懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

咁既情況, 政府咁遲先有oscar, 各位媽媽會唔會比錢出去私家做左先? 之後先去政府做多次呢? 做唔到第一期無咁準, 我信唔過政府wor...

大宅

回覆:點解個產檢同早孕唐氏會那麼遲嫁

我現在6w23佢地比oscar我係29/8(比人早咗),第一次照係1/11,因我小X過,亦都31yrs,所以我都係靠私家多,排政府都係怕有咩問題失預算啫!不過,因為我上年亦試過有BB,上年無論book位/產檢,都冇今年咁恐怖,我覺得太多大6人嚟生攪到香港孕婦好慘,而且孕婦要為自身嘅變化,擔心每次有冇心跳,oscar,結構等關口要過,仲要為埋有冇床位,產檢book唔到呢啲事而煩,真係太慘,政府實在做得不夠

男爵府

畀面勳章

KumaLeung 發表於 11-7-29 13:19
Oscar test 早與遲驗會影響測試既驗出率,早期既test 有80-90% ,中期得60-70%

但pwh 是說 wk 11-14 為早孕期, 有 80-90% 準~
如果說是中孕期 test, 即是 wk 16 以後, 遲過 wk14 , 當然會唔準啦~
以下 pwh 網站都有說明~
http://www.fetalmedicine.hk/tr/nuchal_trans.asp

...

別墅

引用:咁既情況,+政府咁遲先有oscar,+各位媽媽會

原帖由 rimali 於 11-07-29 發表
咁既情況, 政府咁遲先有oscar, 各位媽媽會唔會比錢出去私家做左先? 之後先去政府做多次呢? 做唔到第一期無 ...
如在私家做左test 又冇事,都冇需要再去政府做多次

男爵府

Amei0223 發表於 11-7-29 12:49
回覆 mingx25 的帖子

可能你孖胎既關係你有埋結構做 , 真係好

但琴日照完結構,發覺都好求其下 ...
10 mins 內已經照晒 2 個 ..

我聽人講係私家 .. 1 個都要照 15 - 20mins ...
不過政府佢全程都係度照 & 度 .. 冇同你講過邊度係 d 乜咁囉

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

咁又好似快咗D WOR
網上都有人話政府既產檢求其
我老公都話, 一定要KEEP住睇自己個C+
政府個個當係有個FILE 睇下架O乍
其實我地呢個年代既媽媽都幾慘
好似咩福利都無晒...等BB出世又要同大陸人爭奶粉

mingx25 發表於 11-7-29 13:51
但琴日照完結構,發覺都好求其下 ...
10 mins 內已經照晒 2 個 ..

大宅

畀面勳章

我尋日第一次去健康院產檢仲有好多大6孕婦,比香港孕婦仲要多人,又話唔比咁多大6人黎生點解產檢仲咁多大6人架,攪到我9點去到等到12點先走得

大宅

點解大家都咁遲先去醫院登記新症既?
唔係有醫生紙就可以喇咩?
我早2星期(果陣4week幾)去左廣華登記, 無呢D問題喎
個期既時間好正常

大宅

13week 先有得做唐氏...late ma

大宅

應該ok啦, 我睇書係話11-13week 6day 內要check lor
如果擔心太遲, 可以去私家check左先啊

大宅

gum check twice, ok ma?

大宅

我6月25嚟經,七月廿六驗孕,廿七曰出左廣華book,9月20做Oscar,10月20做第一次產檢咁算吾算遲呢?洗吾洗出去私家做oscar呢?

複式洋房

我六個星期就book廣華,有早期oscar,但第一次產檢係20週5天呀,仲要無結構!

別墅

回覆 rabbit.yi 的帖子

我都係4week幾就去登記, 果陣姑娘話第一次抽血要成12週先見, oscar佢話要抽完血等姑娘安排先知道幾時先有tim!

大宅

回覆 rimali 的帖子

我係12week做oscar,但14week第一次見姑娘wor....

大宅

我5wk 就即刻去廣華登記, 因我係高齡, 佢OSCAR都要排到13wk, 第一次產檢都wk18呀! 諗住自己book私家做產檢, 最快有期都要wk10呀, 而家唯未做產檢就打定d電話book私家照結構先, 費事遲d都無位!

大宅

我b有12w啦, 我高齡但都係等唔到政府oscar要搵c+. 係好唔憤氣, 但唸吓啊b都咁爭氣係肚裏一日一日進步, 做媽媽更加要爭氣. 我確係唔可以改變環境,唔可以改變天氣, 但我可以調整自己心態,心情. 開開心心每一日.希望各位姊妹都加油!!

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

TnKplusHappBaby 發表於 11-7-29 17:21
我b有12w啦, 我高齡但都係等唔到政府oscar要搵c+. 係好唔憤氣, 但唸吓啊b都咁爭氣係肚裏一日一日進步, 做媽 ...
讚同啊~
加油啊:loveliness:

民房

wyeth冷知識勳章

你試下去改時間~
pwh最初都比左中孕我...
我之後問佢有無得改...
結果改到呀~
o個陣諗住改唔到就去c+做架喇~
Life is just a lullaby~*

大宅

回覆 minna_minna 的帖子

就算係13-14week內都未必做到....如果BB生長得快D都有D"忟"

首頁

尾頁

跳至