爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 新牌揸什麼車好呀?

係咪唔夠位坐?

conniechan1975 寫道:
conniedodo: i am a little bit regret that i buy 2005 toyota echo this march. initally i thought my skill is very poor, i want to find 1 easy to handle and parking. but now i want to buy picnic or small 7 ppl van coz my family need a van. sigh.. ho fan... :cry:

大宅

我都有考慮過買Honda Stream,但朋友話它的後座非常迫,好唔舒服,所以都係買Toyota Pinic.

conniedodo: 3 kid, maid, and u already 5 ppl wor. a private car seem a little bit crowd. so u really need to consider a small van. e.g. honda stream

民房

Corolla is a better choice for new driver except you really need the extra capacity of the Picnic. Both cars are safe and reliable.

Honda has better road feedback and handling. Avoid CVT model, it is not reliable if you always accelerate briskly.

I'll only consider Honda and Toyota.

伯爵府

[quote]
conniedodo 寫道:
我都有考慮過買Honda Stream,但朋友話它的後座非常迫,好唔舒服,所以都係買Toyota Pinic.

[quote]
你老公識唔識渣車呢? 如果識既買乜車都得, 起碼初頭有人"旁"住冇咁驚, 泊唔到位又有人幫你, 不過, 如果你老公唔係渣開車既, 我勸你都係先買架細小小既車(echo,jazz之類)練習下路面經驗先好的...因為路面上實在有太多亂咁渣車既人啦

大宅

我現在都有借下姑仔架Toyota ,Townace來practice楂,都算ok,不過覺得自己開得慢lor!

RT 寫道:
[quote]
conniedodo 寫道:

[quote]
你老公識唔識渣車呢? 如果識既買乜車都得, 起碼初頭有人"旁"住冇咁驚, 泊唔到位又有人幫你, 不過, 如果你老公唔係渣開車既, 我勸你都係先買架細小小既車(echo,jazz之類)練習下路面經驗先好的...因為路面上實在有太多亂咁渣車既人啦

禁止訪問

大宅

因為找了師傅補鐘,d信心開始返來la!
if your skill is ok, of coz picnic is good la. i just scare your skill is not very good, so suggest u to buy a bit smaller van which is stream.

男爵府

conniedodo

有無好師傅介紹呀, 我想補鐘呀, 雖然我上個月pass左, 但怕出外面馬路呀 :cry:
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

禁止訪問

大宅

我個師父都是BK媽咪介紹,叫譚師父,電話:94112166
真的幾好!妳話是住西貢那位陳小姐介紹ah!

YuYung 寫道:
conniedodo

有無好師傅介紹呀, 我想補鐘呀, 雖然我上個月pass左, 但怕出外面馬路呀 :cry:

大宅

多謝妳ge意見,我都想快些做「熟手技工」呀!現在車速仲係慢呀!:-(
今日收到車,可以practice多d啦!

kiukiudaddy 寫道:
有信心係好事,但路面經驗要靠累積。
同埋千祈唔好以為慢就是安全,應用適當車速同認清線位,好多時行車過慢俾人咇到心慌就會出意外,希望你快D過渡喇!
記住除非你已有一定底子,新牌千祈唔好一家大細坐,唔講D嚴重意外,小孩同BB有些微意外已經嚇餐死。
小心為上。

禁止訪問

民房

Re: 新牌

絕不讚成買====>sunny<====千其千其唔好

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁