自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:葵涌廣場買衫比人坤咗

我以前做售貨員,都係講類似既說話啦!
佢地講乜,你都唔好信啊!佢地只會講貨倉內面最多顏色同碼數既款,介紹話襯你!黑色多;咪話易襯同顯瘦囉!白色多;咪話深色太沈囉!總知會講佢最多既款同顏色,碼數……去介紹你去買!有乜返屋企試左唔啱可以換!但你已經比左錢,再換都只係更加貴or同價款,佢唔會蝕比你架!

伯爵府

引用:我多數係葵涌廣場買衫,平貴都好一定驗查清

原帖由 venus228 於 15-01-24 發表
我多數係葵涌廣場買衫,平貴都好一定驗查清楚之出門,可能當時係麻煩d,但我預左無得換,所以驗C 噤驗,無新 ...
你好叻啊!我都係,無新唔會買!驗清楚就好叻!我以前賣過衫鞋、袋同喼……所以唔會買架上既衫!
做售貨員時,真係一定會盡量賣架上既貨架!啲客問有無新?我地先扮傻!我地著完啲衫,跟住夜晚除完,第二日用熨斗熨返再掛返上架!
通常售貨員著上身既衫都係唔好賣架!但你入到鋪頭,聽住啲快歌,見到售貨員著住既衫,佢再講幾句……就會變得好賣!

複式洋房

引用:Quote:原帖由 venus228 於 15-01-24 發表我

原帖由 小可人媽媽 於 15-01-24 發表
你好叻啊!我都係,無新唔會買!驗清楚就好叻!我以前賣過衫鞋、袋同喼……所以唔會買架上既衫!
做售貨員 ...
大牌子既鋪頭會唔會有呢d情況出現??

男爵府

一話冇新既我一定唔會買雖然攞出黎個件都唔方會真係冇人試過但係最少我感覺好D

水晶宮

BK Milk勳章

一向都check3既

複式洋房

小心d啦

男爵府

我去花園街買一條運動褲,佢又唔肯拎新俾我,迫我要display, 我話唔要走人,佢立刻大聲叫住我話有新。。我都唔會返轉頭,因為我覺得好唔老實。

子爵府

個場又唔係間間舖係咁嘅~ 買開嗰兩,三間,次次都俾新嘅,又會有單俾返,試過件衫買咗返屋企先見到穿咗窿,第二日拎返單又可以換過件~

子爵府

引用:

原帖由 linaq 於 15-01-23 發表
換唔換到

伯爵府

引用:Quote:原帖由 小可人媽媽 於 15-01-24 發表

原帖由 howieeee 於 15-01-24 發表
如果個個售貨員只識推銷好賣既產品,咁啲唔好賣既產品咪責死哂係倉度?除非有啲佣拆得高啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

正常就算無新,都會主動叫你check下先,咁快手包比你一定有景轟

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

大宅

引用:Quote:原帖由+linaq+於+15-01-23+發表換唔

原帖由 nikfan 於 15-01-24 發表
換唔換到
今日唔得閒換聽日去會唔會遲咗?

大宅

引用:正常就算無新,都會主動叫你check下先,咁

原帖由 newcook 於 15-01-24 發表
正常就算無新,都會主動叫你check下先,咁快手包比你一定有景轟
我唔諗咁多,因為未試過買衫有問題

大宅

引用:我以前做售貨員,都係講類似既說話啦!佢地

原帖由 小可人媽媽 於 15-01-24 發表
我以前做售貨員,都係講類似既說話啦!
佢地講乜,你都唔好信啊!佢地只會講貨倉內面最多顏色同碼數既款, ...
原來全部係推銷手段

伯爵府

引用:Quote:原帖由 小可人媽媽 於 15-01-24 發表

原帖由 howieeee 於 15-01-24 發表
如果售貨員只推銷最受歡迎既產品,咁其他唔好賣而滯銷既產品咪責哂入貨倉?
假設你去買洗衣機,大部分人都知道金鏱、惠e蒲……係最好;但售貨員會推啲雜嘜牌比你,話其實唔洗買咁貴啦,綽頭野野……果部6千幾,我介紹呢部比你,4千幾……
一般人會覺得個售貨員好好架!但其實佢拆既佣多過啲大牌子啫!

伯爵府

原帖由 linaq 於 15-01-24 發表
原來全部係推銷手段
我以前賣衫,明明個客係肥過我,我都搣自己肚舊肉話:我仲肥過你啦!件衫個款著到會顯得拉高同瘦左、有腰架!(類似說話!)你買左返去,試過唔啱,再拎返黎換啦!……
總知務求你比左錢先!不過未必個個好似我咁進取既!因為我以前係底薪少、靠佣金!

子爵府

引用:Quote:原帖由 nikfan 於 15-01-24 發表換唔

原帖由 linaq 於 15-01-24 發表
今日唔得閒換聽日去會唔會遲咗?
一般三日內ok

大宅

回覆:linaq 的帖子

換咗喇我大家下次買衫記得要check呀

wh12142005    發表於 15-1-25 16:23

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我多數係葵涌廣場買衫,平貴都好一定驗查清

原帖由 venus228 於 15-01-24 發表
我多數係葵涌廣場買衫,平貴都好一定驗查清楚之出門,可能當時係麻煩d,但我預左無得換,所以驗C 噤驗,無新 ...
無錯

喺邊度買衫都好,我唔會嫌煩一定睇過哂無問題先買

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:個場又唔係間間舖係咁嘅~+買開嗰兩,三間

原帖由 edithyy 於 15-01-24 發表
個場又唔係間間舖係咁嘅~ 買開嗰兩,三間,次次都俾新嘅,又會有單俾返,試過件衫買咗返屋企先見到穿咗窿 ...

首頁

尾頁

跳至