自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我囡廿歲都差吾多,我直情吾煮飯,我同佢講一人一部電話得啦,食電話囉!我都想要me time.最緊要忍得亂,那渣,冇啖好食,叫佢自己淥麵,有菜係雪櫃有需要自己洗,我會出街迫開下(費事心軟)

直頭覺得自己係酒店廁所亞姐,次次大小姐用完要掃地下頭髮,抹塊鏡和枱面。其它家務由買餸抹地洗碗都好似係屬於我既,所以我玩罷工,如果吾合作小小野都吾幫手做,衫都要幫佢洗!

侯爵府

2024年龍年勳章

我諗要睇子女性格同年紀
仲有一向大家關係係點
我性格本身硬頸
如果我細個時父母用一啲對抗性手段迫我就犯
我諗我會迫不得已就範
但個心會唔服,更加計較
我媽當年有本小氣簿
記錄低所有我曳或者得罪佢既事
仲會家長日係老師面前數落我唔做家務
我到依家都覺得呢個行為超恐怖
所以大咗關係都唔會好親密

利申:對待唔同性格既仔女用唔同方法,唔係講緊其他人提議既方法唔好

男爵府

Gorgor0612 發表於 24-5-25 00:28
咩叫道德綁架?佢咁講嘢好過份喎!佢做返一家人自己嘅本份咋喎! 衫佢自己洗?飯佢自己煮?房佢自己收拾? ...

多謝各位

大宅

mkmama21 發表於 24-5-25 00:21
十幾歲

因為細個對工人多,缺少教育咩係責任感同原則,每個家庭成員都應該承擔返能力範圍事務,分工合作。不過十零歲唔係好大,仲可以教下佢哋要有感恩之心,如果20幾歲就基本冇得教

男爵府

冰震奶茶 發表於 24-5-25 00:43
因為細個對工人多,缺少教育咩係責任感同原則,每個家庭成員都應該承擔返能力範圍事務,分工合作。不過十 ...

多謝各位

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

mkmama21 發表於 24-5-25 00:41
佢地全部冇做,仲讀緊書,拎緊零用錢。
我以前太注重佢地D學業成績,只叫佢地專注學業。有工人時,家務我 ...

其實有D家務又未必要日日做!試下慢慢逐步叫佢哋幫下,收自己衫摺自己衫先,基本嘢!唔收衫冇衫著,唔燙校服皺掹掹,要忍手千其咪幫手! 重要好心平氣和話佢知唔係道德绑架! 係感情勒索 ,呢D係基本家庭成員自己嘅責任,將來有日佢都要自己做,母親冇可能永遠照顧到

大宅

yauchuchu 發表於 24-5-25 00:06
我細路都工人湊大
佢地10歲開始我無再請工人
反而佢地學識煮飯做家務

细路10歲後停用工人,明智呀!我都後悔請工人太耐。

珍珠宮

mkmama21 發表於 24-5-25 00:14
係,我都咁樣話佢目無尊長,佢地答我:你地D亞洲父母,最識用道德绑架。我激到核爆!
...

經濟制裁
個個都係要用勞力換經濟,佢哋如果已經小學畢業就冇得例外
唔煮大家都唔好食,唔洗佢哋啲衫等佢哋冇得著,俾佢哋夢想成真!
如果係年輕人有咁嘅行為,父母需要一齊討論問題所在

子爵府

2024年龍年勳章

我是家庭煮婦, 我一手一腳湊2 個仔女, 雖然佢地都吾做家務, 但我吾會容許佢地咁無禮貌. 豬隊友有無訓示下佢地, 如果無, 我會正式罷工, 平時俾開的零用錢照舊俾, 因為未夠18歲, 仍然有責任養, 但吾洗衫, 吾朗衫, 吾煮飯, 吾換床單, 有昆蟲自理, 吾洗廁所, 吾會補充洗頭水等的日用品, 叫佢地自己用零錢買, 更加吾會供應一日三餐 及零食, 各自食, 自已想煮就煮給自己食. 有本事自己出去搵錢, 要等佢地知道幸福的家不是必然的.
仲有吸塵抹地, 淨係自己間房, 飲水杯都各下自理

大宅

回覆樓主:

仔女自細都係咁講野?

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

直接叫佢哋做,佢哋可以點唔做?得十幾歲,仲靠緊屋企養,個家佢哋都有份,點到佢哋話唔做就唔做?如果咁,最多煮餐飯佢哋食,但食完佢哋自己執自己洗,另外洗衫、晾衫、熨衫、洗換床單….. 全部唔好幫佢哋做,無校服著佢哋自己諗辦法,真係唔可以縱容佢哋當亞媽係工人,如果唔快d糾正,佢哋愈大愈老馮,咁你就會做足一世工人了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

mkmama21 發表於 24-5-25 00:53
我细時,爸媽都要返工,但我都知佢地咁辛苦工作,係為咗養大我地,為屋企,所以都孝順,點解而 ...

養佢比錢就得! 唔洗煮! 唔洗服侍佢.... 問返佢,作為家庭成員佢有咩責任?心平氣和傾下

男爵府

回覆 mkmama21 的帖子

用外傭嘅利弊 , 無法子 … 習慣 ~

珍珠宮

回覆樓主:

咁就唔好做囉,等佢哋試下屋企唔係自動有飯食,啲衫唔會自動洗好疊好,傢俬呀厠所呀唔會自動清潔。。。

伯爵府

datejust 發表於 24-5-25 00:06
幾多歲? 咁講嘢,目無尊長!
忍心唔好理佢哋啲嘢,唔好幫佢哋,零用都唔俾!
...

大個唔得惦

公爵府

mkmama21 發表於 24-5-25 00:41
佢地全部冇做,仲讀緊書,拎緊零用錢。
我以前太注重佢地D學業成績,只叫佢地專注學業。有工人時,家務我 ...

如果仲讀緊書咁真係好過份!我以為佢哋係大個做緊嘢,放工攰唔願做,我娘家都係咁,所以全部大人都要請工人。

子爵府

2024年龍年勳章

咩生我要養我, 實在太嬲了, 對吾住jm, 得罪得罪, 替你肉赤, 讀書叻到飛天都無用, 係要俾教訓佢地, 俾番基本的零用錢好了, 你話 養你 可以餐餐杯麪, 吾駛對你咁好

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女都15歲,我鬧左幾次而家會洗衫,仲會幫我洗埋,因為我要分開幾機洗,好麻煩
吸塵,掉垃圾,照顧隻貓,洗碗就用洗碗機,床單我都要佢自己換。
利申冇用過工人
感激遇上你~

大宅

mkmama21 發表於 24-5-24 23:53
以前仔女細,有用工人,而家佢地大咗,加上經濟及住屋環境,冇再用。
我本身要返工,都忙,要OT,但我都包 ...

咁樣...唔比零用錢啦…點比得落手

伯爵府

2024年龍年勳章

mkmama21 發表於 24-5-25 00:53
我细時,爸媽都要返工,但我都知佢地咁辛苦工作,係為咗養大我地,為屋企,所以都孝順,點解而 ...

佢哋道德綁架你,話係你責任。唔煮飯只提供米叫佢哋煮。

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊