樓市動向

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

scotttlk 發表於 12-5-31 09:20
若然有再多D茄薯, 可以考慮買債券一類。
債券,你唔驚D地雷債券,聽講大姐明都冇咗幾百萬喎

pineapple0983  樓主當時有冇買貨?如有,個零禮拜間回報應該已經唔錯,而且有得 set 止賺添  發表於 12-6-15 17:16

子爵府

我會股票+債券

ibond 要盡認;股票分注+馮急插買貨,逐d逐d買齊貨:對象:有>5%息的大國企。時間睇 2 年。

外幣整體減緊息,買佢搏各國印銀紙救市。我覺得值搏率不如前~擺錢係銀行定期當各國一聯手救市,就會輸通脹。

投資要人棄我取,要買將來。樓 e+ 勁貴,好多回報只得2~3%。

子爵府

貓 發表於 12-5-31 11:50
做生意勞心勞力又未必賺錢,一個唔覺意"舌"埋仲大鑊。

努力換成果係天經地義的吧

年輕白手到賺到近一百萬美金, 除非中獎, 否則多小要靠點本事

息口低, 而有樓的又相對易借得資金, 用借來的做本, 加上儲蓄做後循, 其實在生意經營上算係事半功倍了。 其實不必我提出, 會的自不然去經營一下理想的生意。

低息而消費旺係一種太平盛世, 做生意增資的那有不樂見? 若果本身沒有經營的本事, 便自然有你説的"勞心勞力又未必賺錢"。

我意思只是一切虛擬經濟工具都不再安寧, 這一個金額回歸實務經濟相對較可行而已。

子爵府

Cinken 發表於 12-5-31 15:23
債券,你唔驚D地雷債券,聽講大姐明都冇咗幾百萬喎

驚架

良秀不齊係金融工具最大的毛病

但若果你資金(不是資產)去到某一階段, 便被廹去面對果一階層的問題。 否則蝕底的是自己。

每一百萬的4%息差是相等於三十萬港紙。 三幾百萬美金資金息差即是約百萬港紙一年。 閒置這一個額, 對一個普通人家來説太浪費了, 即使是中産。 所以債券才能有足夠空間的市場, 迫住呢個階層要去面對。 即使富有到億元戶, 債券也是唯一的安全出路。 只要賊貪, 及賊錯信金融推銷員, 其實唔係真係咁難 。Buy and Hold, 債券可能易過股市。

一般人可能不太明白, 理財是越多越煩惱的事業。

子爵府

bbbjenny 發表於 12-5-31 11:52
對呀,做生意好困身,力不到不為財!
我傳呢一版的父母都有樓的吧?
若已買樓買到夠, 才會出現資金閒置幾百萬的處境 .... 所以做生意是另一個資金出路而已。

全世界也出現閒置資金找不到好出路的問題, 西方出經濟問題, 就是想迫閒置資金出來救他們的經濟。 但他們依賴金融, 所以只要打死不被騙去新興金融工具(包括股市), 其它的資金出路也需要考慮一下。

所謂不熟不做, 大家資金是慢慢累積的吧。 一面打薄一面慢慢構思、學習、實踐自己的出路差不多了。:lol

複式洋房

簡單來說, hold your age in bond

子爵府

香港人做小本生意的難度好大。零售飲食就算有錢賺,都係益左d地產霸權;好多行業開始老化,後來者的生存空間好細。

所以,香港 e+ 係焗炒。後生既小本咪試下科技或者環保囉~

禁止訪問

回覆:如你有500萬Cash,會點投資呢??

別墅

呢個MOMENT, 唔建議買樓, 而家外圍經濟咁差, HK 的零售業可始感到壓力, 旅客增長少左, 股票地產經紀又無人工收, 咁的環境下, 真係唔岩做重大投資, 我情願手持現金, 若果股市再下跌多D, 我才會CONSIDER, 始終現在股票係平, 但未到超平....但外圍經濟差, EARNINGS DOWNGRADE 係遲早的事, 到時通脹定通縮都無人知, 做投資一定要有耐性

子爵府

時間一轉眼已經過左半年,樓主e個問題,值得總結一下。

當時有不少人叫樓主買樓投資,但我當時係建議買股(有5% yield 的國企)/iBond。

當時係 2012 年 5 月,CCL 中原城市指數是 102.28,e+ 是 115.78,上升了 13.1%;新界樓升得多d。期間樓市一直在升,調整的幅度很小,沒有提供入市良機,只有高追的機會。

恆生H股指數當時是 9,686.03 (31/05/2012),e+ 是 11,970,上升了23.5%。但是,如果樓主當時開始買,逢插就入貨,她的成本應遠較 9,686.03 點為低。期間最低點在 06/09/2012 出現:8,987.76。較 5 月插了 700 點,給樓主不斷提供了入貨機會。

這個回應不是抽水;只是想說明,太陽底下無新事,歷史不斷在重複;當有一種投資,d人連看也不看,講都唔想講的時候,這就很可能是投資這種資產的良機了。投資要逆市而行。況且投資樓市還有 SSD 和 BSD,層樓被鎖住,流動性很差~

純討論,不喜勿插~

男爵府

1. 點都係儲磚頭、他朝都會跑贏巿!

pineapple0983  5M e+可以儲到 d 咩磚頭?最多咪得一舊兩舊囉......比BSD鎖住,想轉身都好難!  發表於 13-1-7 17:30

大宅

2 Stock & bond
3 RMB deposit

I do not prefer 1 in this moment

男爵府

sure 1

別墅

70%2
20%3
5%4

大宅

350萬 FULL PAID一層樓
100萬外幣/定期
50萬 CASH

男爵府

500萬如何來的 断不會從天而降 投資得來再投資

伯爵府

pineapple0983 發表於 13-1-7 16:09
時間一轉眼已經過左半年,樓主e個問題,值得總結一下。

當時有不少人叫樓主買樓投資,但我當時係建議買股( ...
自09年初到10年尾(SSD前),總括買賣物業出出入入約20次,每次賺小小就走貨.
但自SSD後,迫我長hold住D貨,反而賺得比之前多,原來SSD對我來講是好正策.

說回正題,我的500萬投資組合是:

1)車位(約200萬)
2)基金(約100萬)
3)股票(約100萬)
4)外幣(約100萬)

子爵府

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

洋房

1, 借50%買兩間500萬放租, 幾乎0風險

首頁

尾頁