嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我都好想知, 可否pm給我??thanks!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

我都想知, 麻煩pm埋我, thanks.

複式洋房

Hi leedy,

煩你可以 pm 中醫資料給我嗎

謝謝

原帖由 leedy 於 10-3-11 01:08 發表
舊年我同阿女有做過三伏天 & 三九天天灸。
係舊年萍果日報既天灸報導果個中醫師到做 ( $450 做 3次) ,阿女 d 鼻敏感,特別係哮喘真係好番好多。

三伏天係夏天做,三九天係冬天做。
資料已 pm 你。 ...

別墅

我都好想知, 可否pm給我??thanks!!

公爵府

原帖由 rr925 於 10-3-10 13:20 發表
請問有無人知2010年三伏天 & 三九是何時要做?
2009知道有這方法時已過了時間.
2者其實有咩分別?
如果想今年做有無邊間中醫館可以介紹下.

天灸是中醫的一種特別療法,能充份體驗天人相應的特點。借天地的陽氣,來溫補人體自身之陽氣,從而治療虛寒病。作天灸的最佳時間,是每年的「三伏天」和「三九天」。三伏天正當盛暑,夏至之後漸漸入秋,天空金氣收歛,將陽氣降下,瀰漫地面,卻又未進入地底的時候,以曆法計,是夏至後第三、第四和第五個庚日,大約在立秋、處暑附近 (今年的三伏天是初伏陽曆7月19日、中伏7月29日、和末伏8月8日)。這時地面陽氣最盛,熱力迫人,正是扶陽祛寒的好時機。三九天是冬至後的第一、第二和第三個九天 (即陽曆12月31日、翌年1月9日和1月18日)。這是太陽寒水與厥陰風木交替的日子:陽氣本身封藏地下,過了冬至,雖然地面仍然冰寒,但地底之陽已開始萌動,企圖升上地表。兩組日子,一在暑季陽氣最盛之時,一在冬季陽氣最衰而即將來復之際,這時在正確的穴位貼上補陽之藥,最是扶補臟腑陽氣最好的時候,這便成了天灸,順天時所施的灸法,充份凸顯了中醫重視天人相應的特點。天灸所適用的病,當然是該臟腑的虛寒之病,以臨床所見,哮喘、氣管敏感、鼻敏感、消化力不足、長期泄瀉等等。

很多中醫診所都有得做的
費用大約$150 - $200 一次

洋房

係舊年萍果日報既天灸報導果個中醫師到做 ( $450 做 3次) ,阿女 d 鼻敏感,特別係哮喘真係好番好多。

Hello Leedy,

My son and me always has 鼻敏感, can you pls
also PM 資料 to me?

Many thanks!

大宅

請問你囡囡幾多歲?

大宅

之前我話同阿女有做過三伏天 & 三九天天灸果間診所(即係萍果報報導果間)地話今年冬至三九天灸日子係:

(1) (1) 22.12.2010
(2) (2) 31.12.2010
(3) (3) 9.1.2011

鼻敏感、氣管敏感 & 哮喘 jm 請留意

大宅

Hi leedy,

你囡囡做過三伏天 & 三九天天灸果間診所(即係萍果報報導果間),喺邊度?可否PM我呀?
我囝囝喺東x醫院做三伏,啱啱打去問,佢哋無三九做喎!

原帖由 leedy 於 10-11-22 01:41 發表
之前我話同阿女有做過三伏天 & 三九天天灸果間診所(即係萍果報報導果間),佢地話今年冬至三九天灸既日子係:

(1) (1) 22.12.2010
(2) (2) 31.12.2010
(3) (3) 9.1.2011

有鼻敏感、氣管敏感 & 哮喘既 jm 請留意 ...

子爵府

可否pm給我, 謝謝

男爵府

好媽媽勳章

回復 30# healtheworld 的帖子

可否send d 資料比我呀

子爵府

原帖由 kitty1222 於 10-11-26 11:19 發表
可否send d 資料比我呀

唔該 send 埋比我?

複式洋房

Can u send some info for me, [email protected]
Thank a lot

大宅

BK Milk勳章

唔該 send 埋比我?

大宅

唔該 send 埋比我?Thanks!

別墅

有關三伏天 & 三九

原帖由 Ilovetungtung 於 10-12-1 14:01 發表
唔該 send 埋比我?Thanks!

我做開嗰間啲醫生都幾好, 响旺角區.
如果你哋有需要的話我都可以pm比你哋...

我個女做咗兩年, 鼻敏感都有明顯既改善.
而且佢係早產bb, 所以我都有繼續同佢調理吓.
等佢身體抵抗力好啲.

複式洋房

Pls pm me the information. Thanks.

男爵府

Pls pm me , thx a lot!
原帖由 RonWeasley 於 10-12-13 13:35 發表

我做開嗰間啲醫生都幾好, 响旺角區.
如果你哋有需要的話我都可以pm比你哋...

我個女做咗兩年, 鼻敏感都有明顯既改善.
而且佢係早產bb, 所以我都有繼續同佢調理吓.
等佢身體抵抗力好啲. ...

複式洋房

Pls pm me the information or send by email
[email protected], thanks!!!

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

唔係過來倒米, 但我係過來人, 我細時鼻敏感極嚴重, 依d治療, 乜野中醫、西醫、三伏天、穴位、按摩.....好多都做晒, 我直頭上大陸的大型中醫院做添, 但功效都係一般, 好一輪下年又係咁。

但最終發現以下做法先治標治本:
1. 要保暖, 最例如唔好冷親背脊(後頸對下的位置)
2. 盡量遠離致敏原, 例如塵、毛毛、棉絮、花粉等, 保持屋企乾淨無塵(我成用濕布周屋抺,同埋勤力換床單架!)
3. 多d外出吸收新鮮空氣(依個方法真係好好好好架!我之後搬入粉嶺住左一排, 好左好多!無得搬的話就去行下公園啦!)
4. 食得好、訓得好、做運動(依d個個都識講, 但我都知做到好難, 各位盡力啦!!)
5. 唔好俾小朋友成日躲係屋企/只係行百貨公司涼冷氣, 出多d街活動多d。

多謝我家人由細就鼓勵&陪我做以上的事, 令我長大後不藥而癒!!各位父母, 你地都要加油呀!!

首頁

尾頁

跳至