跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔知係未真係有意思, 定係是旦一個印. 不如問下, 如果係有意思, 我自己會覺得對細路仔的信心好有打擊, 老師咁做, 真係情願唔好蓋印好過, 比我囡實問. 其實可唔可以同老師提議下, 用D冇字的印, 蓋唔同數量表做得有幾好.

原帖由 BBTWIN 於 09-10-20 16:49 發表
今日學校寫數字"2", 細孖雖然寫到, 但唔靚, 有d仲寫到似個Z. 所以擦完又擦. 不過最後佢都寫到似樣o既2字. 但係我巳死了N個細胞. 仲有就係今日派返之前o既中文字功課簿. 佢地巳寫了一,二, 十, 土, 王. 老師o係細女寫 ...

翡翠宮

好媽媽勳章

我估老師唔係咁意思... 不如問清楚...
老師應該係獎勵式蓋印.... 靚先有印, 數量越多越靚....

別墅

hi BBTWIN

我諗我囡係你孖b k1時嘅同學仔。

關於個d印仔, 我估計只要有做功課,老師一定會俾。事關我從來唔理亞囡寫字(佢唔俾我望住佢寫:;pppp: ),有時真係寫到好醜樣,個版功課一樣有印仔架

原帖由 BBTWIN 於 09-10-20 16:49 發表
今日學校寫數字"2", 細孖雖然寫到, 但唔靚, 有d仲寫到似個Z. 所以擦完又擦. 不過最後佢都寫到似樣o既2字. 但係我巳死了N個細胞. 仲有就係今日派返之前o既中文字功課簿. 佢地巳寫了一,二, 十, 土, 王. 老師o係細女寫 ...

大宅

我仔仔國際學校,所以已寫了Aa-Zz,數目字1-10也會寫,但當然不太漂亮吧!
最重要他懂得串自己的英文名字呢!

大宅

原帖由 peaceaa1122 於 09-10-20 23:19 發表
唔知係未真係有意思, 定係是旦一個印. 不如問下, 如果係有意思, 我自己會覺得對細路仔的信心好有打擊, 老師咁做, 真係情願唔好蓋印好過, 比我囡實問. 其實可唔可以同老師提議下, 用D冇字的印, 蓋唔同數量表做得有幾 ...

最後我都冇問老師, 因為我想通左. 我自己就覺得阿女其實寫得唔太差.而且係細女, 算係甘. 唯有幫佢做好自己. 有時老師都有蓋個章仔讚細女寫得好. 所以我想佢都係講事實. 不過第一次見到呢個蓋章真係有唔開心. 不過最緊要佢唔好將我細女同d同班大仔大女比就得, 甘比實係差d. 我細女果班, 有個1月份出世既男仔. 足足差9個月, 點比呢????? 好彩我對女真係好鬼bb, 唔太在意老師比咩comment佢地 .

大宅

原帖由 jolo 於 09-10-22 12:22 發表
我估老師唔係咁意思... 不如問清楚...
老師應該係獎勵式蓋印.... 靚先有印, 數量越多越靚....

其實個印如果唔睇清楚, 都唔知係有意思. 因為係一個Hello Kitty印, 印住真遜兩個字. 老師通常只比一個印, 有時只有公仔, 有時就公仔+good字. 有字就通常係讚或者彈. 不過我都唔mind羅. 事實係兩個女寫字係越來越進步, 最緊要做好自己者.

大宅

原帖由 jsbaggio 於 09-10-30 01:38 發表
hi BBTWIN

我諗我囡係你孖b k1時嘅同學仔。

關於個d印仔, 我估計只要有做功課,老師一定會俾。事關我從來唔理亞囡寫字(佢唔俾我望住佢寫:;pppp: ),有時真係寫到好醜樣,個版功課一樣有印仔架

hi,

唔知你係咪我心目中想果位媽咪呢????我對孖女k1時巳分班, 唔知你囡囡係同我細女定大女同班呢???不過唔方便係度透露身份 . 你囡囡唔駛你理佢d功課咪好羅. 我都想慢慢抽身等佢地自己做. 佢地而家係寫得越黎越好, 不過有時都發下寫字"溫"比我狂鬧寫字醜樣.唔好我一定要擦. 擦到我滿意為止. 老師每次都會比印仔,不過係有意思架. 佢覺得唔好會比唔好o既印. 第一次收到真係會唔開心, 因為自問阿女寫得真係唔太差. 不過想深一層, 老師都有蓋好o既章比細女, 可能佢覺得真係寫得唔好先比甘o既評價. 最近家長會, 細女老師話細女幾好叫我唔駛擔心. 我都有問過寫字問題, 佢話小朋友仲細手力未夠係正常, 大d會好d .

...

別墅

回覆 1# BBTWIN 的文章

BBTWIN

呵呵, 我真係分唔到你對孖囡。我囡K1 時係讀1班嘅。

我覺得呢間KG賣點係讓小朋友愉快學習,所以直覺佢地唔會用呢D印仔去打擊小朋友嘅自信心囉。anyway, 我囡重未識問,所以都無乜影響佢。

你係未全職mama,睇1個小朋友做功課已經好倦,但你要double effort,都真係幾辛苦!

對我來講,只要佢係用心機做,除非真係寫得好唔似原先個字,否則我唔會主動擦佢。有時候我都覺得ok, 但係佢自己話唔靚,要擦再寫過

大宅

原帖由 jsbaggio 於 09-11-29 00:42 發表
BBTWIN

呵呵, 我真係分唔到你對孖囡。我囡K1 時係讀1班嘅。

我覺得呢間KG賣點係讓小朋友愉快學習,所以直覺佢地唔會用呢D印仔去打擊小朋友嘅自信心囉。anyway, 我囡重未識問,所以都無乜影響佢。

你係未全職mama,睇1個 ...

jsbaggio,

你個囡囡係同我大女同一班架. 當初放工返黎要兼顧兩個女功課, 佢地又岩岩開始寫字. 我又係一個冇耐性的媽咪, 真係有d吃力. 好彩佢地都catch up算快, 而家真係好好多. 其實都唔知點解老師會比個甘既印仔, 大女未試過架. 可能細女老師比較有要求掛. 佢認為唔靚就比較直接. 但對我黎講我就覺得細女算可以. 所以我唔會再介意羅. 不過我會同我細女講如果你寫得唔靚, 老師會唔開心. 甘佢又會比心機寫字 . 係呢, 黎緊好快到我地d女參加派位, 你有咩預備呀??可唔可以分享一下呢?

大宅

我囡囡有

大宅

原帖由 anitapooh 於 09-12-1 00:20 發表
我囡囡有

anitapooh,

你囡囡同我細女同一間學校同一班嗎 你囡囡有, 係指老師比個"真遜"既印仔嗎 不過, 其實我覺得細女班主任都唔錯. 可能佢係想我令細女寫得更加好o者. 細女都好鐘意呢個老師 .

別墅

我個囝現在寫的中文好, 我覺得對佢黎講好似好難, 但佢都可以寫得到, 好似有商,店,使,清,消,魚......, 好多筆畫, 所以唔係太靚我都會接受
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://lb4f.lilypie.com/j8Qsp8.png[/img][/link]

首頁

尾頁

跳至