自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wan_sosin 發表於 23-4-21 16:07
我最大嗰粒都2.XcmX2cm, 唔算細,最近醫生覺得佢大大地,寫紙我去甲狀腺外科做抽針,都排年半之後,無所謂 ...
政府医生?程序如何?

子爵府

wan_sosin 發表於 23-4-21 12:55
我啲結節已廿年有多,無做手術,亦無事。
幾多cm?

珍珠宮

KOKOMAN 發表於 23-5-3 22:28
幾多cm?

我同21樓你問係同一個人,其實我廿多歲已發現有7粒甲狀腺結節,其中一粒爆咗細血管流血變咗個囊,外科醫生同我抽咗血水再化驗,結果良性,醫生話變惡性機會唔可以話無,但真係好微。咁我就唔理佢啦。
上年我偶然覺得頸腫去問醫生,醫生安排照個超聲波,頸腫無事,但又同時照到甲狀腺結節(多年前已存在) 醫生話有一粒稍為大,2cmX2.xcm,穩陣啲安排抽針,醫生話有問題機會不大,但安心啲都化驗下,等到24年先有得做,我而家唔理佢,有事嘅可能係好微。

侯爵府

KOKOMAN 發表於 23-5-3 22:26
政府医生?程序如何?

上年年尾,私家醫生摸到我條頸話有水囊,照超聲波檢查花左$2000幾,有3個水囊,醫生話反正半年後要再觀察有無大,不如寫紙我去廣華排期,都要等半年,時間岩岩好

侯爵府

KOKOMAN 發表於 23-4-20 18:20
驗血正常,是否所有有結節也要做手術?

請問咩叫做結節?

侯爵府

2024年龍年勳章

wan_sosin 發表於 23-4-21 12:55
我啲結節已廿年有多,無做手術,亦無事。

你是怎样跟進的,會否定期覆診

珍珠宮

kerotan 發表於 23-7-23 22:16
你是怎样跟進的,會否定期覆診

我間中照下超聲波,無變化就可以唔理。不過我有一粒結節比較大,有2.2*2cm左右,今年醫生話穩陣啲排外科,睇下要唔要抽針,排咗出年見甲狀腺外科,因為呢幾年我身體好差,所以醫生想幫我減少風險。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我剛剛早兩個星期響政府醫院開刀切咗半個甲狀腺,因為有部份組織喺鎖骨後邊,手術比平日長左半個鐘,大概兩個半鐘做完!
原本係10月尾先至做手術,因為手術室突然間有位,我個主診醫生係外科主管,所以佢叫姑娘問我可唔可以馬上入院做手術前檢查,然後第二日做手術,過程都好順利,感謝醫生、病房姑娘同醫務助理姨姨們都好好!
我個傷口連膠布都唔使,醫生直接喺上面噴咗保護膠布,冇聯針。
液體膠布會同啲結焦一齊甩,出奇地傷口連痕癢都冇,傷痕兩個星期而家收到比出院嗰陣細咗一倍!
出院三個星期左右複診。
我手術第二日已經可以出院。

侯爵府

2024年龍年勳章

Anpanmama 發表於 23-7-24 00:14
我剛剛早兩個星期響政府醫院開刀切咗半個甲狀腺,因為有部份組織喺鎖骨後邊,手術比平日長左半個鐘,大概兩 ...

甲狀腺可擴大到锁骨架?手術前已知嗎?
請教不用联針是否因傷囗细?

看來你康復得好好,祝继後一切順利身体健康

侯爵府

2024年龍年勳章

wan_sosin 發表於 23-7-23 22:49
我間中照下超聲波,無變化就可以唔理。不過我有一粒結節比較大,有2.2*2cm左右,今年醫生話穩陣啲排外科, ...

医生肯仔细跟進真好,廿年都由政府跟進嗎?有结節多年会有壓力吗,還是會適應過如常日子

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

kerotan 發表於 23-7-24 12:18
甲狀腺可擴大到锁骨架?手術前已知嗎?
請教不用联針是否因傷囗细?

手術前都唔知㗎,開咗刀才發現。
我估甲狀腺手術多數都唔使縫針,我而家傷口大概5cm長

珍珠宮

kerotan 發表於 23-7-24 12:24
医生肯仔细跟進真好,廿年都由政府跟進嗎?有结節多年会有壓力吗,還是會適應過如常日子
...

其實係開頭有覆診,後來我自己都覺得太煩唔理佢,一直平安無事。如常生活,係近年我有其他嚴重長期病,一次檢查又再搵返甲狀腺結節個問題,醫生話以前無事,而家身體差,未必一定無事,安全啲跟下,如是先再排期check下

侯爵府

2024年龍年勳章

wan_sosin 發表於 23-7-24 12:53
其實係開頭有覆診,後來我自己都覺得太煩唔理佢,一直平安無事。如常生活,係近年我有其他嚴重長期病,一 ...

人生都是这样经歷重重
唯有调整心態好好面对
在bk 常看到不同的分享
每個人雖不同但郤都一样要跨過去
祝福大家能带着平安的心境去面对

珍珠宮

kerotan 發表於 23-7-24 14:09
人生都是这样经歷重重
唯有调整心態好好面对
在bk 常看到不同的分享

你講得啱!

還好我已經係執返條命,否則已經唔係世上,只係變長期病患,大家都要開開心心好好去過生活

侯爵府

Anpanmama 發表於 23-7-24 12:30
手術前都唔知㗎,開咗刀才發現。
我估甲狀腺手術多數都唔使縫針,我而家傷口大概5cm長
...

想問下,你確診後排期用左幾耐時間先排到手術呀?

翡翠宮

babytszkin 發表於 23-7-31 21:40
想問下,你確診後排期用左幾耐時間先排到手術呀?

其實排手術好快,我反而係覺得唔需要又無乜唔舒服,所以一路都拖住唔做手術住,咁呢一兩年覺得嗰個位大咗,都擔心有病變,咁不如趁年紀唔大復原得快啲不如早啲做咗手術去。
決定做手術排期大概三個月,之後大概個幾月,手術室有位,醫生問我想唔想早啲做,唔該晒我兩日後入院做手術!

侯爵府

Anpanmama 發表於 23-7-31 21:58
其實排手術好快,我反而係覺得唔需要又無乜唔舒服,所以一路都拖住唔做手術住,咁呢一兩年覺得嗰個位大咗 ...

多謝你回覆 我有1粒1.8cm實心核6月抽針7月話系有非典型細胞,7月抽多次針而家call我8号返去睇報告
睇怕都系惡野多,我見其他jm出去做個個都10幾萬埋单 真心自己冇咁多錢
睇到你post我安心好多
希望我都一切順利啦

男爵府

回覆樓主:

想問你地係搵番專科醫生驗定出面體檢驗呢?

翡翠宮

babytszkin 發表於 23-7-31 22:04
多謝你回覆 我有1粒1.8cm實心核6月抽針7月話系有非典型細胞,7月抽多次針而家call我8号返去睇報告
...

我暫時嘅後遺症,就係聲帶受影響,講嘢冇以前咁大聲, 平日生活上問題不大,但去到人多嘅地方講嘢會好辛苦,因為人哋聽唔到

侯爵府

Anpanmama 發表於 23-7-31 22:10
我暫時嘅後遺症,就係聲帶受影響,講嘢冇以前咁大聲, 拼音生活上問題不大,但去到人多嘅地方講嘢會好辛苦 ...

小事,好快會冇事

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊