自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

大宅

回覆樓主:

如果係住粉嶺,上水去蓮塘真係好近。政府應的減外粉嶺,上水街市租。

珍珠宮

birdbird 發表於 24-5-12 20:33
2蚊車係去到香港的口岸,未算跨境
港鐵都不是跨入大陸啊

珍珠宮

Goldfat 發表於 24-5-12 20:37
如果係住粉嶺,上水去蓮塘真係好近。政府應的減外粉嶺,上水街市租。

不用,2蚊不可去口岸,最多半價就可了

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我睇到有人話:買一次食幾日,食完再上。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

amy730 發表於 24-5-12 19:55
長者來回車費8蚊,深圳地鐵免費,街市又大又平,對香港街市真係有沖擊
...

影響實有,但唔好講到咁大影響。我頭先先同老公講,上面買餸其中一個優勢就係少少都肯賣比你,只要佢切到磅到都會賣。但香港完全唔係囉,成日話最少要買幾多。有時真係食唔晒又唔擺得果d,咪即係叫人唔好幫襯

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

978212 發表於 24-5-12 20:39
我睇到有人話:買一次食幾日,食完再上。

係咁就有數圍

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有無人幫襯過啲燒肉?好唔好食?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

19801980 發表於 24-5-12 20:35
我幾次北上消費,無見過有香港人買餸返香港喎!我心中嘅買餸,係菜呀、瓜呀、牛肉呀、豬肉呀、魚呀。
那些 ...

我同你理解一樣,燒肉,燒鵝,白切鷄之類算唔算買餸?

水晶宮

werty 發表於 24-5-12 20:08
2蚊車根本唔應該cover 過境交通,完。

同意

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

werty 發表於 24-5-12 20:08
2蚊車根本唔應該cover 過境交通,完。

係,政府應該要正視

水晶宮

BKFinder 發表於 24-5-12 20:37
港鐵都不是跨入大陸啊

樂悠卡坐港鐵到羅湖/落馬洲的車費不止兩蚊。

別墅

my005 發表於 24-5-12 20:43
有無人幫襯過啲燒肉?好唔好食?
一啲啲㗎咋
有啲都一陣味

男爵府

香港好多地方買餸唔貴,但可以講粉嶺和上水街市買嘢幾貴,尤其是蔬菜水果

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

uwjs 發表於 24-5-12 20:51
一啲啲㗎咋
有啲都一陣味

有味架? 咁唔敢試囉。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

my005 發表於 24-5-12 20:56
有味架? 咁唔敢試囉。

我係蓮塘買過好多次,次次都好香脆。

別墅

my005 發表於 24-5-12 20:56
有味架? 咁唔敢試囉。
質素參差
最好有朋友食過又好味介紹買
唔係都係搏㗎咋

侯爵府

我媽住柴灣,佢真係個個星期用2元上大陸,但就冇買餸,係去飲下茶,行過圈咁。有次去完買了個玩具仔比我女,有啲甩色,佢話明天上去換,其實個玩具只係20元,我話算啦咁煩,佢答我,有咩所謂,坐車咁平,而且有的是時間。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

小艾美 發表於 24-5-12 20:59
我媽住柴灣,佢真係個個星期用2元上大陸,但就冇買餸,係去飲下茶,行過圈咁。有次去完買了個玩具仔比我女 ...

好多時間喎!

琥珀宮

kittylam 發表於 24-5-12 20:58

我表妹上去玩完,都買燒味或雞回香港俾屋企加料。

珊瑚宮

kittylam 發表於 24-5-12 20:58

可唔可以介紹係蓮塘邊間呀? 唔該晒。

首頁
12345...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊