夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

fishwawa 發表於 14-12-2 12:06
我揾多我老公3成,我地夾左 一個cash pool,買送,電順,差響管理費,係pool果度羅!
旅行時,或出街食野, ...
其實可能都係因為原生家庭既影響, 因為佢家人好慳的, 佢而家生活用既野已經比佢細個好很多, 而且, 佢好細個已經出來生活, 自己搵自己使, 可能係咁佢會緊張錢, 有錢係自己ACCOUNT會放心D
而我, 亦是因為原生家庭爸爸俾媽媽很多家用, 所以覺得家用係好緊要, 我明白各位JM既想法, 但既然自己C6唔得呢個家用想法, 我或者與其叫佢俾個固定數, 不如令佢打問銀包心甘情願為頭家仲好
多謝各位意見

男爵府

回覆:家用

你地人工都三萬 二千蚊姐 大家都結左婚 做乜咁計較 我人工得萬一 我c6萬八至兩萬幾 屋企煮飯煲湯都係我比 三送一湯 一個月都三千蚊 佢負責交電費同水費 如果電費過千 就會AA制 雖然佢搵錢多我好多 但屋企支出多數我比 有時會吾開心覺得吃力 我吾會話c6知 因為我試過一開聲佢就覺得我吾付出乜都講錢 所以吾會再同佢傾 反而咁樣關係重好咗 到我真係無錢我就煮簡單既送吾煲湯 佢見到就會問我係咪無晒錢 依家每逢月尾佢就會問我夠吾夠錢用 其實男人好多野都知 只係佢地吾中意女人成日講 要用另一種方式比佢地知 吾洗開聲吾會鬧交 關係又會變好
(我c6話過我貪錢吾肯付出 佢話我無條件付出先算愛佢 依家我無再出聲 反而佢話我好為頭家 又成日擔心我無錢 有時去街重會買衫買鞋比我添)

男爵府

引用:佢唔注重食呢方面, 佢可以一起身到下晝4點

原帖由 Vividada4472 於 14-12-01 發表
佢唔注重食呢方面, 佢可以一起身到下晝4點第一餐都OK,
我煮得差佢都無話我, 我又可以求其煮個麵幾粒魚旦都 ...
咁都ok啦 吾高要求 我煮飯c6呢樣又話吾夠入味 果樣又話吾中意食 吾合佢要求就食幾啖算 結婚時佢媽咪比左幾萬蚊我買金器 我一蚊都無用全部比晒c6 禮金我都幫佢比一半

男爵府

kaseykit 發表於 14-12-2 12:25
咁都ok啦 吾高要求 我煮飯c6呢樣又話吾夠入味 果樣又話吾中意食 吾合佢要求就食幾啖算 結婚時佢媽咪比左幾 ...
禮金幫佢俾, 你真係好好既老婆呀! 佢要對你更好

男爵府

kaseykit 發表於 14-12-2 12:20
你地人工都三萬 二千蚊姐 大家都結左婚 做乜咁計較 我人工得萬一 我c6萬八至兩萬幾 屋企煮飯煲湯都係我比 ...

佢要睇到你全部付出先肯話你好....三送一湯 一個月都三千蚊 佢負責交電費同水費 如果電費過千 就會AA制

咁實際你開支係大過佢

大宅

我明白你老公點解嬲你,講真佢人工都係多你幾千蚊,平時出街食飯supermarket買嘢好多都係佢俾,一個家真係需要咁樣計較嗎?咁計你兩公婆似flatmate多啲,既然你哋一開始以經係公一份婆一份範式,有時差幾千就唔好咁樣計著,試諗下如果你第日人工比佢多6千,咁佢問返你俾多啲可能你第一個感覺都唔comfortable啦。

複式洋房

結婚時洗好多錢,大家戶口突然冇左一截,自然冇左安全感,女人會,男人都會。
以前c6搵得多過我,但我係從來唔會問佢拎錢洗,因為我份人工已經夠自己洗,唔夠會叫自己洗少的。c6有問過我想佢俾幾多,但我答:你想俾幾多就幾多,我唔介意,亦唔好問我價,想俾就俾,唔想亦唔需要sorry
可能因為我們雙方財政獨立,佢唔洗俾錢我,平日洗費,食飯,總之係一齊既時間就係佢俾錢,反而更大方
女人獨立先值得人尊重

男爵府

其實佢比多2千,兩个人用,咁佢都只係幫你出1千啫,咁都唔肯,究竟係边个計較?!每个月洗1千响老婆身上都唔肯,真係唔知嫁來做乜

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

我地結婚前已經傾好左,佢要比5千蚊家用我。另外有能力額外比到的就會儲起佢。頭一兩年佢有時有比,有時手緊無比,我就叫佢有先比返我拉。信任好緊要嫁,是日積月累,而家我負責儲錢,佢間唔中會問有幾多錢,但中間細數佢唔多理嫁,到有左大仔我就順勢話要加家用,而家有左第二胎佢連份糧都比哂我,當然佢手緊會問我拿返錢返工,但從此我就無追佢還,仲成日問佢夠唔夠洗,叫佢唔好甘省,做野辛苦要食好d。而家我叫佢唔好成日返工,錢夠用就得拉,涯病左我同仔仔會傷心嫁,同埋仔仔成長都想佢一齊參與。

詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我明你意思,我覺得衰在一開始講嗰個數,你哋人工只差四千蚊,但講要佢俾四千,就算呢個係未frim嘅數,俾着我係聽嗰個都會有同感;之後你講咩,都唔會入耳,只會覺得你喺度兜。

唯有試吓等佢心平氣和時再傾,或者你show哂條數俾佢睇囉,然後再傾!

男爵府

引用:Quote:kaseykit 發表於 14-12-2 12:25 咁都

原帖由 Vividada4472 於 14-12-02 發表
禮金幫佢俾, 你真係好好既老婆呀! 佢要對你更好
男人係犯賤嫁 你對佢好佢會得一想二
到你吾再so佢佢先知自己有幾過份

男爵府

引用:Quote:kaseykit 發表於 14-12-2 12:20 你地

原帖由 Vividada4472 於 14-12-02 發表
我開支係大過佢 早幾日佢話屋企上網到期 要買個新既盒入電話卡用wifi 去買之前佢問係咪我送比佢 我話aa 去到簡左部千八蚊 比錢果時佢吾郁淨係望住我 最後都係我比。
禮金我比一半係因為佢成日係我耳邊講無錢無錢,我自己比反一半禮金,我同佢講要佢清楚知道,我同佢一齊咁耐一蚊都無用過佢,乜都無欠過佢,真係講野都大聲D嫁。有時鬧交我會大大聲話我無貪過佢d乜,我有反工,照顧自己有時重要照顧佢,我吾係老馮要對佢好,佢要反工我又要反工,我無問佢拎過錢,一我收工要煮飯洗碗,放假要大掃除,佢收工就攤係床等食飯等訓覺,我重慘過做工人。我係默默付出無要求回報,佢聽完會即刻吾出聲嫁。
不過雖然佢大男人又臭脾氣,但佢對我好細心都幾錫我,所以我好多時呻下就算

大宅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章

rambus99 發表於 14-12-1 14:30
回覆 Vividada4472 的帖子

放心啦, 慢慢會好架喇~
"山區兒童需要多啲資助"<--

大宅

而我同老公為例,性格上我好慳,老公好大洗,佢比左家用我,仲有一萬蚊自己洗,除左食早餐同午餐,唔洗另外用錢,佢真係每月一蚊都用曬,有時仲問我借錢(有借有還的),初頭我都好嬲佢一蚊都唔存,有咩事上來點算,所以成日同佢講錢,之後嘈左好耐,覺得嘈來都無意思,之後慢慢諗下佢同我生活習慣好唔同,發現佢一有糧就出去自動請櫻請朋友食飯去飯局,買無謂既野返來屋企,仲之要洗錢咁款,唔洗身痕,到月中開始就會好慳,所以我見佢出糧就同佢去惠康掃貨(佢有錢好開心洗得又開心),屋企有咩爛又咩壞就月頭有錢既時候講,佢會開心同容易比錢,咁我無出到錢既,就幫佢存起來,都有好多嫁

侯爵府

我結左婚都好幾年,我同老公由結婚起第一日,從來無為個錢吵。我既情況同你一樣,佢人工多我幾千。我既家庭運作好簡單,佢養佢父母,我養我父母,金額互不干涉,每個月放一定數既錢去聯名戶口,家庭運作果度出錢,如果要换大傢私,就果個月入多d錢,每人各半,剩底果d錢自己儲,儲多儲少自己話事,我地各不理會,生左小朋友都一樣,我地未為錢吵過。

我唔認為女人就係要使男人錢,男人要俾家用先係愛,我識揾錢,我可以買到快樂,無需要係男人身上得到。家庭運作係愈公平愈好,每個人原生家庭唔同,節儉錫錢既人,係一種習慣,一種信仰,我唔會隨便去批評。

伯爵府

BK Milk勳章

查實又難怪佢唔想同你講野,佢都擺明因為你講呢樣野唔開心唔想再傾,
你一陣又問過...
如果平時真係成日出街食同埋出街買野都係佢比錢多,咁就真係無謂
要迫到佢咁盡啦。雖然兩個人一頭家,但我諗一個男人佢都唔想將
大部份身家共產曬,可能想自己買吓野或者多個錢徬身。
佢個角度,覺得平時出街食又食我比,比街買野又食我比,
其他野就一人一半,而家仲要我比多D出嚟? 佢唔開心都好正常嘅。

雖然你形容到自己好平心靜氣咁同佢講,而且好民主地同佢傾,
不過從佢角度...你一開始都SET左個TARGET要佢做啦,佢都冇
得選擇好定唔好(雖然你話你口快快,但你比佢的感覺應該係咁)。

你都係唔好迫佢啦,一陣迫到佢但佢成日叫你煮飯咪又係搵自己笨!

大宅

老實講,先唔講錢呢個問題,如果我老公一晚煩我五次,徘徊一個令我煩厭嘅話題,我會好炆!你迫你老公一定要嗰晚同你傾好件事,佢只係忍住唔出聲已經好好。。。。

水晶宮

引用:我唔係好明白(應該係理解)樓主和老公既家庭

原帖由 M.A.C 於 14-12-01 發表
我唔係好明白(應該係理解)樓主和老公既家庭負擔模式。

我覺得相近人工內計,男人金錢上負擔多3,4成是非常 ...
Agree,老実就算人工一樣,男人都應該承擔多d開支,家下AA做合伙人咩,樓主仲要放工返來買餸煮飯,老公放工浄打機,咪講到吾夠錢買餸吾關佢事!樓主老公本身計較先要個老婆要開囗好似係佢吾啱咁

首頁

尾頁

跳至