論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

中產要起義!!政客要起身!!! (外傭加薪一事)
請大家(一人一電郵)只須要你表示對他不滿
李卓人電郵:[email protected]
我對你極之失望不滿(外傭加薪一事)
請你亦上親子王國http://forum.baby-kingdom.com/thread-3191959-1-2.html” 看下你的民意

男爵府

今年既生日願望係d 政棍 快d 消失.

原帖由 JamesFung 於 10-6-17 12:36 發表
中產要起義!!政客要起身!!! (外傭加薪一事)
請大家(一人一電郵)只須要你表示對他不滿
李卓人電郵:[email protected]
我對你極之失望…不滿(外傭加薪一事)
請你亦上 “親子王國http://forum.baby-kingdom.com/ ...

複式洋房

這個世界 那有公平. 每個地方的法律都是在保護當地的人, 但香港就不是. 在香港這個政治 “奇” 胎只要有4-5萬人的票就可當議員了, 在位有無建樹不會有人問, 只要努力搞事就可連任. 所以 有很多政棍為了賺取政治籌碼搞得一團糟了. PK李根本可不理會我們, 因為地只有4-5萬的超草根票就可連任.

伯爵府

Support!!!!!

別墅

支持支持!!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我又來support!

男爵府

support

男爵府

樓主
講得好
我地係咪應該一人一信炸爆亞李生個email a/c 呢
等佢知道原來有咁多苦僱主~~

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

非常support!!!!

大宅

樓主講得 好 支持

男爵府

你真係point point 見血呀

珍珠宮

you read my heart

複式洋房

Thanks for creating this topic, you really speak out for us.

水晶宮

我對哩個政府一向不如其它人甘反感
但如果真的加外傭人工到四千幾
就是官逼民反啦
兔子急了也咬人
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

大宅

全部都係我的心聲

大宅

十卜 十卜 工人偷錢借錢之後走佬 工人逃之夭夭 又搵唔到人湊小朋友 我地邊有咁多假期呀 仲要賠上金錢 天理何在呀 官迫民反呀 ))))))))))))))))))))))))) 成條link send出去
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

子爵府

原帖由 Hoiyau 於 10-6-16 21:55 發表
5.
在外與人發生性關係導致懷孕,法例又不容許因此解僱,請問一位懷孕外傭 怎樣做勞動工作,家中的小孩由誰照顧呢?萬一她要分娩,僱主還要請假自 己照顧。一些熟悉香港法例的,更利用手段向僱主拷詐。現在的打工一族一 年只有十多天大假,又要帶小孩到健康院,又要陪他們開學,病了又要請假 照顧。有些外傭突然又說家中有事返老家數天,想請問假期何來?

板主,

多謝你講出我們所有心聲. 昨日還有些agent說想7月才讓外傭簽約, 因為7月會加人工至$4xxx/月. 天呀!

我係一個苦主, 超級. 正是你point 5 既話題, 我半年內連中兩次. 我真係好辛苦.:-( :-( :-(

大宅

本人的家庭正是香港典型的中產一族,我和先生育有兩名女兒分別4歲及5個月大。我倆均要工作來支持一家的糊口。雙方父母年老多病,所以只有聘請外傭照顧兩名女兒。每天7時半就要外出上班,直至晚上7時半才回家。繁重的工作量 ...

男爵府

本人的家庭正是香港典型的中產一族,我和先生育有兩名女兒分別4歲及5個月大。我倆均要工作來支持一家的糊口。雙方父母年老多病,所以只有聘請外傭照顧兩名女兒。每天7時半就要外出上班,直至晚上7時半才回家。繁重的工作量 ...

支持!也類似我的苦況.

首頁

尾頁

跳至