烹飪搵食

跳至

首頁
12345...14

尾頁

伯爵府

Re: 高速煲(每日一煲)

我都心思思想買一個,因為鄰家太太又係話好好用,不過,我亦係擔心安全的問題。
我想問下你地係咪真係慳好多火?因為煤氣費真係好貴,但我又好鐘煲野飲。

大宅

歌莉亞 寫道:
我都心思思想買一個,因為鄰家太太又係話好好用,不過,我亦係擔心安全的問題。
我想問下你地係咪真係慳好多火?因為煤氣費真係好貴,但我又好鐘煲野飲。

我都係買咗無幾耐咋, 不過起初又係好似妳咁, 驚危險, 但經職員再三講解, 明白咗點用, 依家我就後悔買咗單煲, 最好就係買一大一小, 一個煲湯一個炆嘢, 真係慳好多火, 以前我好憎煲蔗水, 因要煲三個鐘, 但有咗壓力煲後, 9個字就攪掂, 仲好好味添, 夏天都唔會煲到成間屋熱晒, 所以妳都唔好心思思la, 快d買番個 :lol:

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我都係買咗無幾耐咋, 不過起初又係好似妳咁, 驚危險, 但經職員再三講解, 明白咗點用, 依家我就後悔買咗單煲, 最好就係買一大一小, 一個煲湯一個炆嘢, 真係慳好多火, 以前我好憎煲蔗水, 因要煲三個鐘, 但有咗壓力煲後, 9個字就攪掂, 仲好好味添, 夏天都唔會煲到成間屋熱晒, 所以妳都唔好心思思la, 快d買番個
=============================
我都認同
我今日煲迷姦水(竹蔗茅根水)

大宅

請問高速煲邊度可買...唔該..

大個仔啦~~~

伯爵府

AKWOK
請問在那裡買最抵?一大一小是指什麼?它跟真空煲有何分別?我真的很想了解多一些,想於新年前買一個。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我就係吉之島買
趁佢有折上折買仲抵
我買既時候佢送平底鑊
唔係送細煲,有d蝕tim :-P

真空煲就用較多時間,
將所有材料煲滾,然後放係個真空既煲裡面焗
幾個鐘後就拎出黎再煲一陣,加鹽就得

而高速煲同普通煲 煲野既形式一樣
只係個煲構造就密封d
空氣流失就少d同慢d(等於壓力)
所以時間比普通煲快一半以上,
同埋煲湯d水係唔會蒸發超過一碗

有時我煲湯過左時,d渣係冇晒味,
或者蚊肉過左時,d肉就會好林,冇晒口感

至於危險問題,我個人就買特福
因佢出產高速煲50幾年都冇任何爆炸事故發生
同埋我真係唔記得熄火,它都唔會因壓力過多而爆煲
只會熱溶左個膠邊解壓
另它設有計時器,我就更加放心

不要買國產

其實入廚房煮野唔記得熄火,都唔應該煮野
那是最危險既:lol:

大宅

There were many accidents reported on using this utensil, don't you afraid of it?

大宅

歌莉亞 寫道:
AKWOK
請問在那裡買最抵?一大一小是指什麼?它跟真空煲有何分別?我真的很想了解多一些,想於新年前買一個。

早前kern有做套裝, 大8.5L小 4.5L , 只得一個加壓蓋及玻璃蓋, 當時自己未用過, 所以唔敢買, 剩你買咗8.5L, 點知用過就覺佢非常之好用, 依家咪後悔LAW.
它跟真空煲有何分別?
真空煲時間要好耐, 但高速煲會係好快的時間完成, 好似我早前用半小時, 炆完一條兩斤重的牛脷, 老公仲話好淋好好味, 又試過用半小時煲紅豆沙, 真係起晒沙的.
貪方便的我當然選高速煲.

大宅

南杏北杏蜜棗,栗子,紅蘿蔔,粟米煲唐排

姜汁番薯糖水

大宅

Which brand is the best? Is Kern? how much if I want to have one big & one small? Can I buy it in Jusco?
Also, what difference between Vaccum Boiler and this one? Please advise

珍珠宮

早排我都睇過(係lee道)有關'真空'及'高速煲'既分別.
佢地話'高速煲'煲出黎既湯係同用火煲既老火湯無分別.
而'真空煲'煲既湯就係淡左d.

我老公都擔心安全問題
如果我都會賣'特福, 都係因為佢歷史耐.

上個星期'吉之島' 做特價時,
'特福' 8 公升特價$910 再有九折
10 公升特價$1080 再有九折

大宅

I am now using Vaccum Boiler and I usually boil 20 to 30 mins first and put in the Vaccum holder and when I started to cook the dinner, I boiled it again for at least 30 minutes and I find it is OK

For a family of 3 to 4, how big the size should I buy?

大宅

I went to Jusco last night and find all brands are having discount. But the price for KERN is cheaper than the others, is it safe for it?

Also how much for a set for 1 big and 1 small for the promotional times, please advise.

大宅

bau 寫道:
I went to Jusco last night and find all brands are having discount. But the price for KERN is cheaper than the others, is it safe for it?

Also how much for a set for 1 big and 1 small for the promotional times, please advise.

我都買咗kern, 佢係高速煲中最平的, 鋼水我覺得幾好, 安全應該無問題, la道好多媽咪都用佢, 我都係見有口碑先買佢, 我之前係千色店買的, $六百幾, 套裝好似八百蚊, 不過唔係成日有得做的, 買煲時最好有promoter, 可以叫佢比折, 加上有嘢送, 有咩唔明, 問到明為止, 其實8.5L都夠一家四口用, 買得太細唔係幾好, 好容易滾到周圍都係.

大宅

It is now having 20% discount and I remembered that it still cost around $700+ for 8 L.

Anyone who knows where I can buy a set with around $800.

Also, any website for this brand

別墅

請問高速煲可否當燉盅用?比如整鹿容..花膠等??謝謝.

大宅

Just want to know whether the nutrients will be not as good as normal cooking?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

今日去吉x島買左kern 8.5L 高速煲, $569. 大家有冇食譜提供? thanks!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

mclam 寫道:
今日去吉x島買左kern 8.5L 高速煲, $569. 大家有冇食譜提供? thanks!!

請問有無玻璃蓋及膠圈送呀???

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Akwok 寫道:
[quote]
mclam 寫道:

請問有無玻璃蓋及膠圈送呀???[/quote]

送左其中一款咋, 我揀左玻璃蓋, 因為我怕膠圈放得耐會老化.
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

首頁
12345...14

尾頁

跳至