家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

chrischeung 發表於 11-9-13 22:11
但點解呢几日都跌???好似等死咁.....
我都唔明..可能真係美元升..令到隻金跌...又或者歐洲果邊有好消息..sad

複式洋房

sumlam 發表於 11-9-13 22:26
我都唔知點解

唔知有冇高手媽媽可以請教下
如果你諗住長線的話 金唔怕放得耐 唔等錢洗 咪放下先

大宅

我 15800 & 17000 分別買左兩粒, 使唔使賣左17000 d先?

複式洋房

michtony 發表於 11-9-14 14:20
我 15800 & 17000 分別買左兩粒, 使唔使賣左17000 d先?
睇你做長定做短大方向金價都係會升..
唔等錢洗..咪放住係到先..
除非歐美突然搵到解決方法 唔係金價都會向上升

大宅

我都係高位入左, 唉!
Pekklesiu

男爵府

金價自從上兩次沖唔串USD2000, 近日好似回緊.

複式洋房

2008 發表於 11-9-15 11:46
金價自從上兩次沖唔串USD2000, 近日好似回緊.
係..上次衝唔穿2千 e+歐洲果邊有好消息 但又打唔穿1800 係1800低位到..今晩有機打穿1800

男爵府

美匯前幾日升串78, 近幾日回下氣, 之後可能又升過. 到時金價又可能再跌下LU

珍珠宮

好媽媽勳章

砵砵仔 發表於 11-9-15 14:30
係..上次衝唔穿2千 e+歐洲果邊有好消息 但又打唔穿1800 係1800低位到..今晩有機打穿1800
...
今日已穿... 睇個勢, 似係應該有調整~
我想賣走d金喇, 唔想等, 我驚會回得好深下
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

洋房

黃金係唔係玩完就無人知, 但短期有一輪急跌似乎就好大機會, 有戶口沽金可以小注怡情, 只要嚴守止蝕。執佢50-70美元一手應唔難, 上返1800美元就拍.

http://investment-abc.blogspot.com/2011/09/blog-post_4273.html黃金本來不錯,但唯一讓人擔心的是太多人在報張和網上唱好,任何商品被這麼一面倒地唱好都可能有意想不到的情況出現,僅希望這次沒有太多人受傷。

複式洋房

sumlam 發表於 11-9-15 22:23
今日已穿... 睇個勢, 似係應該有調整~
我想賣走d金喇, 唔想等, 我驚會回得好深下
...
賣吧 等低位再買 呢幾日試左好多次1800 一穿左有機會回到好深

禁止訪問

醒目開學勳章

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sumlam 發表於 11-9-12 14:32

我整係見到歐元狂跌中, 係咪美元升, d金就會跌架請問?
點解三個月後就知呢?

今晚美滙升左 0.48%,理論上黄金要跌,但又升左 40 美元!

黄金升到現階段,係唔可以用正常分析去作决定!

因同睹係無分別!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

畀面勳章

大力大力 發表於 11-9-17 00:07
今晚美滙升左 0.48%,理論上黄金要跌,但又升左 40 美元!

[轉載 --- Elvis ]

小小經驗分享, 我十幾年前看過某名人用他發明的2天19天平均線來預測股災, 覺得好神奇, 好似好準, 所有股災發生時, 2天線必定跌破19天線, 當時買了個軟件做測試, 發現其實是取巧, 就是股災必定跌破, 但跌破就不一定股災, 也試過其他均線(日, 周, 月, 季, 年)包括250天做模擬買賣, 錯誤更多, 同樣, 股災必定跌破, 但跌破就不一定股災, 部分準確的預測彌補不了滯後及錯誤訊號的損失, 結論: 事後孔明來引證是100%準

由於無一個權威機構來"量化"定義甚麼是牛熊, 未去到極端的情況, 這也很難說對或錯

珍珠宮

好媽媽勳章

黃金換美元?

五大央行聯手解美元荒
歐銀行資金緊絀惡化
2011年9月16日

【明報專訊】歐洲銀行資金緊絀問題惡化,五大央行昨聯手行動,提出新融資途徑,冀能解決區內銀行美元資金短缺的問題。消息刺激歐洲銀行股大幅向上,一直被傳是「缺美元」重災區的法國銀行,法巴、法農及法興股價分別上升16%、10%及9.3%。歐元亦向好,每歐元兌1.3824美元,升0.49%。

重災區法銀行股價彈升

為解決歐洲銀行缺乏美元的問題,歐洲央行與聯儲局、英倫銀行、日本央行及瑞士央行聯合出招,措施包括短期美元借貸投標,令歐洲銀行可以從央行借得不設上限的美元,借貸期為3個月。歐洲央行表示,在10至12月,每個月都會進行一次美元借貸投標,供銀行取得貸款。

Miller Tabak & Co.證券策略師布克瓦(Peter Boockvar)稱,上述消息突顯歐洲金融體系資金吃緊日漸加劇,以及部分央行在獲取美元融資困難。

歐債危機導致銀行之間互不信任情緒增加,歐元區銀行最近陷入難以獲得美元融資的困境。英國《金融時報》報道,區內有銀行要出租黃金以獲取美元。該報引述黃金交易員及分析師表示,在過往一周,市場出現大規模出租黃金以獲取美元的交易活動,導致市場供過於求,令黃金租賃利率跌至負0.48厘,即持有黃金的出租者需要向借黃金的投資者提供利息,變相是把黃金作為抵押品,並提供利息以借取美元。

融資難 銀行出租黃金換美元

大型的儲金銀行一般會接受投資者、商業銀行及中央銀行存放黃金。有時儲金銀行會在季度結算前,借出部分黃金,以減少自己的負債。但現時商業銀行以負利率借出黃金換取美元,則屬不尋常的舉動,反映美元融資市場出現壓力。

瑞銀(UBS)貴金屬分析師塔利(Edel Tully)表示,黃金租賃利率下跌,顯示以黃金換取美元有很多好處。「過往數個月銀行資產負債表備受壓力,加劇在一般季度結算時粉飾資產負債表的行動」。交易員同時認為,黃金租賃交易量大增,解釋了最近歐債危機擴散,但黃金價格未有上升原因。昨晚金價每盎司報1810美元,較上周高位的1920美元,下跌5.7%。

自今年6月,歐洲銀行把歐元兌換美元的成本上升5倍,為08年12月來最高。在本周三,有2間銀行向歐洲央行借取5.75億美元,為半年來第二次。美元需求增加的原因,主要擔心希臘可能快將違約,令歐債危機蔓延至其他國家,令美元成資金避風港。另外,歐洲銀行亦需美元清還以往用美元計算的貸款,以及向美國的公司及消費者繼續提供借貸。受歐債危機影響,歐洲銀行難以從美國總值7000億美元

好難選擇呀, 我好想賣.. 老公又唔想賣.... 唉賣... 唔賣... 賣.... 唔賣.....

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sumlam 發表於 11-9-18 02:09
好難選擇呀, 我好想賣.. 老公又唔想賣.... 唉賣... 唔賣... 賣.... 唔賣.....

查實,升跌都是 50% ,真係頭痛!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

好媽媽勳章

今日終於講服hb, 頭先去左賣走哂所有金了~

其實係我出post前, 做左唔小功課, 亦睇左唔小文章, 都講話美元將會轉強, 金價將會下跌

而尋晚, 白南克冇提qe3, 而係出左個qt2(扭曲操作)
而呢個qt2有咩影響, 有興趣可以睇 http://www.geasy.com.tw/details.asp?fileid=161

如果金價仲係牛3的話, 應該會一浪高過一浪, 如果真係萬一升穿us$1920, 我會追番入~
但如果升唔番us$1920,咁我會希望等到$1500, 什至1300 (好大貪的諗法)

我諗每個人投資都唔同方法, 冇話邊種投資係絶對正確既, 而我出post只不過係純分享, 岩聽就聽, 唔岩聽都希望唔好係隔離post話我, 好傷心的, 哈哈!

男爵府

sumlam 發表於 11-9-22 20:18
今日終於講服hb, 頭先去左賣走哂所有金了~

其實係我出post前, 做左唔小功課, 亦睇左唔小文章, 都講話美元 ...

之前都睇美金會升, 金價會跌. 重想問妳有無沽到添. 金價再等下可以再買.

珍珠宮

好媽媽勳章

2008 發表於 11-9-22 22:34
之前都睇美金會升, 金價會跌. 重想問妳有無沽到添. 金價再等下可以再買.
...
其實我都係博一博架咋..

不過呢兩晚D金真係狂瀉, 宜家做緊US$1665了, 兩日跌了一百美金, 咁瀉法, 真係好快到$1500

男爵府

所以之前講美金會轉強, 等黃金跌.

首頁

尾頁

跳至