想生BB

跳至

首頁
12345...80

尾頁

大宅

Re: 打算生屬狗BB的姐妹,就來可以開工啦!!!!!!!!!!!

李吳知道 寫道:
Hello! 我同老公都準備m後開工啦!

嘩!都有好多姐妹都係想生屬狗的BB
:lol:

大宅

Re: 打算生屬狗BB的姐妹,就來可以開工啦!!!!!!!!!!!

各位好嗎?我其實在這兩年真是傷心過2次(小產),今個月都唔會抱太大希望,但都會努力,希望大家可以在6月一起過去另一topic(2006年2月的準媽媽).
祝大家順順利利!

大宅

sin:

我都有1次小產,當然是傷心的,是壞的我都視它為一個經驗,下次就小心D!

吾好介意,我想問吓,對於兩次小產,有冇D咩,覺得下次要小心或者要留意呢?

希望大家都可以順順利,平安大吉!

公爵府

好媽媽勳章

我last m4月8日, 但一向唔準, 近日用排卵紙 & 探熱都屬"高危日" bingo... bingo..bingo

大宅

ckp:
醫生都唔知是為什麼,只是說每幾多個人就有1 個是這樣,講了等如無講,只是要我吃葉酸.

男爵府

ckp

hello, 你仲記唔記我呀.

我本來有打算生雞bb, 但個心仲有d驚, 所以到而家仲未打算幾時要bb. 但我都想生狗bb.

另外, 你問有冇姐妹試過生完BB,放完個產假,就辭職吾做份工. 點解咁問. 你係唔係都想.

其實我都想, 因為我而家份工好辛苦, 真係唔想做. :cry:

大宅

各位, 我都打算生個狗bb陪個仔, 我打算6月開工, 想避開出年正月, 費時一陣新正頭亂晒龍...

但係想問下大家, 我2003年生個仔, 依家打算再生, 有冇需要先去做左婦科檢查先呢?? 因為我生完之後淨係響健康院做d好basic既檢查咋...

大宅

sin 寫道:
ckp:
醫生都唔知是為什麼,只是說每幾多個人就有1 個是這樣,講了等如無講,只是要我吃葉酸.

sin:

我而家都有食緊葉酸呀, 自從食了葉酸好開胃, 體重就開始增加,你有冇呀? 我之前大約113磅 , 而家有成118磅啦!

大宅

siuso 寫道:
ckp

hello, 你仲記唔記我呀.

我本來有打算生雞bb, 但個心仲有d驚, 所以到而家仲未打算幾時要bb. 但我都想生狗bb.

另外, 你問有冇姐妹試過生完BB,放完個產假,就辭職吾做份工. 點解咁問. 你係唔係都想.

其實我都想, 因為我而家份工好辛苦, 真係唔想做. :cry:

siuso:

緊係記得你,我開呢個topic 就係想搵番大家去傾吓!

你都是2004年小產是嗎?好似同我都差不多時間,我在30/6証實的,你是不是在那些時間呀!

我係打算吾做,自己湊番,緊係想放埋產假先走啦!

雖然吾算辛苦,只番一至五,又放紅假,老板都幾好,但人工就吾算高,如果比人湊日夜起碼比曬我份人工,好似白做咁,不如自己湊番,又可以上大陸同我老公一起,(佢在大陸做野) !

是否唯一方法只有生完番去,即刻第信,做多一個月先走呢?如果補番一個月人工比公司又吾想!

大宅

Willin 寫道:
各位, 我都打算生個狗bb陪個仔, 我打算6月開工, 想避開出年正月, 費時一陣新正頭亂晒龍...

但係想問下大家, 我2003年生個仔, 依家打算再生, 有冇需要先去做左婦科檢查先呢?? 因為我生完之後淨係響健康院做d好basic既檢查咋...

Willin:

我都冇特別去做什麼檢查! 只係2003年做過抹片檢查,小產後做過超聲波!

複式洋房

攝入大量葉酸或影響基因

科學家稱,各國普遍在食品中添加葉酸,可能逐漸改變人類的基因構成,使未來人類更易罹患一些致命疾病。

新華社報道,葉酸是一種水溶性B族維生素,對人體多項新陳代謝過程都至關重要。很多國家法律規定,必須在麵粉和榖物產品中添加葉酸。這樣做,可以保証孕婦在妊娠早期攝入足夠的葉酸,降低胎兒大腦和脊椎發育畸形的可能。

但是,澳洲紐卡斯爾大學的盧科克和英國利茲大學的耶茨在最新一期《自然基因學評論》上撰文說,在食品中添加葉酸的做法,使大眾葉酸攝入量普遍提高,可能使人類整體基因構成逐漸發生改變。

他們指出,有一些小型研究表明,與母親攝入葉酸不足的嬰兒相比,母親飲食中葉酸豐富的嬰兒體內一種名為667T MTHFR的基因更容易出現變異,該基因與體內維生素的新陳代謝相關。

兩位科學家在文章中指出,由於越來越多的孕婦攝入過量或足量的葉酸,因此未來人口中667T MTHFR基因出現變異的比例會越來越大。然而,數項研究証明,這種變異會使成年人罹患心臟病、多種癌症和妊娠合併症的可能性增加。

他們也指出,就目前而言,葉酸對人體健康的益處要大於未來的風險。但是,如果葉酸過量攝入的風險逐漸顯現,各國政府就應該考慮減少食品中葉酸的添加量。

(摘自yahoo!)

大宅

hycheung :

多謝你提提我們,我食緊個隻係綜合維他命B,葉酸,維他命E
加C , 大家可能都要留意不要過量去吸收,應該會好d!
該用戶已被刪除

男爵府

ckp

我都開始食葉酸, 但就唔覺得開胃左, 因為我不嬲都大食.

我自從上次咩野之後, 到目前為止重左10磅.:-(
ckp 寫道:
[quote]
sin 寫道:
ckp:

sin:

我而家都有食緊葉酸呀, 自從食了葉酸好開胃, 體重就開始增加,你有冇呀? 我之前大約113磅 , 而家有成118磅啦![/quote]

男爵府

ckp

你係30/6, 我就8月頭.

你老公係大陸做野, 咁你地咪成日分隔兩地law. 咁你覺得你會唔會鐘意係大陸住鴉. 其實如果你地負擔得起, 選擇唔做野, 全職湊bb, 對bb當然係最好la.

但我唔會law, 我伯悶, 怕會脫節, 同埋怕負擔唔起. 養個b都唔少錢架麻.

查實我都想知可唔可以係放緊產假時遞信?? 等我聽日打聽下先.

男爵府

寳豬咪咪

應該唔係.

最低温個日就係egg day架la. 你有冇量體温??
寳豬咪咪 寫道:
我都打算生個狗bb.....而且打算8月左右開工...
我想知分泌物最多嗰日是否egg day....

大宅

hi,
我想請教,我4月28日來經,很少的只啡啡地,咁我MC第1日是28號or29號,如果咁計,我預產期是否明年2月2號or3號,咁2月4號先立春,咁我這個小孩那就不是屬狗,對不對呀!

大宅

如在2006年2月4日前出世就不屬狗.

大宅

siuso 寫道:
ckp

你係30/6, 我就8月頭.

你老公係大陸做野, 咁你地咪成日分隔兩地law. 咁你覺得你會唔會鐘意係大陸住鴉. 其實如果你地負擔得起, 選擇唔做野, 全職湊bb, 對bb當然係最好la.

但我唔會law, 我伯悶, 怕會脫節, 同埋怕負擔唔起. 養個b都唔少錢架麻.

查實我都想知可唔可以係放緊產假時遞信?? 等我聽日打聽下先.

siuso:

我結婚到而家都有5年多了,最叻今次係在香港做野連續做了2年, 這5年大約有一半時間我係跟他在大陸生活!我自己成日係香港都自己生活未仲悶,所以上去同佢一起,反而應該開心d!

你地吾同我,如果我生完做野,bb比人湊,晚黑去湊番又辛苦,自己第日又番工,如果比人湊連夜晚,試想想一家人全部分開生活,我又吾想,希望最小都要比小朋友在讀書前都有可以同老豆一起生活吓,讀書到時未再想囉!

係啦!放緊產假時遞信?真係吾知有冇人試過呢?始終番去做多一個月,老板可能有面色比你睇,咁就慘啦! 如果收到料,記住話比我知呀!

可能小產後的人多數會肥番,因為都會想為下次作準備!
該用戶已被刪除

首頁
12345...80

尾頁

跳至