夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Re: 好想離婚, 但又提不起勇氣

poohngai 寫道:
是的, 你說的很對, 我真的覺得自己無力去改變任何野, 而現況也是解決不了的, 不如離婚就一了百了.
但離婚要面對的野, 我自己也都好清楚, 所以一直都舉棋不定.

但係我覺得你因為咁離婚有小小對小朋友唔公平, 老公無做錯事, 只係你老公唔識做, 其實佢都知你辛苦又知阿媽辛苦, 手掌又係肉手背又係肉, 可能佢唔識表達自己. 你老公係咪受軟唔受硬架, 如果係試下係佢面前成日都扮到好辛苦好累唉下氣慾言又止咁, 過多兩日係面前唔出聲流下眼淚, 睇下佢點..... 佢問你就話我唔知自己仲可以頂得幾耐好辛苦之後唔好再同佢傾.... 或者佢會認真去唸下點做都未定.

複式洋房

poohngai,

如catjeffcat所說:過多兩日係面前唔出聲流下眼淚, 睇下佢點,另外,有冇想過寫信比老公(有時我都會),然後問佢看完信後,問佢有什麼說話跟你講,等佢知道你真係好唔開心,或者同老公共識先儲$,eg定下時限2年後搬出去,當比d時間老公,等佢有心理準備

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

joyjoymm 寫道:
poohngai,

如catjeffcat所說:過多兩日係面前唔出聲流下眼淚, 睇下佢點,另外,有冇想過寫信比老公(有時我都會),然後問佢看完信後,問佢有什麼說話跟你講,等佢知道你真係好唔開心,或者同老公共識先儲$,eg定下時限2年後搬出去,當比d時間老公,等佢有心理準備

agree..... 可以寫信, 我都試過一次, 不過係好嚴重先寫因為自己怕控制唔到自己情緒同講唔到落去, 所以寫信.

poohngai,
仲有你地住的地方夠唔夠, 第時 bb 大左有無地方可以自己一間房, 如果無又可以用黎同老公講, 始終小朋友大 d 地方對讀書學習都好 d. 如果佢都 ok 就定個目標幾時搬走, 但係就要你再忍耐一下, 咁就可以解決問題..

大宅

其實我都試過寫信, 有時係間屋, 講野唔方便, 而且我怕控制不到自己情緒, 之後怇都有freeback架, 佢有認錯, 並答應會改架, 但問題就在於一個人的性格好難改, 過多一段時間就固態復甦. 一而三, 再而三的另到自己覺得完全係失去信心同埋同呢個男人共同生活下次的勇氣.
其實間屋係夠住, 有3房, 佢地已經打算好日後BB都係同99訓, 根本不需理我感受. 至於小朋友, 我原同個C6話2Y就要佢返校, 但99一句話好容易病, 個C6就話大D, 從好多細節另到我知道, 日後怎樣去教我的小朋友, 我都沒有話事權的.

其實個C6除了係99的應聲虫之外, 對我也完全沒有的一點點尊重及信任, 舉例, 我過年放好多天大假係屋企, 有一日我自己同個囡囡沖涼, 佢即刻發晒脾氣, 話我點解唔等佢老母返來, 我同個BB沖涼會冷親佢, 同埋會喊, 等我同BB沖完, 佢老母返到屋企, 99即刻叫天叫地, 我當時好興, 就問佢我同BB沖會喊, 你同佢沖就不會呀!!!!! (BB沖完著衫, 會勁喊) 當時我好興就想抱走我BB, 個99抱實唔俾我, 我就好大力咁關門, 然後一個人出去周圍行, 並返左我阿媽度住, 個C6仲要當日上我阿媽度話我同個BB沖涼會冷親, 即頭就是無中生有, 我咩叫我阿媽問佢, 幾時試過? 唔通我同個女沖涼的資格都無???
我永遠都會記住我座月時, 佢點對我的點滴, 例個C6就同我同學講過,我唔識抄BB, 佢阿媽點叻點叻, 無佢阿媽我就好唔掂, 我同學就即刻問佢, 邊個天生就識架?? 連我餵人奶都要由佢阿媽決定是否可以(因當時無奶而且又唔係好識餵), 我座月時因為堅持夜晚自己抄(我因難產開刀, 所以傷口特別)痛到行唔到,我都是一個人抱BB抱天光的, 而沒有一個人係幫下我架!!! 連個C6都不聞不問完全係聽佢阿媽講, 叫我夜晚俾佢阿媽抄, 我唔識抄不要自己搞, 否則就琅我自己抄
生活的點滴, 使我知道這個男人不可以同甘共苦, 也沒有任何的條件使我可以同佢白頭偕老

越寫越多, 腦海就浮現更存多的不開心野!!!

:-? :weapon:

珍珠宮

poohngai,

原來係有咁多問題, 咁佢地又過份左 d 你始終係 bb 的媽咪, 點可以唔比你照顧 bb, 講真你 99 都唔係一生出黎就識湊 bb 啦, 佢都唔比機會你學, 咁又點會識呀. 難怪你想離婚, 同佢地家人相處有問題, 而 c6 又咁聽阿媽話. 你係呢個家生活日子一點都不易過, 咁你有無唸過分開後生活是否可以自己攪掂, 仲有 bb 跟邊個? 咁的情況佢地會同你打官司增 bb, 咁的情況因為 bb 一手一腳都係奶奶湊而你又要返工, 你的未必增得到.
其實如果好似沖澡呢件事你應該夜 d 拾好野帶埋 bb 一齊走, 係阿媽度住一星期等佢黎搵你, 再借阿媽把口去話佢可能效果會好 d.
或者你再寫多次信比你老公暗示如果唔搬出去住再係咁落去, 同埋講清楚你而家咁的處境好難受, 只有一條路行睇下佢會點啦.....

大宅

我記得我同學講過, 一個男人不去嫖賭飲吹, 肯顧家就算是人個好男人, 其他的不要與他太計較!!!! (因為佢老公係警察, 咩野衰野都齊), 你老公也不是好衰, 其碼他一心一意為左個家, 而性格你咩慢慢去改羅, 就係咁我一次又一次的去忍讓, 我好明白一個女人要自行去抄大一個BB, 不論在經濟上, 或者係教育等等的壓力很大, 我害怕一個人是應付不來的, 再加上我自己的父母是很傳統的, 如果真的離婚, 我就要一個去應付(因為不能返外家住)!!! 經濟壓力非常大, 所以我不斷同自己講, 呢幾年要忍, 並盡量儲多D錢, 等囡囡可以返學, 我就可以搞離婚並搬走. 但另一方面我又怕打官司, 怕唔俾個女我, 因為在條件上個C6你優勝好多!!

至於照顧小朋友方面, 而家個囡都肯跟我, 我早上9點前, 中午1-2點, 夜晚返屋企全部都係自已抄, 而假期我都係自己搞掂的, 所以我並不是太驚, 何況而家都1Y大都容易D搞

別墅

如果要離婚,咩唔係多數判D仔女俾媽咪既咩(如果媽咪要爭既話)?

咩唔係除非媽咪自己放棄,咁先會俾爸爸,好似唔關經濟條件事,因為有(膳)養費收!

我有幾個朋友離婚,D仔女都係歸媽咪!我以為係一定添!

複式洋房

poohngai,

既然已有計劃,部儲,我相信你父母都會接受你的決定
佢地都想你開心, 可能他們不知道你的處境,唯有呢幾年
當潑咗出去O既水,自己都要睇化d,就會開心d,真替你有點可惜
"你老公也不是好衰, 起碼他一心一意為左個家"

複式洋房

我覺得你對住佢地既反應應該係要強硬d,唔好收埋自己唔開心,要俾佢地知道你先係bb既呀媽,你先係最有權既人,唔鍾意咪出聲lor,當然你要確定你所做既係岩先,因為始終老人家係有經驗d,但沖涼呢d野絕對自己可以話事啦...

複式洋房

poohngai,

既然即時未能獨立及離婚,你又忍耐不到,不如放幾天假,單獨大囡囡去旅行,但不告訴C6,看他有什麼反應,並告知他若是仍然是裙腳仔的話,下次不是旅行而是搬家,

另若要離婚我覺得應在囡囡未懂事前便分開,因為當他懂事時,你還要應付佢

大宅

saucha

如果我單獨帶BB外出旅行, 要面對的唔止個C6, 仲有個62, 99日後一定唔會俾好面色我睇!!!!! 所以這個方法行不通呀!!!
其實我以前間中都會當講笑話個C6係裙腳仔, 佢自己也都唔出聲, 我同佢的問題佢自己也都好清楚, 不過佢覺得不重要, 所以不以為然, 最大的問題就是我要去接受佢的性格, 但是越
相處的久, 每當見到佢有咩事都同個99商量就越憎恨....
我諗個99一日未死, 個c6都唔會係我老公, 而且漫漫長路, 要自己去對住一個咁的男人, 日子都唔知要點過.

但暫時如果要離, 不論是經濟或單獨照顧囡囡, 都是一個好重的壓力, 不過你也說的很有道理, 要離婚越早決定越好, 最起碼在BB懂事前已成定局, 也可免很多的麻煩. 我諗我應該找我妹妹幫下我, 快刀斬乱, 爭取在年底前搬走.

大宅

poohngai,你忍到3年真係好叻,我都係同我6299住,
屋企大小事務, 包括我個囡點抄, 都係6299話事.我都覺得我自己好廢人, 我也是什麼都忍, 什麼事都不敢說出來同去做, 我同佢地住左5個月啦,有時佢地講d野我好唔開心,會偷偷地喊,驚佢見到唔知會講d咩,有一次我喊到口腫面腫俾老公見到,佢問我咩事,我講佢聽,佢話搬,不過叫我忍多半年先,因為佢仲爭銀行少少錢,好彩我老公都有理我感受,如果佢唔理,我可能會帶bb走,你不如都試下同老公再傾下啦d男人唔迫唔得架,為左6299 離婚,唔值呀~

複式洋房

同62,99一齊住多半都會遇到這樣那樣的問題,必竟大家生活成長的背景都不同,在你而言選擇離婚除了要面對經濟的強大壓力外尚要考慮下一代的影響,故你還是要尽自己最大的力量去改變現在的矛盾.如果我是你,我會跟99進行一次坦白的對話,告訴99你現在生活中的困擾,我想她老人家並不希望你和她的兒子離婚吧!与其啞忍,不如主動出擊,起碼你知道目前的問題能不能改善,尽了努力不行再實施你的離婚大計吧.為了BB能在一個完整的家庭長大你要加油呀...

別墅

宜家囡囡會講野未呀, 如果6299英文唔得, 不如你開始教下佢d物件英文名咁啦, 用d簡單片語同囡囡講野, 可以爭取多d時間由你照顧教佢野, 慢慢踢佢地出局 咁99對你地一家3口作用不大, 或者易搬走d, 就算唔係, 心理上都爭番個女先.

大宅

yukilee 寫道:
poohngai,你忍到3年真係好叻,我都係同我6299住,
屋企大小事務, 包括我個囡點抄, 都係6299話事.我都覺得我自己好廢人, 我也是什麼都忍, 什麼事都不敢說出來同去做, 我同佢地住左5個月啦,有時佢地講d野我好唔開心,會偷偷地喊,驚佢見到唔知會講d咩,有一次我喊到口腫面腫俾老公見到,佢問我咩事,我講佢聽,佢話搬,不過叫我忍多半年先,因為佢仲爭銀行少少錢,好彩我老公都有理我感受,如果佢唔理,我可能會帶bb走,你不如都試下同老公再傾下啦d男人唔迫唔得架,為左6299 離婚,唔值呀~
我同你情況不同呀!!!!
其碼你老公還會幫下你, 體量下你, 我C6係完全企係佢阿媽個邊, 什麼都是阿媽說, 佢阿媽講的做的都合情合理架.

離婚最主要係我不能忍受自己個C6是一個裙腳仔, 完全不懂得去尊重及信任人, 凡是都是自己的想法及做法, 完成沒有照顧他人的感受, 好似他的銀行單全部都係收起架, 我問佢我同你係兩公婆, 但我連你有幾多錢都唔知, 佢就好惡咁話, 你有幾多我都唔知啦, 唔同叫我將銀行存摺擺係度俾你睇呀!!! 講真我是否沒有權利去睇呢? 我成日都覺得要得到其他人的尊重, 首先你也要尊重人, 但個C6都不尊重我, 點解我要俾佢知我有幾多呢? 類似的問題多不勝數!! 跟他說多了問題也解決不了, 反而聽了佢的講話, 心中的不滿就更加多.

至於同6299之相處, 我成日都覺得無謂同D老人家計較, 最緊要個C6對你好, 凡事都可以不用太較的, 可惜唔係…..

大宅

米米女 寫道:
宜家囡囡會講野未呀, 如果6299英文唔得, 不如你開始教下佢d物件英文名咁啦, 用d簡單片語同囡囡講野, 可以爭取多d時間由你照顧教佢野, 慢慢踢佢地出局 咁99對你地一家3口作用不大, 或者易搬走d, 就算唔係, 心理上都爭番個女先.

我唔可以搬走呀!!! 因為我C6完全係企係佢阿媽個邊, 佢從來都沒有理過我感受架!!我有什麼不滿或不開心, 就算喊到雙眼紅腫, 佢也都睇不到, 所以同佢真的不能做到一家三口.
現在是過一日當一日, 到真的不能忍受同埋自己儲了一筆錢就搬.

大宅

大宅

poohngai,

我也替你感到難過和氣忿。但只少你有勇氣和大家分析,別鑽牛角尖,這些時候一定要找人傾訴。
我的一位朋友和你處境差不多,但佢個c6不但裙腳,而且佢2公婆一鬧架,個c6就打電話去老婆外家用粗口問候佢屋企人,重要不分日夜。難為佢屋企人比c6精神(葯)代,個c6成40幾歲人,仲做D咁幼稚和變態的行為。最頂唔順是我個朋友話佢果C6發細路仔脾氣,佢都冇辨法。她沒有為她的父母想過。我作為朋友,聽到都眼火爆。

大宅

我同個C6一鬧架, 個99會打電話俾我父母架, 話佢仔點乖點好, 我D脾氣差, 成日都唔出聲, 俾面色佢地睇.

大宅

雖然你99打比你父母,我想也不至於
我個朋友個c6講粗口不特止,還講D好似殺死佢老婆的說話來嚇佢外家。你話d咁變態的行為,我想只有我個friend忍得佢,還有c6教佢

首頁

尾頁

跳至