論盡家傭

跳至

首頁
12345...25

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

黎啦!!!黎啦!!!勞工處+入境處質詢大會(機會只得呢次)

多謝大家,其實並非為我地自己,因為我同呀Fa都無乜工人問題,只係唔抵得外傭政策有咁多唔公平地方,好想盡少少綿力為香港僱主做D野,呢次機會絕對得來不易,係我地同一D朋友計劃了一年時間,最近半年先明朗化,勞工處同入境處都絕對係好難約,大家諗下之前四百幾個簽名,佢地都係表面功夫回覆一些垃圾回來,現在有機會比大家面對面對住佢地高級負責人行出黎比我地質佢地,係咪好好機會?呢個機會希望大家珍惜,今次如果都仲係得好少人出席,我諗唔會有下一次政府高官肯見我地的香港僱主,大家睇下D外傭,吹一吹雞就有5千幾人出黎遊行,要風得風,要雨得雨,我地再唔為自己同家人出一分力,咁以後大家俾外傭蝦的時候,唔好上黎呻哪?!因為今次機會錯失,我都唔知之後可以為大家做到D乜?!

簽名確認後,請務必出席,因為我地唔想比兩個政府部門取消我地呢次講座:

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
5. 嵐嵐媽咪 + 2位朋友
6.tomiema
7. Jenny1234
8.winnie_sh + 全家人
9. Woon-Woon x2
10.小心巴
11.Kinawg

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 黎啦!!!黎啦!!!10月15日我地搞左個講座呀..請大家出席啦.

I will be out town for business trip :-( :-(
winnie_sh 寫道:
大家係講果日唔得閒?成個半月喎?

我希望大家睇一睇我地過往所做之事,並非玩玩下,知否約政府部門開一個如此大型講座有幾難?不如大家諗下我地係BK無聲無息地做到一行出黎就係大家最憎的勞工處同入境處,重要係關切到你地日日上黎傾計問野,一肚火都無乎!

而家有一個咁難得機會比大家去出席,只係出席,並非要你地做危險野,如果驚家人笑你要去呢D講座,咁大家不如試下理解一樣野叫惡性循環,今日有機會唔搞清楚,他日小朋友出事,大人被外傭告,兩夫妻被外傭問題搞到不開心,請外傭好似打劫咁...

呢個困局而家有機會比BK的會員去改變改革,在於你今日有無付出過?我同幾位戰友無條件、無報酬地為大家爭取到呢個機會,亦唔需要你付出一分一毫,只要你當日肯企出黎幫手,無論有無發言機會,只要有一定人數,勞工處同入境處就會知僱主都團結,如果好似上年咁得幾十人,以後我地唔會再搞改善政策同放棄所有僱主,我已經保障了自己,無必要再幫助一班各家自掃門前雪的香港僱主......(咁講係因為我見到一出Topic 就唔去多過去 :cry: )

大宅

Re: 黎啦!!!黎啦!!!10月15日我地搞左個講座呀..請大家出席啦.

FA, Winnie:

我多謝你們的付出還來不及呢!住幾遠我都來!不單是支持你們,其實是也為我們自己.

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
12. Littlepigx2

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

簽名確認後,請務必出席,因為我地唔想比兩個政府部門取消我地呢次講座:

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
13. LMCK + 老公 (=2人)

雖然我個肚到時會籮咁大, 不過我都黎, 到時新工人應該已經到左

,

大宅

FA, Winnie,

Thanks so much for the arrangement! I must go! (I'm still worrying about hiring a new maid)

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
13. hellora x 2

大宅

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
14. hellora x 2

洋房

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
16. wingyee_ma

大宅

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
17. Emicheng X3

子爵府

醒目開學勳章

Re: 黎啦!!!黎啦!!!勞工處+入境處質詢大會(機會只得呢次)

各位靚媽&俊爸,
由於太多僱主對勞工例及入境例不熟,而兩處的指引又不清晰,往往令僱主無所適從,亦容易跌入被屈陷阱,所以我地約左勞工處(已落實出席),入境處(已落實出席)係10月15日出席一個免費咨詢講座---外傭僱主知多D

是次座談會目的:

其實一直以來我地僱主都遇到好多僱傭問題,亦有好多僱主根本搞唔清楚相關法例,究竟要點做先可避免中招,可以點做先可保障自己等等….

但每當打電話到有關機構查詢時,佢地既答案又令僱主無所適從.所以我地就決定要約兩處代表出黎,希望可以解答疑慮.

今次能成功約到佢地肯出席這次講座,我們是要請一位好好人的立法會議員協助(sorry,我要先徵求他同意,才可post個名出黎,因佢只係義務協助我地,而從無要求我地公開多謝佢)不過我可公開多謝BK會員doristsang,她在極忙的情況下都一直在這事上幫我地聯絡該議員.

這次是我們一個好好的機會去問,去聽正確的勞工及入境法例.(關於外籍家庭傭工),所以我們須要大家去支持出席,我們大家亦要合作搵多d相關法例的漏洞及疑問,到時可以質詢他們.所以我們極需要大家意見,如各位有任何疑問,甚至曾發生過被外傭屈的case,都可post/E-mail給我[email protected] 我會收集好資料後再研究整理.

另由於在會上不想引起混亂,我們會將問題集中後,由發言人/主持發問.這就可避免影響會上氣氛.亦不怕擔心會引致不良後果.

最後是我們只是一群普通的外傭僱主,並無任何政治背景及組織.只是對現行的外傭政策及條例上有很多看不過眼的地方,所以就義務搞這些活動,令大家可多些渠道去詢問.各位不須擔心會牽涉入任何政治目的.

希望大定踴躍支持出席及叫多些朋友出席這次的座談會.謝謝!!

地點: 荔景社區會堂--離地鐵站只係幾分鐘
日期:2006-10-15 (星期日)
時間: 下午2:30~5:00
可容納人數:400人

-

男爵府

你兩位真係好熱心,我諗到時可能會有傳媒出席添!記住到時再提一提大家呀!
1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
17. Emicheng X3[/quote]
18.芝達

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

芝達,
會呀,我地呢個TOPIC會一直UP到10月中架,如多人黎,可能仲要徵求義工幫手呀. 因得我地幾個人做唔掂呀.

另好多謝大家一齊出席,因真係約得好辛苦,所以到搞得成,我壓力又好大,好怕得幾十人唔知點算. :-x

如要湊小朋友既媽咪,大家可以考慮帶埋佢地黎呀,因為係室內,唔怕會熱親d小朋友架. 到時我會預備糖果餅乾比d小朋友食.

大宅

winnie_sh 寫道:
大家係講果日唔得閒?成個半月喎?

我希望大家睇一睇我地過往所做之事,並非玩玩下,知否約政府部門開一個如此大型講座有幾難?不如大家諗下我地係BK無聲無息地做到一行出黎就係大家最憎的勞工處同入境處,重要係關切到你地日日上黎傾計問野,一肚火都無乎!

而家有一個咁難得機會比大家去出席,只係出席,並非要你地做危險野,如果驚家人笑你要去呢D講座,咁大家不如試下理解一樣野叫惡性循環,今日有機會唔搞清楚,他日小朋友出事,大人被外傭告,兩夫妻被外傭問題搞到不開心,請外傭好似打劫咁...

呢個困局而家有機會比BK的會員去改變改革,在於你今日有無付出過?我同幾位戰友無條件、無報酬地為大家爭取到呢個機會,亦唔需要你付出一分一毫,只要你當日肯企出黎幫手,無論有無發言機會,只要有一定人數,勞工處同入境處就會知僱主都團結,如果好似上年咁得幾十人,以後我地唔會再搞改善政策同放棄所有僱主,我已經保障了自己,無必要再幫助一班各家自掃門前雪的香港僱主......(咁講係因為我見到一出Topic 就唔去多過去 :cry: )
我好希望各位靚媽俊爸多多支持,因佢地真係為咗大家花咗好多心機,如上次小祖穎事件佢哋真係好熱心無條件幫助我,支持我,所以佢哋真係好好心地幫助你們,所以希望你們多多支持參與呢一個免費講坐,知多d,對自己都有很大的幫助

大宅

你兩位真係好熱心,我諗到時可能會有傳媒出席添!記住到時再提一提大家呀!
1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
18.芝達
19gremlins全家(4個)

男爵府

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
18.芝達
20甜芋(4個)
快樂的甜芋快樂的甜芋

複式洋房

bk之友果然厲害, 敬佩敬佩!!

gremlins 寫道:
1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
18.芝達
20. applebaby x 2

複式洋房

由於剛與另一位會員同時上傳報名資料重疊, 同為20號. 所以我自已改返為21號. 以免漏左. 謝謝!

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
18.芝達
20甜芋(4個)
21. applebaby x 2

大宅

22.ksma 我都去

侯爵府

我又參加

複式洋房

1. FA8866
2. yikmeim
3. mantracy
4.akycheung
6.tomiema
10.小心巴
11.Kinawg
15. SHV x 2
18.芝達
20甜芋(4個)
21. applebaby x 2
22. ksma
23. CW-KK
24. teresadust

Thanks for organising the seminar, u guys are great!
溫和的回答,平息忿怒;激昂的言語,使人動怒。(箴十五1)

首頁
12345...25

尾頁

跳至