34
我仔18歲,但玩埋d低能遊戲如Minecraft, Roblox
佢好憎Roblox,因為Roblox係一個平台,俾creator maintain ...

之前唸住俾佢玩Minecraft survival
但發現佢鍾意玩creative
已經覺得失去我想佢學野嘅原意
後來佢知道有Roblox
畫面靚咁多
又有無限遊戲
根本一個小朋友好難唔上癮
個腦handle唔到

伯爵府

多d做運動, 多d去戶外, 就唔會有時間打機

子爵府

你唔比,佢就冇得打,其實好簡單,我就係咁做

琥珀宮

heart_moment 發表於 22-12-26 19:10
Roblex好流行,個1年級仔仔想我俾佢玩,但so far我聽返,啲朋友家長都係後悔太早俾仔女打機。點搞?
...

每日限定玩幾耐,否則熄wifi, 咁細佢都做唔到d咩
不過一年級太細

琥珀宮

yauchuchu 發表於 22-12-26 21:36
我仔女上到中學都無打機
只會放假朋友上屋企玩先會打switch
由細灌輸佢地打機浪費時間

我都係長期洗腦咁講打機會壞腦
其實細路前額葉未成熟,打機會令前額葉過渡刺激而失去情感緩衝嘅作用,所以外國好多阿媽唔比打機就發癲開槍打死父母嘅案例
太早打機真係會打壞腦

公爵府

Charlotte_mom 發表於 22-12-26 21:34
我仔18歲,但玩埋d低能遊戲如Minecraft, Roblox
佢好憎Roblox,因為Roblox係一個平台,俾creator maintain ...

我都好唔鍾意roblox,上年我仔小三,入曬魔咁,我把鬼火block左個apps,今年小四,好多同學仔玩叫佢一齊玩,係咁求我開番,我怕佢冇得同人social開番俾佢,點知細仔(k2) 見到哥哥玩佢就想玩,我話唔得,你未夠歲數玩,日日就噪哥哥有得玩佢冇得玩,我就黎又block番個apps
Minecraft 係買switch game俾大仔

侯爵府

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 22-12-26 22:42
我都係長期洗腦咁講打機會壞腦
其實細路前額葉未成熟,打機會令前額葉過渡刺激而失去情感緩衝嘅作用,所以 ...

我都信會打壞腦
畫面閃動太快影響前額葉既分析思考能力
易衝動、影響情緒、專注力下降
我地細路連平時都唔睇電視同youtube

大宅

係大人角度roblox真係好差,但大部分小學生好鍾意,佢地仲要去youtube 睇教人打機既片,跟住無大人監住的話,會睇到更多唔好既野。我女小學時有玩但唔沉迷,到已家中學,佢有講過想買minecraft,但我唔知邊隻平台既會好玩啲,一黎又唔知佢有無心玩,定只係想同同學有話題。佢話食晏啲同學圍埋就係講或打機,佢麻麻地,所以唔埋堆的。

大宅

heart_moment 發表於 22-12-26 19:10
Roblex好流行,個1年級仔仔想我俾佢玩,但so far我聽返,啲朋友家長都係後悔太早俾仔女打機。點搞?
...

我仔小一時見家姐玩,有時會開swift一家人玩,果時真係一星期可能打一次,每次半小時,都未必個個星期玩。
之後疫情,要zoom就出事喇,因為有其他同學比佢早玩,一個傳一個,開始上癮。可能睇性格,佢愈沉迷既話,我覺得早啲比佢接觸,但大人一路控制,佢做唔到要求時即收機。慢慢訓練佢,係一個長期鬥爭,訓練到高小,初中,希望已有啲自控能力,我自己希望係可以成功既。

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

如果唔畀佢打機佢會點?

子爵府

...

真係唔好俾打機,仲要咁細

男爵府

P1只可星期六日打半個鐘,同學仔有共同話題

男爵府

小二男仔,有比,每日做完功課後/溫完書後可以玩25分鐘,每日可以玩2次,佢最近玩緊彩虹朋友。
越係唔比大個越係難禁,平時都會同佢去街玩,所以佢唔沈迷。

大宅

長琦良美 發表於 22-12-26 19:12
堅持唔俾囉,可以點呀

-年級唔會俾!參加其他運動班!足球,籃球,游泳!分吓心!

男爵府

2024年龍年勳章

...

我有個朋友話怕個仔同同學冇話題,所以比佢打。我仔d成日打機嘅同學就係考下游同要上補底班。

珍珠宮

回覆樓主:

唔俾就係唔俾
我女小一問點解其他小朋友有電話玩,佢無得玩電話
我話:係由我安排嘅,每個人嘅媽咪安排都唔一樣

唔止係影響學習,長遠係影響心智發展
打機/電子奶咀影響情緒、專注力、社交,事後後悔都無補於事
打機拎到嘅「成就感」太容易,返到現實生活遇到嘅挫折比成就多,抗壓能力會變得好弱

首頁

尾頁

跳至