在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

miraclebabyhong 發表於 14-11-26 15:44
我bb其實係比人抱慣,初生戈時可以飲飽就訓,之後我奶請左兩個星期,咁岩驗到黃疸話停人奶兩星期,我奶奶日 ...
幫緊你抱。。。
真系多謝曬。。。
我本身屋企人,就算奶奶都唔打算抱慣,但bb唔肯,幾日就會扭抱,我都無辦法。。。。

複式洋房

BK Milk勳章

回覆:大豬既老婆 的帖子

訓練拒係bb床訓,拒喊都唔好抱拒

複式洋房

回覆:miraclebabyhong 的帖子

我頭幾個月,我媽日頭會過黎幫我,又係由出世反屋企就抱搖“un“住訓,連到我無人奶,轉奶粉個陣仲要一路抱住搖住行住餵奶,到大個啲就揹住做野,我講極唔聽,每日夜晚得自己一個湊個陣真係多謝晒,攰到我想死,手都痛埋又無得訓!到我媽無再過黎幫個陣就開始慢慢逐一幫bb戒!戒既呢段時間係會比較辛苦,心痛,但對你對bb都係好啲!
加油媽媽!

複式洋房

原帖由 大豬既老婆 於 14-11-26 發表
幫緊你抱。。。
真系多謝曬。。。
我本身屋企人,就算奶奶都唔打算抱慣,但bb唔肯,幾日就會扭抱,我都無辦 ...
係多得佢哋唔少
我b都係一有少少聲就醒,好易醒,又想佢訓多啲,就用哂所有方法令佢繼續訓,但似乎都係錯,依家我已經抱唔郁,手痛。
夜晚又成日搵nipple,唉。今日去買軟熟既公仔未搵到,仲未實行到住,好攰呀

複式洋房

引用:我頭幾個月,我媽日頭會過黎幫我,又係由出

原帖由 giegie_920 於 14-11-26 發表
我頭幾個月,我媽日頭會過黎幫我,又係由出世反屋企就抱搖“un“住訓,連到我無人奶,轉奶粉個陣仲要一路抱 ...
多謝你,我要狠心啲先得

複式洋房

引用:我頭幾個月,我媽日頭會過黎幫我,又係由出

原帖由 giegie_920 於 14-11-26 發表
我頭幾個月,我媽日頭會過黎幫我,又係由出世反屋企就抱搖“un“住訓,連到我無人奶,轉奶粉個陣仲要一路抱 ...
我想問下你b係未戒前,到訓覺時間左右搖,抱,氹都唔訓架?仲眼碌碌好精神咁
自己訓後會唔會訓少左?一定好眼訓好眼訓先訓?

複式洋房

原帖由 大豬既老婆 於 14-11-26 發表
幫緊你抱。。。
真系多謝曬。。。
我本身屋企人,就算奶奶都唔打算抱慣,但bb唔肯,幾日就會扭抱,我都無辦 ...
你b自己識訓之後,會唔會係之前慣左戈段時間內訓?定會推遲左;因為train戈幾日係咁喊,一定過左平時訓戈個鐘數。

伯爵府

miraclebabyhong 發表於 14-11-27 15:47
你b自己識訓之後,會唔會係之前慣左戈段時間內訓?定會推遲左;因為train戈幾日係咁喊,一定過左平時訓戈個 ...
每日都系同一個時間同距去訓覺,相差不超過15分鐘每日個時間固定系好重要

其實我b平時都系8:30-9點甘上下訓覺
所以我都系8:30同距入房食奶,到訓著就系9點了。

我仔好準時的,7點前一定會起身。。。。。想距訓耐d都唔得~~

複式洋房

原帖由 大豬既老婆 於 14-11-27 發表
每日都系同一個時間同距去訓覺,相差不超過15分鐘每日個時間固定系好重要

其實我b平時都系8:30-9點甘上下 ...
我b都係八點半到九點就訓,不過呢排好high咁,到左時間我抱入房都又啜又抱又氹又起身,成個鐘先訓到,都唔知做乜同埋得夜晚準時入房,日頭有時十點訓,有時十一點,下午又唔定。
咁你b會唔會好眼訓先訓到,我好驚佢變左要超眼訓先訓得著。我係咪太多問題,問題多多的媽媽,唔好怪我

伯爵府

引用:Quote:原帖由+大豬既老婆+於+14-11-27+發表

原帖由 miraclebabyhong 於 14-11-27 發表
我b都係八點半到九點就訓,不過呢排好high咁,到左時間我抱入房都又啜又抱又氹又起身,成個鐘先訓到,都唔 ...
完全理解bb成日醒既煩惱!

唔會需要超眼訓先訓著。每晚同一時候入房,距要爬起身就抱返距訓低。我有時係要攬住距唔俾距起身架!距開始會嘈好耐,但現在我攬住距,叫2聲就訓lu!

你要俾個message距,現在係訓覺時間,就算距唔訓都唔可以起身玩的。媽咪可以陪住,但入睡個下係靠你自己架!呢個message好重要。頭幾晚距一定喊架,但bb都已經11個月,其實喊你都唔需要太擔心。

其實最好你每日日頭都係差不多時間同距訓,個schedule穩定,bb差不多時候就會眼訓,會容易訓著好多。

複式洋房

未戒要抱行搖好耐,但又想訓,又要喊又要扭一輪先訓,一訓冧放低又醒,要訓冧左,仲要抱耐啲先放得落床,仲要最多訓差唔多個零中又醒過,個段時間每日就好似行屍走肉咁,唯有我媽幫手時可以訓一陣!
依家自行訓,可以一覺訓天光!最多有時中途醒一醒俾個奶咀又訓返!我依家湊個仔有set定時間表!一到差唔多訓覺時間就會放佢係床到自己玩一輪,俾個公仔佢,到差唔多訓着就會要奶咀,個刻俾埋個奶咀就即訓着,等佢訓十分鐘到就拎返個奶咀就可以一覺天光!

複式洋房

Bb大左時間表都會自己有所改變!我仔十個幾月時都係九點幾就訓,中午會訓兩覺午覺,但到十一個零月時,自己變左十點零十一點前訓,中午覺只訓一覺!但只要時間上set 定,bb就會自自然然知道呢段時間係做啲咩!媽媽又可以安排到自己做野休息既時間!舒服好多!

複式洋房

引用:未戒要抱行搖好耐,但又想訓,又要喊又要扭

原帖由 giegie_920 於 14-11-27 發表
未戒要抱行搖好耐,但又想訓,又要喊又要扭一輪先訓,一訓冧放低又醒,要訓冧左,仲要抱耐啲先放得落床,仲 ...
嘩,我戈個都係咁呀!簡直想死,又眼訓又係到嘈,左氹右氹成個幾兩個鐘,好攰。
原來自己識訓真係好咁多,唔該哂你

複式洋房

引用:Quote:原帖由 miraclebabyhong 於 14-11-27

原帖由 大豬既老婆 於 14-11-27 發表
完全理解bb成日醒既煩惱!

唔會需要超眼訓先訓著。每晚同一時候入房,距要爬起身就抱返距訓低。我有時係要 ...
好呀!等我幫佢set埋朝早戈兩個覺既時間先,唔該哂你呀!我有求啦

首頁

尾頁

跳至