自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

zitamamama 發表於 23-6-17 00:15
會唔會又係比班綜援人士

多數係,新移民下一代比較多需求呢類服務。而且果啲所謂嘅非牟利機構如施麗珊果間,一定會幫佢地爭取,佔哂啲名額,所以呢項服務,多數淪為綜援家庭嘅水泡,幫唔到啲雙職父母。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ry 發表於 23-6-17 08:31
我用過,唔係義工,果D導師受薪的
但收費一D都唔平,當年都$2xxx(所謂低收入家庭就平), 仲貴過補習社
當平常 ...

我女做過
佢就係導師,受薪果個,大學生$50個鐘
其餘「導師」全是義工

係咪間間NGO都咁cheap就難講啦,不過我可以講,係有NGO咁做

大宅

又一浪費政府資源之舉.
9900萬, 受益人3000. 平均每月3300元(以每年十個月計).
由於托管在學校, 理論上是不需要租金. 每月3300元過於昂貴.

琥珀宮

fupigpig 發表於 23-6-17 09:51
同意到極,類似叫功課輔導班,已經月費只係幾百蚊,有資格乜乜區本計劃又再平d。
求其一份工都好難夾學校 ...

基本上係比冇人係屋企照顧細路嘅家長

琥珀宮

kksam 發表於 23-6-17 11:02
又一浪費政府資源之舉.
9900萬, 受益人3000. 平均每月3300元(以每年十個月計).
由於托管在學校, 理論上是不 ...

又比外判賺左

子爵府

+5熱血勳章

Charlotte_mom 發表於 23-6-17 10:48
我女做過
佢就係導師,受薪果個,大學生$50個鐘
其餘「導師」全是義工

咁應該間間NGO做法都唔同
我果講果間都係NGO,仲要同學校有關係,但全部導師都係受薪
如果暑假冇人湊,返去仲貴記得當年好好係$xxxx

珍珠宮

維仔媽媽 發表於 23-6-17 07:49
課後託管系只託管本校生還是外校生都可以託管???
如果小朋友在屋企附近的地方託管,就方便家長收工後湊 ...

長假期真係好需要託管。
邊間公司可以接受員工逢聖誕節、復活節、暑假長休幾星期?!

水晶宮

咁多資源,弱勢其實都幾強勢

伯爵府

feifei_baby 發表於 23-6-17 00:45
同俾錢去功課班差不多,最多平啲,解決唔到長假期冇人看管的問題,最終都係自己湊/請工人
...

長假期又另計..。尼個系連平日都話返吾到嗰D /只能返半日。

伯爵府

Minnie2010 發表於 23-6-17 14:42
長假期真係好需要託管。
...

有~兼職~。當然工種/人工亦有限,叫做幫補吓屋企,又可以自己照顧到細路(當年我系甘)
唔做一蚊都冇,做咗叫有幾千蚊用(叫做冇咁廢)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Minnie2010 發表於 23-6-17 14:42
長假期真係好需要託管。
...

早幾年弟婦返份工,佢自己唔爭氣,見工時託塔都話無問題(屋企人幫手),到放長假就話屋企人返大陸要湊仔
跟住正常地俾人請走啦!

珍珠宮

mandy952 發表於 23-6-17 13:25
基本上係比冇人係屋企照顧細路嘅家長

都有種家長自我感覺良好,家長喺屋企㗎,俾幾百蚊覺得仔女去左「補習」又交齊功課,咁囉!

男爵府

ccy1234 發表於 23-6-17 08:13
學校自己搞返都好既,咁縮班都唔洗減人手。依家街外都難請託管導師。亦都更加方便照顧自己學生。
...

唔會學校老師做埋。
其實有啲學校一向有呢類服務,外判的,要收費,自由參與。
而家推呢個,好似又係基層優先

男爵府

tamama2007 發表於 23-6-17 16:05
唔會學校老師做埋。
其實有啲學校一向有呢類服務,外判的,要收費,自由參與。
而家推呢個,好似又係基層 ...

學校老師都要負責行政,關愛基金都係基層優先,當然係學校做好過機構做,班細佬會乖d易教d。

子爵府

虎到金來勳章

呢類服務應該係俾雙職家長優先, 否則就無晒意義。至於會唔會跟功課, 温測驗, 無既時候就會有人嘈點解無, 到有個陣, 又話效果唔好, 好難滿足全部人既要求。

王國長老

fupigpig 發表於 23-6-17 15:56
都有種家長自我感覺良好,家長喺屋企㗎,俾幾百蚊覺得仔女去左「補習」又交齊功課,咁囉!

...

我仔以前讀全日制幼稚園
學校有延展,可延到6點,7點,8點
聽講有家長,明明在家,但就申請延展食埋晚飯至返屋企,「因為個仔在家唔肯食飯」
我心諗,老師多得你唔少,人哋都有家庭㗎,無需要就咪咁啦

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 23-6-17 16:21
我仔以前讀全日制幼稚園
學校有延展,可延到6點,7點,8點
聽講有家長,明明在家,但就申請延展食埋晚飯至 ...

大把呢種家長,咁憎仔女喺屋企,而佢哋又多數唔止生一個喎!
我女都做過功課班導師,佢已經係私人補習社(而家成$2xxx近$3000 月費),佢未夠一個月就唔做,頂唔順,佢話小朋友嚟自不同學校,個個功課不同,而佢哋亦一致能力遠低於自己個年級,我女話就算單對單私補都有排追嗰種,根本喺2小時對6-8個係「冇得教」,而點解佢哋好似日日交齊功課呢??根本家長都唔care點解只求每日對少兩三個鐘⋯

子爵府

pauline_c 發表於 23-6-17 00:16
一直都有,以前叫功課班

係,但質數麻麻

王國長老

fupigpig 發表於 23-6-17 16:40
大把呢種家長,咁憎仔女喺屋企,而佢哋又多數唔止生一個喎!
我女都做過功課班導師,佢已經係私人補習社( ...

私人補習請人幾乎最低工資,只叫比NGO好少少
我都唔明佢哋點keep住請到人

琥珀宮

fupigpig 發表於 23-6-17 15:56

...

有一定好過冇,每人需要唔同

首頁

尾頁

跳至