在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:好憎聽到「妳就好啦唔駛做」

我都好憎姑9仲成日話我系"唔駛做,好得閒嗰個人"

大宅

回覆:Maxsobb 的帖子

好認同

伯爵府

回覆:顏色筆 的帖子

但係辛苦只有自己知,如果可以肯定想上班喇

別墅

畀面勳章

係,好同意樓主,我小朋友今年升小二,我都成日同阿仔講,我就係工人姐姐半個身份,又要跟功課,溫書,買餸煮飯做家務揍仔返學 仲勁過依家d姐姐,但待遇冇姐姐咁好,基本上係冇待遇

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我是在職媽媽,真心羨慕ftm

原帖由 wwtsy 於 15-08-02 發表
我是在職媽媽,真心羨慕ftm
我以前都係,要到自己做咗ftm, 先真正體會到返工真係無咁辛苦同唔夠瞓

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其他人講就控制唔到,c6咁講就真係會好唔順氣囉。可以試一次c6放假,俾佢全日湊b, 佢應會明白的。有一次我病咗頂唔順,要求c6幫我湊咗大半日b, 嗰次後佢就無再講過:\"好似你咁唔使做呀!\"呢啲說話了

男爵府

Agree

大宅

打什麼工都有氣要受,做得FTM就預左有呢D閒言閒語
相比白天打工、晚上重要回家睇功課,早上湊完番學又趕番工…
公司有假期都係要奉獻晒比仔女的媽媽,佢地係打2份工!仲有好多在職媽媽是沒錢請工人的…
做半個姐姐唔係好命係咩? (REFER有個POST話自己是半個姐姐) 人地真心羨慕你TIM呀~

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:打什麼工都有氣要受,做得FTM就預左有呢D閒

原帖由 htsims 於 15-08-10 發表
打什麼工都有氣要受,做得FTM就預左有呢D閒言閒語
相比白天打工、晚上重要回家睇功課,早上湊完番學又趕番 ...
睇黎你不是ftm
因為返工都有得抖下氣或者去廁所舒舒服服大個便,放工可以帶住期待嘅心情返屋企湊仔女.

而ftm 呢?
根本係24小時on call, 捱大D仔女

別墅

我諗真正做過ftm先知ftm嘅難處同辛苦喇⋯

我明白在職媽媽返工忙、都有壓力,收工放假要照顧小朋友都好辛苦,但好處係有收入、有個人空間、有得接觸多d人事,生活圈子同空間闊D。

但全職媽媽嘅生活中心甚至全部係小朋友,有d仲慘要照顧埋一家大細,做得好係應份嘅,唔似請姐姐咁佢做得唔好都仲有得原諒因為佢係外人。全職媽媽最好最開心係可以睇住小朋友大、唔會miss任何moment,但同時犧牲咗個人空間、興趣、自由、眼界同收入。

妳睇我好,我睇妳好,點都好啦,做媽媽唔容易,只係想大家知有d說話令人有hard feeling真係無謂講出口

11Bg    發表於 15-10-6 03:09

別墅

畀面勳章

sumpo 發表於 15-7-21 15:13
我又冇覺得好慘, 我自願做ftm,不過ftm湊嘅小朋友, 好似一定要係零瘕疪咁, 呢個先係最大壓力

...

係呀! 超級同意!! 零瘕疵呀!! 今晚先岩岩同c6激嘈..... 成日掃我話我點教仔, 咩都入晒我數, 又唔知我壓力有幾大, 一邊煮飯一邊切野又要衝出廳睇佢有無整親搞破壞,,, 洗衫洗地晾衫陪玩陪瞓煮飯餵食沖涼帶去公園收拾現場.....等等等等,,,,,未計深層清潔喎,,,刷廁所換被舖抹全屋櫃........仲要牛咁眼日日啤住個仔驚佢整親唔可以有半秒瞌著! 吊你比我抖一抖啦, 你出去做野都有得呆下掛???!!
有得呆一呆, 已經係發財。

原諒我, 我嬲到傻左

雖然, 暗啞底我都知你出面做野好辛苦好有壓力.... 但我家下真係好想發脾氣丫嘛

大宅

回覆 VvTara 的帖子

返工都有得抖下氣、去廁所舒舒服服大個便、放工可以帶住期待嘅心情…你睇我好,我睇你好,呢D好處都係你假設出來既je...
事實上係我番工番到上氣唔接下氣,勁急果時去個廁所番來已經係成行unread email,
放工有咩心情?我只係想到一個字…"訓"!!不過唔得…因為第二份工開始on call
你番工可以請假嘛! WRONG... 請假未又為左小朋友,請完假D工作未又係要番去做番
或者在屋企邊湊仔邊做~
FTM同我呻個SCHEDULE我好難會輸,
好係好在我家無長老同住,C6亦不會挑剔育兒方式

男爵府

係呀, 我唯一relax嘅時間, 就係夜蘭人靜時, 自己係床度上下網玩下手機, 先係我一個人安靜時, 但有時太累都訓左了

男爵府

我做左4年FTM, 呢啲說話聽慣哂, 百毒不侵
向背後講我咩我唔理, 向我面前就唔好講到咁揚囉

大宅

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

在職朋友最鐘意咁講
但冇人會明全職湊仔有幾辛苦

侯爵府

回答\"係呀你唔恨得咁多\" 即可。不用多費唇舌

複式洋房

在職的不會明白,要試過先知,因為我2樣都做過,所以知道ftm真係比在職m辛苦百萬倍,人地唔知就唔好理佢

大宅

做左ftm6個月,以前無捻過,夢未以求,
但實現在之後又覺得好枯燥,不過点都好過返工比人点

民房

做媽媽已經好勞心勞力,點解身邊gum多人gum多口多咀?重要係壞說話?話錯個媽媽?
學d年輕媽媽們話齋,湊小朋友的壓力和炆吾係來自小朋友給媽媽,是來自身邊的人的壞說話

象牙宮

做FTM仲辛苦。。。 

首頁

尾頁

跳至