自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我熄左online時間,等佢唔知我有無睇到

男爵府

回覆:對夜晚收到上司-同事whatsapp點睇?

當唔知!

公爵府

回覆:對夜晚收到上司/同事whatsapp點睇?

我老細無神神半夜整個what\'s app group加左我落去,我嬲到即刻話呢個係我私人電話依家係我私人時間,公事請留番辦公時間喺辦公室講,隨即退出群組!

伯爵府

引用:唉,我條team有兩個whatsapp gp,一個有man

原帖由 jaydensmhmama 於 14-06-28 發表
唉,我條team有兩個whatsapp gp,一個有manager加team head ,一個得team head
佢地最鐘意公眾假期呀,放哂 ...
俾著我就一定唔會覆!! Off hours就係off hours, 唔係生死存亡都唔好搵我, 搵左都未必會即覆! 有時唔可以縱慣d老細, 我有個friend就係縱慣左個老細, 24小時on call甘, 結果依家佢頂唔住要辭工!

大宅

jaydensmhmama 發表於 14-6-29 00:00
講得好!
終於搵到個同路人
我睇下我要抵抗幾耐,佢地先明
我打左廿幾年工,唔好寵壞佢地變左上司及老闆whatsapp比員工是對的成風氣,宜家打工點會變成咁,冇自己放工私人時間

子爵府

回覆:jaydensmhmama 的帖子

面臨同一情況,而且我電話係私人嫁,又唔係公司出,更加唔係公司找電話數,做乜鬼要add入去group入面,打擾我假期

侯爵府

如果睇到覺得真係好趕的會覆,如果唔趕的回公司才處理

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jaydensmhmama 發表於 14-6-28 23:29
唉,我條team有兩個whatsapp gp,一個有manager加team head ,一個得team head
佢地最鐘意公眾假期呀,放哂 ...
我地除非假期有活動, 否則都好少whatsapp

我另外有無聊谷, 係吹水的

男爵府

我試過一開group即時走左,之後再add我入去,我都即刻走。之後有個team member(好熟),話欣賞我態度,哈

之後佢話個group都散左....

大宅

我個仔之前打份工都係咁,放左工同放假要比老闆whatsapp佢要答佢今日工作進展,心諗使唔使24小時on call呀!後來叫佢辭職啦!

禁止訪問

男爵府

我以前都有個變態上司,星期六晚半夜兩點幾send email 嚟叫我改星期一用個powerpoint,星期日朝早八點幾問我改好未,佢唔係諗住我會星期六半夜起身幫佢改呀

禁止發言

禁止訪問

男爵府

我唔單止收whatsapp, 連電話都有

不過佢地d態度通常都好好, 所以我會照覆

大宅

我會考慮人工cover到定cover吾到這類ot囉,不過長期落去真係會精神緊張

男爵府

我直情想c6一返屋企就飛行模式囉
佢啲阿頭傻架,成晚c6啲信息聲響個不停,嘈到我都算,嘈到啲細路我就真心想殺人

男爵府

最慘係,我c6壓力大到晚晚發開口夢都係公司野仲要不停扎醒跳下跳下咁

伯爵府

我公司都係咁,個同事好鍾意放工whatsapp,我閙咗佢好多次,仲同上司投訴,不過佢態度依舊

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

我個上司最最最鍾意人地放假去左旅行就whatsapp問呢問路,答得一次就不停問問問問,連d文件放係邊都唔想搵,係都要問。e+我唔會覆,話去左旅行冇roaming。反正佢自己放假,你問佢野,佢都係話返工先處理。

首頁

尾頁

跳至