自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:cand 的帖子

你父母呢,你C6衰,最多離婚,你身邊仲有其他愛你的人。

子爵府

回覆:我想死

傻豬,要對自己好點呀。小朋友仲細慢慢教。

我個仔2個月成日蝦我架,成日喊。好心煩我就會行出去飲一大杯水冷靜下。

你要努力呀,因為bb同時在努力學習長大

男爵府

回覆:cand 的帖子

洗個面,飮杯清水冷靜下,個仔唔可以冇左妳㗎!堅強D,諗下其他嘢吖!

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

引用:我上bk開post係因為我唔敢話俾人知,我想死

原帖由 cand 於 16-01-09 發表
我上bk開post係因為我唔敢話俾人知,我想死,我有抑鬱,我唔想俾社工煩,我每日好努力咁控制自己,但今日我 ...
其實呢,我當初都係好似你咁諗,不過我個時啱啱生完,有情緒問題,我同健康院姑娘話有時諗想死,佢話呢樣比較危險,但係我即刻解釋話只係口頭禪冇嘢咖,結果佢俾咗社區社工俾我叫我打過去約時間,但我同你一樣唔想俾佢哋煩,結果冇打去亦冇約見。
但我發現,我生個女咁多年黎唔開心多過開心,有時情緒爆發時係咁鬧個女,之後發現個女有事,我到依家先肯主動見社工,仲未敢講情緒有問題。成日都好後悔鬧女,自己又好多嘢好少嘢大事小事唔關自己事都會唔開心,有時唔知點解都可以唔開心。
我講到1999,係想話你知,情緒病係可以惡化落去,亦可以令你同任何人包括會長大的bb關係日差,到時有機會演變躁鬱症,仲難搞過抑鬱呀!
今晚我安慰你,他日有緣的話又到我想死時就請你反過來安慰我。

Muimui2011    發表於 16-1-9 01:49

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

cand 發表於 16-1-9 01:05
我上bk開post係因為我唔敢話俾人知,我想死,我有抑鬱,我唔想俾社工煩,我每日好努力咁控制自己,但今日我 ...
放鬆心情BB會長大,到時候會識講説話叫你做「媽媽」!

男爵府

樓主,你個bb得9個月大?佢唔可以冇左你架,放鬆啲,一係自己出返嚟做野,請工心湊啦

男爵府

引用:樓主,你個bb得9個月大

原帖由 百厭豬 於 16-01-09 發表
樓主,你個bb得9個月大?佢唔可以冇左你架,放鬆啲,一係自己出返嚟做野,請工心湊啦

...
更正:工人

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

為左bb,唔好諗埋d儍事,你c6唔好,咪唔好理佢囉,如果連你都咁,咁bb點算呀?加油呀樓主,呻完就開心返啦

人總會面對d唔開心嘅事,好嬲好嬲果刻總會諗到做儍事,但過後回望,就會發現其實都不是咁大不了,所以唔好一時意氣!加油

侯爵府

傻瓜,你死左你最愛嘅bb點算?bb得你一個媽媽咖咋!你點忍心就咁拋棄佢?你睇下佢平時成日痴住你,有乜事都只可以依賴你,你捨得走左去留低佢比你老公嗎?
Bb喊其實好正常,唔通9個月同你講嘢咩!你試下話比你老公知!

我生完bb都同屋企人關係好差,都唔想見社工,但我都去見下當有個發泄地方!你唔想見社工,或者可以同朋友傾下!總好過自己一個人捱

大宅

好多男人都係咁架,成日以為自己好勁。其實媽媽先最偉大,肯為bb, 為家庭付出,仲要代奶奶教埋個仔,所以我地要堅強,一時情緒低落係一定會有,而且剛生完bb,情緒比較易起伏,找個地方或方法冷靜一吓,bb大啲會好好多架,信我啦!我相信呢到好多都係過來人呢
bb將來好需要你,\"有媽的孩子像個寶\"

大宅

樓主,BB好需要你,相信你也好愛BB,別為了一個不諒解不體貼你的男人唔開心,大家都好支持你,加油

別墅

我都曾經為咗個仔好唔開心 為咗老公間中發癫鬧我好想放棄一切 嗰刻諗好多人衝動之下選擇死 我係咪都想行呢條路?!? 然後我假設死了靈魂在靈堂見到仔仔在喊無咗媽媽會否後悔?答案好清晰係一定絕對會好後悔 而且後悔已太遲!從此我就算有失意沮喪時無再想自殺 只有一條路可行……向前看積極面對 為了仔仔要活下去還要活得更好更正面!仔仔呢刻最需要我 我就是他的所有!我點唔開心都要對仔仔有愛有責任和他\"共存\"!

伯爵府

樓主加油!BB每天努力地學習生存,向好一方想,家中有BB的喊聲,每天都提你和c6已經是爸爸、媽媽。是時候共同學習不再只有自己的新生活。

再想想,今天你的努力,待BB長大後,足以證明給你c6睇,你係得嘅,不會被佢睇死。

試走出廁所,向c6坦白你的鬱悶,再大聲講,你會證明比佢睇,你係得嘅!

侯爵府

樓主?我好擔心你,開門先,同老公開心見誠傾!

男人唔理解Bb , 你已經做得好好!好叻的媽媽!唔好比一時的情緒影響!

大宅

先放鬆d! 萬大事都有解決方法的。 以照顧bb 為重,不要做儍事,不要輕言輕生!! 世界有美好的一面,想想孩子的成長,需要媽媽的愛。 加油啊jm!!

大宅

呢度好多JM都好擔心你,
你,係bb既媽媽,你生佢出黎,
都想睇佢長大,諗下bb開心笑時既喜悅,
冷靜d!

男爵府

引用:影響我嘅唔係bb,係我老公,唔好話一日,叫

原帖由 cand 於 16-01-08 發表
影響我嘅唔係bb,係我老公,唔好話一日,叫佢睇幾個鐘都難,但係bb一有乜事就彈出黎問我點解

...
咁嘅話應該死的不是你喎!

伯爵府

你如走左,咁bb點?
你知唔知無媽媽嘅bb係好惨,
佢以後嘅生活,學食野,學爬學行,上幼稚園,返小學,中學,大學,
全部都需要你架
當你老公唱歌,當bb唱歌,
同你老公講,bb唔喊唔通識講野咩?

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

加油 冷靜啲 BB要媽媽一路陪住佢成長
佢第一次笑 第一次轉身 第一粒牙 第一次行
第一次叫媽媽 。。。。佢好需要你。。

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

大宅

如果你C6下次再對你講咁多令你覺得辛苦有壓力的說話,你試下同佢講落街行下平服心情,之後,就出門熄電話行番半日街(甚至搵媽咪飲個茶,食埋個tea)先返屋企,等你C6真真正正自己1個湊BB,等佢知道感覺到你的辛苦啦,之後佢應該就唔敢再嘈。

幸福花    發表於 16-1-9 10:43

首頁

尾頁

跳至