懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

引用:上星期剛小產了,可以幾時再要bb+?+無做刮宮

複式洋房

回覆:上星期剛小產了,可以幾時再要bb ?

邊個講幾多個月都冇用,你自己係知ok未(冇做手術都不用等3個月,因手術後絨毛會被刮走),嚟完第一次經期我哋就開工,幸運地一次再中,你都加油啊,頭半年係最容易再懷孕,努力啊

大宅

回覆 mona0114 的帖子

我前年12月小產左,上年3月就有左啦,BB而家個几月人仔了 你都要加油阿!

我小產完有搵中醫調理返個身體

大宅

引用:回覆+mona0114+的帖子 我前年12月小產左,

原帖由 hopedin 於 13-01-21 發表
回覆 mona0114 的帖子

我前年12月小產左,上年3月就有左啦,BB而家個几月人仔了 你都要加油阿!
請問當時你有冇刮宮?中醫有叫你等下先嗎?

大宅

回覆:上星期剛小產了,可以幾時再要bb

我上年八月小x,冇做手術的,跟住一路中醫加針灸調理,剛bingo呀!因為我都33,唔想等太耐。

大宅

我個中醫話我周數唔大,而當時係未有心跳,加上冇做手術,所以唔係好傷身的。你或者問下你中醫吖!

大宅

Xmas吸收勳章

引用:上星期剛小產了,可以幾時再要bb+?+無做刮宮

原帖由 mona0114 於 13-01-21 發表
上星期剛小產了,可以幾時再要bb ? 無做刮宮,今年34歲, 想快d........希望各 JM 俾d意見, 謝謝 !! ...
除左補都要記得唔好吹風之類禁忌都要做足,否則下次有bb會好辛苦

大宅

我也是剛小產了,陀孖B懷了17週,好明白你的感受,我們要一起加油!調理身體再嚟過!
請問谷奶痛可以點做? 痛到瞓唔到呀

複式洋房

我都係 10月小產左, 醫生話之2-6 個月係最容易懷孕
所以我而家努力緊, 唔知今次中唔中, 好緊張

大宅

Pmother 發表於 13-1-21 22:36
請問當時你有冇刮宮?中醫有叫你等下先嗎?
我無刮宮,係塞藥排出既.

中醫無叫我等阿,佢最初既藥就係清惡露,清完就係調理身子既~

大宅

回覆:mona0114 的帖子

我小產咗之後都等半年先開工,8個月度就有左,千萬不要心急,一定要補好身體,我好明白你嘅感受,係街見到大肚同婆同可愛嘅bb都想哭,不過呢d係緣份,而家bb出左世啦, 努力呀

子爵府

其實補好身子是好緊要的,因為陀仔實在用你太多元氣,會消耗好多。我失敗完5個月後有了,現bb已14個月大,第二胎陀緊7個月。我生第一胎時仲大你好幾歲,身體調理無得急。你要預備好個家(your body),個胎先住得舒服架!

子爵府

引用:我也是剛小產了,陀孖B懷了17週,好明白你

原帖由 Kwunchunlai 於 13-01-23 發表
我也是剛小產了,陀孖B懷了17週,好明白你的感受,我們要一起加油!調理身體再嚟過!
請問谷奶痛可以點做? 痛 ...
可食收奶食物。痛就熱敷、但爆痛就冷敷。

大宅

我上年8月都小產左, 我都無刮宮, 只係塞藥, 中醫西醫都叫我黎完一.兩次正常既M就可以再試...我開頭都好寄望咩黃金半年, 不過慢慢知道急都急唔黎, 而家反而順其自然........

所以你而家最最最緊要係調理好身體, 年紀大同太大壓力一樣會影響受孕, 唔好諗咁多, 休息好先再計劃。

大宅

我上年3月做左手術,西醫話立即可開工,但問中醫,佢話始終做過手術同有傷口,叫我休息三個月,我三個月後試左就ok,宜家30週了。西醫無補身呢回事,所以睇睇中醫問吓佢意見好啲!

大宅

其實我覺得唔需要特別避,順其自然,當你身體ready就會懷上,未得就當比身體休養下囉,放鬆心情會強胎D。
我就係今年2月小產,本住呢種諗法,3月便有返了,我仲經歷了大病住了兩個月醫院,但呢胎夠強跟實了我!很幸運現在寶寶已2個月大了,我知自己的個案比較特別,我份人比較死心不熄,我的例子不是鼓勵你亂做什麼,只想比D正能量你,自己身體狀態如何騙不了自己,只要你認為自己身體ok便行,真的不行不要勉強,我也是3字頭,祝你好運!

大宅

BTW,我小產時也是不用刮宮不用下藥的

水晶宮

畀面勳章

上星期剛小產了,可以幾時再要bb ?

睇中醫調理下先,調理好就可以再努力,但小x後要當坐月咁戒口唔好掂生水

複式洋房

多謝大家的意見,鼓勵同祝福!我有睇中醫,佢話等個子宮復原同厚d先會好d喎
今日買咗花膠.,中醫話對子宮好呀
希望快d來M,可快d再開工

複式洋房

回覆 emily_LS 的帖子

有無JM知道點解小產後半年會容易d有B ?

首頁

尾頁

跳至